Efuniu,
Jest z tym ciastem troszkę roboty, ale mozna iśc czasami na skróty
Po pierwsze:
ciasto można wykorzytywać jako ciasto do makowca, lub ciasto do strucli:
0,5 kg mąki,
szklanka mleka,
30 dag drożdży,
1 jajo + 1 żółtko,
pół kostki masła
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
Trzeba zrobic zaczyn drożdżowy z mleka 2 łyżeczek cukru, 4 łyżeczek mąki. (mleko podgrzać do temperatury pokojowej, rozpuścić drożdże itd) zaczyn musi miec konsystencję gestej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce.
Rób to w wysokim naczyniu, gdyz szybko rosną.
Pamiętaj, że kuchnia, gdzie przygotowuje się ciastodrożdżowe nie może miec przeciągów. Inaczej drożdże nie urosną, ciasto zresztą też nie
W tym czasie rozcierasz jajo i żółtko z szklanką cukru do białości. Dodajesz do nich mąke, stopione masło cukier waniliowy i wyrosnięte drożdże. Wyrabiasz ciasto ręką, tak długo aż bedzie odstawać i po wcisnięciu w nie palca bedzie "sprężynować". Odstawiasz w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować, potem wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę i znowu odstawić w ciepłe miejsce i na to mak!
Teraz, są dwa sposob makowe ;D:
pierwszy: możesz kupić gotową masę makową i podgrzać ją na maśle dodac do niej dużo bakalii, utarte 2 żółtka i białka 2 lub
kupić mak, moczyc go dobę w mleku, gotować go 15 minut, odcedzić, zmielić 3 razy, :
włożyć do garnka z roztopionym masłem ( 3 łyżki) dodać miód (5 łyżek) bakalie, jakie lubisz i tak dużo jak lubisz i gotować ciągle mieszając ok 20 minut.
Zdjąć z ognia dodać 2 zółtka utarte z szklanką cukru+ ubite na piane białka,
Wysmarowac makiem ciasto i piec ok godziny w 200 stopniach
Kiedy na ciasto wylejesz mak, trzeba zrobić z odrobiny ciasta wężyki i wyłożyć nimi mak
Jeżeli to jest strucla to zwijasz mak w środku.
Po upieczeniu lukrujesz i posypujesz skórką.
Mam nadziję, że nie chaotycznie, ale Jaś woła