reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

a ja mam kawałek szynki (rozmraża się właśnie). Jakieś pomysły? duszona z wrzywami wychodzi mi bokiem, a raczej mojemu mężowi.
 
reklama
Lindsay jak przeszukasz ten wątek to znajdziej kilka przepisów na chińszczyznę! Ja najczęściej kupuję mrożoną "mieszankę chińską", dodaję kurczaka i przyprawy: pięć smaków, sos sojowy ...

Magdusiek u nas też niedawno była chińszczyzna, bodajże w sobotę ;-)

Mała kiedyś tu wrzucałam przepis na pieczoną szynkę, my uwielbiamy! Tyle, że trzeba ją napierw pomarynować choć parę godzin. Jak chcesz wrzucę jeszcze raz.
 
Doxa,daj przepis.My uwielbiamy pieczone szyneczki,karkóweczki- tylko jemy najczęściej jako wędlinę do chleba.
a chińszczyze to tylko mój mąż lubi, wiec ja nie gotuje ...
 
a przepis na makaron z sosem tuńczykowym był ? przeleciałam trochę stron do tyłu i nie mogę znaleźć. ale jeśli był to będę szukać:-)
 
Proszę bardzo:

Marynata na 1kg szynki (jeśli jest więcej lub mniej mięska odpowiednio zmienić proporcje):
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
natrzeć przyprawami mięso i zalać mlekiem, tak aby je całe zakryć. Do lodówki na ok. 2 dni!

Szyneczkę wyjąć z zalewy, obsmażyć na patelni (uwaga bardzo "bryzga" po kuchence ) i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wycisnąć na nią sok z 0,5 cytryny. Wlać trochę wody na patelnię, zagotować i całością polać mięsko (będzie fajny sosik). Naczynie przykryć, piec w piekarniku ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia można położyć plasterki masła na szyneczce. Jeśli ktoś lubi można też dołożyć podgotowane ziemniaczki!

Smacznego!!!

PS.
Szukałam go na forum, bo nie mam na kompie tylko w zeszyciku i ... wrzucałam go tu w czerwcu 2005 ;-) ależ ten czas leci! A wydawało mi się, że to było tak niedawo!
 
Lindsay był, na porzedniej stronie ;-)

...
A na obiad bardzo szybko i pyszne dziaiaj u mnie: Czosnek drobniutko pokrojony troche podsmazam, pozniej drobna cebule, pomidory pokrojone w kostke (moga byc z puszki) i to troche poddusic, potem dodac tunczyka z puszki odsaczonego i przyprawy, duzo bazyli. Pycha, polecam. A zapomnialam;-) ja to daje do makaronu najlepeij pene.
 
reklama
Kasiek mam nadzieję, że również będzie smakowała!!

Lindsay nie ma za co! Trochę ten przepis był zakamuflowany ..
 
Do góry