reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Dam Wam przepis na szybki torcik serowo-śmietanowy a'la Tiramisu (zapożyczyłam go od Kwietniówek, robiłam już chyba ze 3x, pychotka ;D i naprawdę szybko go się robi!)

0,5 kg sera białego - 3x mielony lub taki na sernik
0,5 litra śmietany (30%/36%tł) - ja daję 2 opakowania po 200g 36%
1 cukier waniliowy
6 łyżek cukru
2 paczki małe(lub 1 duża biszkoptów podłużnych) - ilość zależy od wielkowści tortownicy, ja zużywam dużą + kilka sztuk
1 szklanka mocnej kawy - można dodać trochę spirytusu

Ubić śmietanę dodać cukier waniliowy + cukier zwykły. Wymieszać z sernikiem na puszystą masę. Biszkopty suche ułożyć w tortownicy, na to połowę masy serowej. Na masę biszkopty umoczone w kawie i na to masę aż do końca. Na wierzchu nasypać kakao (przez sitko) ewentulanie startą czekoladę.
Pozostawić w lodówce na 2 godziny i zdjąć osłonę z tortownicy.

reklama
efunia nadcgodzi pomoc ;)

ciasteczka kruche
Ciasto:
3 szklanki maki
25dkg masla
1 szklanka smietany

zarobic ciasto i schlodzic w lodowce.
rozwalkowac i albo:
1. wyciac trojkaty nalozyc do srodka marmoladke i zwinac w rogaliki - albo
2. powycinac koleczka zamoczyc z jednej strony w bialku i z tej samej strony w cukrze krysztale ( moze byc cukier zmieszany ze zmielonymi orzechami)

piec w 200 at ktociutko :)

Efuniu:
2 I pół szklanki mąki krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
1 jajo,
laska wanilii lub dużo cukru ( np. 2 torebki)
kostka prawdziwego masła - wiecej niż 82% tłuszczu
szczypta soli

Mąka + proszek + sól - mieszamy.
Masło + cukier ucerasz mikserem na gładką masę i dokładasz sypkie składniki. Dodajesz jajo utarta wanilię. Wyrabiasz ciasto na gładką masę. Rozwałkowujesz ciasto na placek grubości 5 mm, owijasz sczelnie folią i na 4 godziny do lodówki, lub 1 godzinę do zamrażalnika. Z placka wycinasz foremkami dowolne kształty, pieczesz 10 - 15 minut w piekarniku ogrzanym do 200 stopni.
Możesz polukrować, posypać cukrem z grubych kryształów lub cukrem pudrem.

Mozesz do ciasto dodać 1/2 szklanki cacao, sodę i rozpuszczoną tabliczkę gorzkiej czekolady i wtedy uzyskasz ciasteczka kruche czekoladowe.

lub

Do ciasta dodasz 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyzeczki mielonych goździków, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i całe opakowanie płatków migdałowych. Masz kruchr - migdałowo - świąteczno - bożonarodzeniowe.

reklama
no właśnie na takie ciasteczka przepis podawala mi mama ale nie zapisalam... dzieki malgosiu.
a makowiec chce sama zrobic... moja mama pyszne ciasta p[iecze i JA tez chce sie nauczyc :laugh:

Do góry