reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
Syla, potworze, no daj ten przepis. Czy po prostu zamiast wiśni wrzucilaś maliny i czekoladę? Ale ile tej czekolady???
I chińszczyzna. Krewetki mmnie nie biorą, makaron ryżowy też nie, ale z sojowym sobie zrobię albo co....
 
dobra, już dobra.

2 zwykłe białe czekolady pokrojone w kostkę ( nie musi być oczywiście równa;-) ) ok 300-400g (jak kto woli) malin. Trochę malin i czekolady zostawiłam i połozyłam na wierzch każdej muffinki. No wiecie jak już włożyłam ciasto do formy.
 
ciasto:

1 jajko
cukier waniliowy
225ml mleka
50g stopionego wystudzonego masła

300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru czcinowego


no i tak jak zwykle mokre mieszamy z mokrymi sypkie z sypkimi i później łączymy lekko mieszając. Dokładamy maliny i czekoladę....
 
chińskie żarełko

1 podwójna pierś z kurczaka
garstka grzybów shitake
garstka grzybów mun
2 czerwone cebule pokrojone w piórka
przyprawa chińska (może być 5 smaków)
sos sojowy
4-5 plastrów ananasa z puszki + sok

piersi z kurczaka pokrojone w paseczki zalane sose sojowym a później obtoczone w mące
usmazyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Smażymy na głębokim tłuszczu aby nie były suche.

Grzyby mun i grzyby shitake zalać wrzątkiem na kilka minut.
Po kilku minutach grzyby shitake pokroić w dość grube plastry.

Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, dodać grzyby mun i grzyby shitake Teraz ilości poniższych przypraw według uznania - proszę smakować:
przyprawić przyprawą chińską,
dodać ananas i sok z puszki
sos sojowy.

Posmażyć do momentu aż cebula będzie miekka.
Dodać kurczaka, delikatnie zaprawić mączką ziemniaczaną lub zwykłą (delikatnie), wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić kto jak lubi.

Można również dodać kiełki jakie się chce.
 
reklama
Do góry