reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Progesteron

Miałam najpierw niewiele ponad 18 a dwa dni później ok 16, badałam kilkukrotnie razem z beta 🙈 dla mojej prowadzącej było to na tyle nisko, że od razu przepisała besins, luteiny nie chciała bez pęcherzyka w macicy , a duphastonu w ogóle nie zapisuje pacjentkom. Później badałam jeszcze progesteron jak zażywałam besins i ładnie się podnosil, w 10 tc miałam już 30, wówczas przeszłam na luteinę i będę ją stosować pewnie przez całą ciążę 😀
U mnie tez zapisal jak widzial ze pecherzyk jest na dobrym miejscu a nie pozamacica dopiero zapisal progresteron ja poszlam w 5 tyg i byl pecherzyk i 6 t3 d byl zarodek z bijacym serduszkiem .

reklama
Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy was w ogóle bolało podbrzusze na początku ciąży? Jeżeli tak to do jakiego czasu?

Co do proga, ja badałam równocześnie z beta od 9 dpo, gdzie prog był 11 z kawałkiem, 11 dpo był 18, 13 dpo był 10. Nie miałam przepisanego progesteronu z tego powodu. Ginekolog nie widział podstaw by go przepisac, warto tez pamiętać ze progesteron jest skokowy. aktualnie jestem w 37 tc i początkowo „niski” wynik nie zwiastował niczego złego. :)

Co do proga, ja badałam równocześnie z beta od 9 dpo, gdzie prog był 11 z kawałkiem, 11 dpo był 18, 13 dpo był 10. Nie miałam przepisanego progesteronu z tego powodu. Ginekolog nie widział podstaw by go przepisac, warto tez pamiętać ze progesteron jest skokowy. aktualnie jestem w 37 tc i początkowo „niski” wynik nie zwiastował niczego złego. :)
Oczywiście, ale nigdy nie wiesz kto ma jaka przeszłość położniczo ginekologiczna. Próg może rosnąć ale równie dobrze może spaść i wtedy nic nie da się zrobić. Są kobiety, które cierpią na niewydolność ciałka żółtego i mogą o tym nie wiedzieć a włączenie progesteronu nie zaszkodzi ciąży. 🙂
Zawsze decyzję i tak podejmuje lekarz bo progesteron jest na receptę.

Oczywiście, ale nigdy nie wiesz kto ma jaka przeszłość położniczo ginekologiczna. Próg może rosnąć ale równie dobrze może spaść i wtedy nic nie da się zrobić. Są kobiety, które cierpią na niewydolność ciałka żółtego i mogą o tym nie wiedzieć a włączenie progesteronu nie zaszkodzi ciąży. 🙂
Zawsze decyzję i tak podejmuje lekarz bo progesteron jest na receptę.
tak, dlatego kierowanie się tym kto jak miał w tym przypadku nie ma sensu i ocenia to już ginekolog.
Ja myślałam, ze ze względu na poprzednie poronienie będę miała „profilaktycznie” wdrożony, bo się tez naczytałam ze jak taki niski i spadł to złe, a jednak ginekolog miał inny punkt widzenia. Także zgadzam się w 100% z tym co mówisz :)

reklama
tak, dlatego kierowanie się tym kto jak miał w tym przypadku nie ma sensu i ocenia to już ginekolog.
Ja myślałam, ze ze względu na poprzednie poronienie będę miała „profilaktycznie” wdrożony, bo się tez naczytałam ze jak taki niski i spadł to złe, a jednak ginekolog miał inny punkt widzenia. Także zgadzam się w 100% z tym co mówisz :)
No u mnie właśnie po poronieniu wlaczono tak szybko, jak pisałam bez USG i uwidocznionego pęcherzyka 🙂 u mnie też on bardzo wolno rósł, ale oczywiście nie ma co porównywać do innych ciąż.
No widać ginekolog widział co robi i wyszło wszystko w porządku a to przecież najważniejsze 🙂

Do góry