reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
dziękuję małgosiu jesteś kochana :-*
a tak przy okazji to jesteś dla mnie ideałem pani domu! z podziwem czytam twoje przepisy no i pamiętam że robiłaś tyle przetworów... i w ogóle mam wrażenie, że masz w domu wszystko poukładane jak trzeba... mam nadzieję, ze i ja kiedyś do tego dorosnę :)
 
nie trzeba jaja tak jak pisalam.
MAlgosi ciasteczka wygladaja swietnie, zrobie takie i zamroze beda na swieta gotowe. MOje sa na prawde nieklopotliwe i nie bardzo slodkie to ich zaleta a bielko w ktorym je sie zamacza rosnie w czasie pieczenia i robia sie na prawde fajne jak bedziesz miala kiedys czas to sie w nie pobaw ;)
 
efunia pisze:
dziękuję małgosiu jesteś kochana :-*
a tak przy okazji to jesteś dla mnie ideałem pani domu! z podziwem czytam twoje przepisy no i pamiętam że robiłaś tyle przetworów... i w ogóle mam wrażenie, że masz w domu wszystko poukładane jak trzeba... mam nadzieję, ze i ja kiedyś do tego dorosnę :)

Efuniu masz w 100% rację :) byłam ... widziałam ... wiem ... ;)

Małgosiu chylę czoła!!!
 
Efuniu,

Jest z tym ciastem troszkę roboty, ale mozna iśc czasami na skróty ;)

Po pierwsze: ciasto można wykorzytywać jako ciasto do makowca, lub ciasto do strucli:

0,5 kg mąki,
szklanka mleka,
30 dag drożdży,
1 jajo + 1 żółtko,
pół kostki masła
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru

Trzeba zrobic zaczyn drożdżowy z mleka  2 łyżeczek cukru, 4 łyżeczek mąki. (mleko podgrzać do temperatury pokojowej, rozpuścić drożdże itd) zaczyn musi miec konsystencję gestej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce.
Rób to w wysokim naczyniu, gdyz szybko rosną.
Pamiętaj, że kuchnia, gdzie przygotowuje się ciastodrożdżowe nie może miec przeciągów. Inaczej drożdże nie urosną, ciasto zresztą też nie ;)
W tym czasie rozcierasz jajo i żółtko z szklanką cukru do białości. Dodajesz do nich mąke, stopione masło cukier waniliowy i wyrosnięte drożdże. Wyrabiasz ciasto ręką, tak długo aż bedzie odstawać i po wcisnięciu w nie palca bedzie "sprężynować". Odstawiasz w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować, potem wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę i znowu odstawić w ciepłe miejsce i na to mak!

Teraz, są dwa sposob makowe ;D:
pierwszy:  możesz kupić gotową masę makową i podgrzać ją na maśle dodac do niej dużo bakalii, utarte 2 żółtka i białka 2 lub

kupić mak, moczyc go dobę w mleku, gotować go 15 minut, odcedzić, zmielić 3 razy, ::) włożyć do garnka z roztopionym masłem ( 3 łyżki) dodać miód (5 łyżek) bakalie, jakie lubisz i tak dużo jak lubisz i gotować ciągle mieszając ok 20 minut.
Zdjąć z ognia dodać 2 zółtka utarte z szklanką cukru+ ubite na piane białka,

Wysmarowac makiem ciasto i piec ok godziny w 200 stopniach
Kiedy na ciasto wylejesz mak, trzeba zrobić z odrobiny ciasta wężyki i wyłożyć nimi mak
Jeżeli to jest strucla to zwijasz mak w środku.
Po upieczeniu lukrujesz i posypujesz skórką.
Mam nadziję, że nie chaotycznie, ale Jaś woła
 
dzięki małgosiu :-*
masę makową umiem przygotować, bo w domu robiłam... to mielenie oj oj :)
tylko okropnie sie boje tego ciasta drożdżowego... ale spróbuję. czy jajka z cukrem można ucierać mikserem czy trzeba wałkiem??
moja mama robi też makowiec na kruchym cieście i babeczki makowe, ale ja tak naprawdę to nie lubię maku, tylko strucla drożdżowa mnie kręci :laugh:
 
reklama
Efuniu,
Mikserem, oczywiście, żę mikserem. Nie bój się drożdżowego, trzeba mieć tylko ciepłą kuchnię, i świeże produkty. Jaja wyciągnij troszkę wcześnij z lodówy, co by się nagrzały do temperatury pokojowej i już. Wyjdzie na pewno!
A co do kruchego spodu, to wszystko tak samo, tylko spód robisz kruchy i pieczesz 15 minut krócej. :-*
 
Do góry