reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Problemy z zajściem w ciążę :(((

reklama
Już sobie czytam, Ja w pon idę na TSH bo na piatek mam wizytę u endo i zastanawiam się nad PRL ale zwykłą, ale nie wiem czy robić

Zrób, warto:-), a ft3 i ft4 do tego nie badasz?? albo samo ft4 podobno wystarczy, ja tak zrobiłam:-)

Dlaczego bez obciążenia?? zwykłej wynik może być w normie, ale po obciążeniu już nie i ważne aby sprawdzić:-)

Ja robiłam FT4 ( albo 3 ) i antyTPO w grudniu, i jestem - teoretycznie - pod nadzorem endo - które mi zleca tylko TSH i teraz poszłam do rodzinnego i poprosiłam o skierowanie do endo bo tej lekarce nie ufam, i na pierwszą wizytę muszę mieć aktualne TSH a dalej lekarz decyduje, nie chce na razie nic sygerować lekarzowi że jestem kumata - zobaczymy co on zleci i po tym już będę wiedziała czy jest dobry.
A co do PRL to trochę krucho z kasą, dlatego też zastanawiam się czy w ogóle :zawstydzona/y:

a to chyba tutaj nie opisywałąm mojej historii to od poczatku - zawsze ( a przynajmniej po porodzie w III 2010 r. ) TSH miałam ok 1,1 - w sierpniu 2011 zrobiłam TSH u teściowej ( pracuje w labie ale innym mieście ) i wyszło mi 4,04 , olałam to bo jeszcze nie wiedziałam że powinnam mieć 1-2 żeby zajść, miesiąc później raczej z ciekawości zrobiłam znowu i wyszło 12,6 - dostałam pilne skierowanie ale jak to w PL jest dopiero na grudzień był termin, ale w między czasie, na początku listopada byłam u gin i dał mi eutyrox 75 - także do grudnia mi spadło do 1,1 - ale endo stwierdziła że dawka dobrana dobrze i zostawiła ( już wtedy miałam wątpliwości ) pomacała mi tylko szyje i kazała przyjść za pół roku z TSH, sód i potasem - w lutym/marcu po raz pierwszy dopadły mnie duszności, taki brak tchu - wyczytałam że to objaw nadczynności - zrobiłam prywatnie TSH i wyszło 0 ,812 poleciałam do niej że źle się czuję i TSH spada dalej - olała to i kazała przyjść na termin wizyty, od kwietnia w sumie czułam się dobrze - w czerwcu wizyta, TSH 1,6 :confused: sód,potas w samym środeczku, ale postanowiłam zapytać co to za choroba - bo nawet jakby się ktoś pytał - mówi że niedoczynność, to ok , ale pytam czy to nie jest Hashimoto bo czytałam - a ta mi mówi - dosłownie " To chyba od tego Pani się niedoczynność zrobiła. Tak to jest chyba właśnie ta choroba":szok::szok::szok: no i teraz czuje się okropnie - myślę że może od tej arytmii ale to na bank jest od tarczycy pewnie znowu mi spadło poniżej 1, bo z TSH jest tak że ktoś się czuje dobrze przy 1 i zachodzi w ciąże, a inna kobieta ma 2-2,5 i jest rewelacyjnie a przy 1 już ma złe samopoczucie. Rodzinna po wysłuchaniu nawet nie skomentowała i od razu wypisała nowe skierowanie - tylko powiedziała że jeśli antyTPO mam mniej niż 1 to nie mam Hashi :tak:

OMG!!!!! :szok::szok: biedaku nie dziwie się teraz:no:

Kurka 1-2 norma??? ja w 2009 miałam 2,59 oho:no: może dlatego... a moja gin powiedziała że jest ok, no mieściła się w normie, ale na ciążę to szans nie ma... dobrze rozumiem???

z tego co tak słyszałam to niektórzy mówią że poniżej 2,5 ale większość jednak uważa że między 1 a 2 powinno być. Ale też są osoby które przy 4 i więcej zachodziły w ciąże - ale jak jutro odbierzesz to zobacz jaki masz wynik - bo jak rośnie TSH to rośnie też PRL:tak:

reklama
Do góry