reklama
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Lindsay jak przeszukasz ten wątek to znajdziej kilka przepisów na chińszczyznę! Ja najczęściej kupuję mrożoną "mieszankę chińską", dodaję kurczaka i przyprawy: pięć smaków, sos sojowy ...
Magdusiek u nas też niedawno była chińszczyzna, bodajże w sobotę ;-)
Mała kiedyś tu wrzucałam przepis na pieczoną szynkę, my uwielbiamy! Tyle, że trzeba ją napierw pomarynować choć parę godzin. Jak chcesz wrzucę jeszcze raz.
Magdusiek u nas też niedawno była chińszczyzna, bodajże w sobotę ;-)
Mała kiedyś tu wrzucałam przepis na pieczoną szynkę, my uwielbiamy! Tyle, że trzeba ją napierw pomarynować choć parę godzin. Jak chcesz wrzucę jeszcze raz.
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Proszę bardzo:
Marynata na 1kg szynki (jeśli jest więcej lub mniej mięska odpowiednio zmienić proporcje):
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
natrzeć przyprawami mięso i zalać mlekiem, tak aby je całe zakryć. Do lodówki na ok. 2 dni!
Szyneczkę wyjąć z zalewy, obsmażyć na patelni (uwaga bardzo "bryzga" po kuchence ) i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wycisnąć na nią sok z 0,5 cytryny. Wlać trochę wody na patelnię, zagotować i całością polać mięsko (będzie fajny sosik). Naczynie przykryć, piec w piekarniku ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia można położyć plasterki masła na szyneczce. Jeśli ktoś lubi można też dołożyć podgotowane ziemniaczki!
Smacznego!!!
PS.
Szukałam go na forum, bo nie mam na kompie tylko w zeszyciku i ... wrzucałam go tu w czerwcu 2005 ;-) ależ ten czas leci! A wydawało mi się, że to było tak niedawo!
Marynata na 1kg szynki (jeśli jest więcej lub mniej mięska odpowiednio zmienić proporcje):
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
natrzeć przyprawami mięso i zalać mlekiem, tak aby je całe zakryć. Do lodówki na ok. 2 dni!
Szyneczkę wyjąć z zalewy, obsmażyć na patelni (uwaga bardzo "bryzga" po kuchence ) i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wycisnąć na nią sok z 0,5 cytryny. Wlać trochę wody na patelnię, zagotować i całością polać mięsko (będzie fajny sosik). Naczynie przykryć, piec w piekarniku ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia można położyć plasterki masła na szyneczce. Jeśli ktoś lubi można też dołożyć podgotowane ziemniaczki!
Smacznego!!!
PS.
Szukałam go na forum, bo nie mam na kompie tylko w zeszyciku i ... wrzucałam go tu w czerwcu 2005 ;-) ależ ten czas leci! A wydawało mi się, że to było tak niedawo!
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Lindsay był, na porzedniej stronie ;-)
...
A na obiad bardzo szybko i pyszne dziaiaj u mnie: Czosnek drobniutko pokrojony troche podsmazam, pozniej drobna cebule, pomidory pokrojone w kostke (moga byc z puszki) i to troche poddusic, potem dodac tunczyka z puszki odsaczonego i przyprawy, duzo bazyli. Pycha, polecam. A zapomnialam;-) ja to daje do makaronu najlepeij pene.
reklama
Podziel się: