reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje imion dla naszych pociech

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Haust mi chodziło o Anielkę czyli Anielę :)
Rozgwózdkę totalną to i tak będę miała jak się dowiem czy chłopak czy dziewczyna. A znając moje szczęście, to w pt będzie powtórka z ostatniej rozrywki i się nie dowiem :)

Moja siostra jak w ciąży chodziła chciała dać Franek, wtedy jeszcze nie było popularne. Wyszło jednak, że dziewczynka i wymyśliła Jagna.
Do końca ciąży jej mówiłam, że będę mówić Jagnięcinka na małą i rzeczywiście tak było na początku ;p Teraz Gusiec ma ponad 4 latka i jakoś przywykłam do imienia.

A i strasznie nam się jeszcze podobało Bernard, ale znajomi ukradli.

reklama
Belina nie ma co się patrzeć, że znajomi mają takie imię jak nam się podoba. Prawda jest taka, że w życiu znajomi się zmieniają.
Moja bratowa bardzo żałowała, że nie dała imienia dla córki, jakie jej się podobało bo jej koleżanka dała.
Z koleżanką już nie ma kontaktu. No ale tak bywa.

Aniela mi się podoba.
Nie dałabym na imię np. Jessica... ble.

A z popularnych imion jest Jakub, ładne ale pełno Kubków dookoła tak samo jak pełno Bartków.

Tak jak ja nie mogłam się przyzwyczaić do imienia Borys u mojej szwagierki, a zastanawiała się jeszcze nad Gabrielem.

Gabriel super, tylko Gabryś mi się nie bardzo podoba. Tamara prywatnie mi się źle kojarzy, podobnie jak Tania czy Nina. Ale Klara jest bardzo ładne i intrygujące, muszę sprawdzić reakcję M na to imię.

30 sekund później:
- A może Klara?
- Hehe
- Co?
- Dziwne. Hmm Ciekawe.
- No i będzie?
- Nie.
- Czemu?
- Klara jak Kleopatra, odpada.
- Co ma jedno do drugiego.
- No podobne.

Obydwa zaczynają się na K. ot pewnie cała tajemnica skojarzenia. Z nim się nic nie da ustalić :confused:

Ostatnia edycja:
U nas było wiele propzycji imion dla chłopaka Eryk, Borys, Juliusz, Staś, Gabryś a dla dziewczynki właściwie nic konkretnego. podobało mi się zawsze Kalina ale potem zaczęłam się zastanawiać nad skrótem no i i wyszło Kala, yych a to kojarzy mi się z kałem... no i innym dzieciakom pewnie też by to przyszło na myśl. Poza tym mąż średnio zachwycony. A że od Kaliny do Jagódki droga krótka więc jednogłośnie po USG połówkowym dzieciątko zostanie Jagodą :)
Mi Klara jakoś w ogóle nie podpada, prędzej właśnie Natasza, Tamara, no ale już nie będę rozmyślać, zostajemy przy tym co wybrane :)

Jerzy mi się podoba choć kojarzy mi się z jakimś serialem, tylko nie mogę sobie przypomnieć z jakim.

Dla mnie przy imieniu ważne jest żeby poważnie brzmiało w pełnej formie na przyszłość i miało przyjemne zdrobnienie. Np. Marianna która wybitnie mojemu M. przypadła do gustu - jak zdrabniać to imię?

Ja właśnie też tak myślę, że dopiero jak spojrzę w oczy maleństwa to ostatecznie wybiorę imię.

Jerzy- to może z "Na Wspólnej"? :-D

moja babcia jest Marianna i od zawsze wszyscy się do niej zwracają Marysia. W sumie tak teraz mysle i można to chyba jeszcze zdrabniać Marianka, któraś z dziewczyn z forum ma właśnie córeczkę i pisze o niej Marianka :tak:

jagódka też mam wujka Jerzyka :tak:

za mną jeszcze nadal chodzi Maja ale chyba nie chcę żeby było kilka Majek w jednej klasie, sama uczę w szkole i nie jest to fajne gdy w jednej klasie jest np. 5 Kubusiów (a tak miałam w tamtym roku), wtedy nie powiesz już Kuba, bo zaraz się pytają "a który?" tylko trzeba mówić np. Kuba Kowalski, Kuba Iksiński itd. czyli używać nazwiska to już średnio mi się podoba bo jakoś źle mi się kojarzy z czasami gdy kiedyś w szkołach starzy belfrowie mieli zwyczaj zwracać się do uczniów tylko i wyłącznie po nazwisku :baffled: u mnie w klasie było 3 Marcinów i 3 Kaśki, jeden Marcin był "Gruby", dwóch pozostały po nazwisku, a Kaśki były "Mała Kaśka", "Duża Kaśka" i "Kaśka Z.) no jakoś nie uśmiecha mi się, żeby mojemu dziecku koledzy musili nadać jakąś ksywkę by ją odróżnić od innych dzieci o tym samym imieniu :baffled:

więc u nas chyba zostanie Kalina a w sumie Kalina Maja K.

inicjały KMK, pasuje bo zajmujemy się z mężem fotografią i posługujemy się logiem KMK Photography(Karolina, Marcin K.) wypisz wymaluj idealna kombinacja gdyby córka kiedyś chciała przejąć po nas interes :-) :-D

KMK Photography

Ostatnia edycja:
Michalina, daj mu linka do jakiegoś imiennika. Niech szuka, powiedz mu, że ma znaleźć kilka imion, z których Ty wybierzesz jedno i będzie po problemie.

emyly jejku w życiu bym nie wpadła, że Kala może kojarzyć się z kałem, hehe

to powiem Ci, że już kilka dobrych lat uczę w szkole języka angielskiego i wiadomo dzieci uczą się nazw zwierzątek i przez te wszystkie lata żadne ale to żadne dziecko nie zaśmiało się ani nie skojarzyło słowa cow (krowa) z kałem pomimo, że wymowa identyczna :tak:

tak więc skoro z tego się nie śmieją to ja osobiście nie obawiam się, że będą się śmiały ze skrótu Kala.

ps. a propo Kaliny i Jagody to u nas inspiracja właśnie zaczerpnięta z bardzo dalekiej kuzynki, która ma dwie córki, własnie Kalinę i Jagodę :tak: mężowi podpasowała Jagoda ale mnie się źle kojarzy z jedną dziewczynką ze szkoły. Niestety to jest duży minus pracy z dziećmi bo nawet jak imię jest ładne to zawsze będzie się z kimś kojarzyło :baffled:

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry