reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje imion dla maleństw :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja mam 2 imiona i tu we wloszech mialam tyle problemow,ze szok. a tylko przez to ,ze w paszporcie w podpisie podpisalam sie imieniem i nazwiskiem(jak to sie u nas robi).

reklama
Osobiście jestem za dwoma imionami. Ale to dlatego, że miałam problem ze swoim. Moi rodzice nie byli wybredni i gdy okazało się, że jestem dziewczynką, a nie jak sądzono chłopcem, oni po prostu dodali A do imienia chłopca i już.... Potem czekało mnie 18 lat dziwnych spojrzeń i komentarzy, z którymi nie dawałam sobie rady. Może gdyby dodali mi drugie imię po prostu posługiwałabym się nim jak to się często zdarza. A tak przed ukończeniem 18-tki za zgodą rodziców zmieniłam imię i mam święty spokój od 8 lat:tak:

Ja jestem za jednym imieniem, bo z dwoma sa zawsze problemy w dokumentach, tak samo jak z dwoma nazwiskami-juz byla o tym dyskusja :-)
Co do wyboru imion: trzeba dziecku wybrac NORMALNE, typowe imie, a nie jakies wymyslone. Przy wyborze imienia trzeba sie kierowac tylko dobrem dziecka, a nie swoim widzimisie. Chyba zadna kobieta nie chce,zeby jej dziecko cierpialo przez glupote wlasnej matki.

A ja o ile zgadzam się z podwójnym nazwiskiem (że może powodować zamieszanie), to nigdy nie spotkałam się z problemami z drugim imieniem. A że pracuję w kadrach, to chyba powinnam, gdyby to było takie częste. Zazwyczaj w Polsce, jeśli gdzieś jest potrzebna totalna zgodność z metryką i dowodem osobistym, to jest specjalna rubryka na pierwsze imię i drugie imię. A w pozostałych przypadkach wystarcza pierwsze.

Co innego, jeśli ktoś ma PIERWSZE imię dwuczłonowe, jak np. Maria Magdalena itp. Wtedy jest ten sam problem, co z podwójnym nazwiskiem - trzeba samemu pamiętać, żeby wpisać oba człony.

no cóż, każda z nas ma swoje zdanie na ten temat i każda z nas ma wybór :) ja nadam dwa imiona, a to dlatego, że jakoś wierzę w patronów :p ja mam dwa imiona i do tej pory nie miała żadnych problemów, tam gdzie trzeba się podpisywać imionami (zazwyczaj jest to zaznaczone) to się podpisuję dwoma, a jak nie ma tego zaznaczonego, zazwyczaj zwykły podpis - to daję jedno i tyle :)

Moja dzidzia tez będzie miała dwa imiona :-)
Chłopczyk będzie Aaron Amadeusz, a dziewczynka Blanka Noemi (chociaż tutaj się spieramy, w jakiej to będzie kolejności).
I ja i moj narzeczony mamy 2 imiona i też nigdy nie było z tym problemu ;-)

Na 90 % będziemy mieć dziewczynkę i zastanawiamy się nad imieniem Nadia.

Znajomi mają 1,5 roczną córę Nadie-bardzo fajna dziewczynka:-)Co do podwójnych imion-mąż i ja mamy,a Dzidzi tez chcemy dać dwa,będzie ją to wyróżniało,jak trafi na kogoś o tym samym imieniu i nazwisku.Ja trafiłam,mąż też i to dwa razy (patrz m.in.Nasza Klasa).

Tak, to jedyny plus naszego (mojego i dzieci) nazwiska, że jest niepowtarzalne :-p. 1 września ide na USG połówkowe (obym sie wykurowała do tej pory) i mam nadzieję, że dowiem się czy posiadam siusiaka czy nie :-p. Mąż kiedyś szedł na spotkanie męskie to powioedziałam, ze tez mam prawo tam byc, bo byłam w ciąży z Jankiem więc miałam w brzuchu siusiaka :-p.
No i u nas jedno imię, albo Maria albo Michał. Jak będzie Michał to mąż juz przebakuje o dalekiej przyszłości i 3 dzieciaczku, zeby spróbowac z Marysią, ale wtedy jakby był znów chłopiec to chyba pozostałby bezimienny, abo pomordowalibyśmy się o imię :-p.

reklama
ja mam tylko jedno imię i dobrze mi z tym. mój mąż ma dwa imiona i za dużo pisania w papierach przy tym. więc nie będę mojemu dziecku robić problemów tym bardziej że dostanie ono na pewno normalne imię ;)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry