reklama
magdusiek
Październikowa Mama 2005
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2005
- Postów
- 10 272
JAzz - ja robię tak, proste i szybkie i pyszne
Składniki:
- 1 kg mascarpone
- 8-10 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 150 ml amaretto
- 400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)
- 800 ml mocnej ostudzonej kawy
Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
Składniki:
- 1 kg mascarpone
- 8-10 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 150 ml amaretto
- 400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)
- 800 ml mocnej ostudzonej kawy
Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Chciałam Wam polecić pyszną herbatkę ... nazywa się "zimowa" w sam raz na te długie, zimne wieczory:
herbatka powinna być podawana w większej szklance:
parzymy herbatkę, dorzucamy 2-3 goździki, wrzucamy kawałki: pomarańczy, jabłka, cytryny, limonki (i co kto lubi, tak mniej więcej plaseterk/dwa pokrojone na półplasterki) i na koniec dodajemy sok malinowy (syrop). PYSZNIUTKA I AROMATYCZNA
herbatka powinna być podawana w większej szklance:
parzymy herbatkę, dorzucamy 2-3 goździki, wrzucamy kawałki: pomarańczy, jabłka, cytryny, limonki (i co kto lubi, tak mniej więcej plaseterk/dwa pokrojone na półplasterki) i na koniec dodajemy sok malinowy (syrop). PYSZNIUTKA I AROMATYCZNA
magdusiek
Październikowa Mama 2005
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2005
- Postów
- 10 272
A ja miałam napisać o spaghetti wczorajszym. Pozazrościłam córce i postanowiłam też zjeśc, ale nie było ani pomidorów ani innych takich.
Na oliwę wrzuciłam pokrojone dwa zabki czosnku i pół maej cebuli. Dodałam pokrojoną w kostkę zołtą papryukę, posypałam parmezanem, 2 obroty młynka z solą, 4 pieprzem. Dodłam 4 listki bazylii i dwa suszone pomidory pokrojone w kawalki. I tyle. + makaron. POsypałam odrobiną żółtego sera.Genialne.
Na oliwę wrzuciłam pokrojone dwa zabki czosnku i pół maej cebuli. Dodałam pokrojoną w kostkę zołtą papryukę, posypałam parmezanem, 2 obroty młynka z solą, 4 pieprzem. Dodłam 4 listki bazylii i dwa suszone pomidory pokrojone w kawalki. I tyle. + makaron. POsypałam odrobiną żółtego sera.Genialne.
drzewko
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Grudzień 2005
- Postów
- 1 315
Doxa dzięki za przepis na herbatkę. ja ostatnio robię indyjską z mlekiem ale trzeba mieć kardamon i takie coś na "M" później sprawdzę jak sie nazywa. Myślałam że nie lubię kardamonu ale zostaliśmy czymś takim poczęstowani w sklepie z meblami indyjskimi i bardzo nam posmakowało, więc zakupiłam. i robimy.
Magdusiek twoje spaghetti brzmi ciekawie, moja najprostsza wersja to "alio al olio" czy coś takiego czyli czosnek i oliwa. na oliwę w garnuszku pokrojony czosnek i trochę suczonych papryczek ostrych takich w malusieńkich płateczkach. krótko, bo czosnek szybko się przypala. polać spaghetti i na to parmezan.
Magdusiek twoje spaghetti brzmi ciekawie, moja najprostsza wersja to "alio al olio" czy coś takiego czyli czosnek i oliwa. na oliwę w garnuszku pokrojony czosnek i trochę suczonych papryczek ostrych takich w malusieńkich płateczkach. krótko, bo czosnek szybko się przypala. polać spaghetti i na to parmezan.
reklama
Podziel się: