U mnie tez zapisal jak widzial ze pecherzyk jest na dobrym miejscu a nie pozamacica dopiero zapisal progresteron ja poszlam w 5 tyg i byl pecherzyk i 6 t3 d byl zarodek z bijacym serduszkiem .Miałam najpierw niewiele ponad 18 a dwa dni później ok 16, badałam kilkukrotnie razem z beta dla mojej prowadzącej było to na tyle nisko, że od razu przepisała besins, luteiny nie chciała bez pęcherzyka w macicy , a duphastonu w ogóle nie zapisuje pacjentkom. Później badałam jeszcze progesteron jak zażywałam besins i ładnie się podnosil, w 10 tc miałam już 30, wówczas przeszłam na luteinę i będę ją stosować pewnie przez całą ciążę
reklama
Agnes4312
Moderator
Tak, bolało mniej więcej do 6tc.Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy was w ogóle bolało podbrzusze na początku ciąży? Jeżeli tak to do jakiego czasu?
Bóle takie jak na miesiączkę
Kinnia95
Fanka BB :)
Bolało, bolało. I to tak dość mocno jak na miesiączkę nawet chyba do miesiąca po pozytywnym teście.Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy was w ogóle bolało podbrzusze na początku ciąży? Jeżeli tak to do jakiego czasu?
xdarqx
Czyli to normalkaBolało, bolało. I to tak dość mocno jak na miesiączkę nawet chyba do miesiąca po pozytywnym teście.
MartaMarkry
Co do proga, ja badałam równocześnie z beta od 9 dpo, gdzie prog był 11 z kawałkiem, 11 dpo był 18, 13 dpo był 10. Nie miałam przepisanego progesteronu z tego powodu. Ginekolog nie widział podstaw by go przepisac, warto tez pamiętać ze progesteron jest skokowy. aktualnie jestem w 37 tc i początkowo „niski” wynik nie zwiastował niczego złego.
pietraczkaa
Oczywiście, ale nigdy nie wiesz kto ma jaka przeszłość położniczo ginekologiczna. Próg może rosnąć ale równie dobrze może spaść i wtedy nic nie da się zrobić. Są kobiety, które cierpią na niewydolność ciałka żółtego i mogą o tym nie wiedzieć a włączenie progesteronu nie zaszkodzi ciąży.Co do proga, ja badałam równocześnie z beta od 9 dpo, gdzie prog był 11 z kawałkiem, 11 dpo był 18, 13 dpo był 10. Nie miałam przepisanego progesteronu z tego powodu. Ginekolog nie widział podstaw by go przepisac, warto tez pamiętać ze progesteron jest skokowy. aktualnie jestem w 37 tc i początkowo „niski” wynik nie zwiastował niczego złego.
Zawsze decyzję i tak podejmuje lekarz bo progesteron jest na receptę.
MartaMarkry
tak, dlatego kierowanie się tym kto jak miał w tym przypadku nie ma sensu i ocenia to już ginekolog.Oczywiście, ale nigdy nie wiesz kto ma jaka przeszłość położniczo ginekologiczna. Próg może rosnąć ale równie dobrze może spaść i wtedy nic nie da się zrobić. Są kobiety, które cierpią na niewydolność ciałka żółtego i mogą o tym nie wiedzieć a włączenie progesteronu nie zaszkodzi ciąży.
Zawsze decyzję i tak podejmuje lekarz bo progesteron jest na receptę.
Ja myślałam, ze ze względu na poprzednie poronienie będę miała „profilaktycznie” wdrożony, bo się tez naczytałam ze jak taki niski i spadł to złe, a jednak ginekolog miał inny punkt widzenia. Także zgadzam się w 100% z tym co mówisz
reklama
pietraczkaa
No u mnie właśnie po poronieniu wlaczono tak szybko, jak pisałam bez USG i uwidocznionego pęcherzyka u mnie też on bardzo wolno rósł, ale oczywiście nie ma co porównywać do innych ciąż.tak, dlatego kierowanie się tym kto jak miał w tym przypadku nie ma sensu i ocenia to już ginekolog.
Ja myślałam, ze ze względu na poprzednie poronienie będę miała „profilaktycznie” wdrożony, bo się tez naczytałam ze jak taki niski i spadł to złe, a jednak ginekolog miał inny punkt widzenia. Także zgadzam się w 100% z tym co mówisz
No widać ginekolog widział co robi i wyszło wszystko w porządku a to przecież najważniejsze