reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy z zajściem w ciążę :(((

reklama
Już sobie czytam, Ja w pon idę na TSH bo na piatek mam wizytę u endo i zastanawiam się nad PRL ale zwykłą, ale nie wiem czy robić

Zrób, warto:-), a ft3 i ft4 do tego nie badasz?? albo samo ft4 podobno wystarczy, ja tak zrobiłam:-)

Dlaczego bez obciążenia?? zwykłej wynik może być w normie, ale po obciążeniu już nie i ważne aby sprawdzić:-)

Ja robiłam FT4 ( albo 3 ) i antyTPO w grudniu, i jestem - teoretycznie - pod nadzorem endo - które mi zleca tylko TSH i teraz poszłam do rodzinnego i poprosiłam o skierowanie do endo bo tej lekarce nie ufam, i na pierwszą wizytę muszę mieć aktualne TSH a dalej lekarz decyduje, nie chce na razie nic sygerować lekarzowi że jestem kumata - zobaczymy co on zleci i po tym już będę wiedziała czy jest dobry.
A co do PRL to trochę krucho z kasą, dlatego też zastanawiam się czy w ogóle :zawstydzona/y:

a to chyba tutaj nie opisywałąm mojej historii to od poczatku - zawsze ( a przynajmniej po porodzie w III 2010 r. ) TSH miałam ok 1,1 - w sierpniu 2011 zrobiłam TSH u teściowej ( pracuje w labie ale innym mieście ) i wyszło mi 4,04 , olałam to bo jeszcze nie wiedziałam że powinnam mieć 1-2 żeby zajść, miesiąc później raczej z ciekawości zrobiłam znowu i wyszło 12,6 - dostałam pilne skierowanie ale jak to w PL jest dopiero na grudzień był termin, ale w między czasie, na początku listopada byłam u gin i dał mi eutyrox 75 - także do grudnia mi spadło do 1,1 - ale endo stwierdziła że dawka dobrana dobrze i zostawiła ( już wtedy miałam wątpliwości ) pomacała mi tylko szyje i kazała przyjść za pół roku z TSH, sód i potasem - w lutym/marcu po raz pierwszy dopadły mnie duszności, taki brak tchu - wyczytałam że to objaw nadczynności - zrobiłam prywatnie TSH i wyszło 0 ,812 poleciałam do niej że źle się czuję i TSH spada dalej - olała to i kazała przyjść na termin wizyty, od kwietnia w sumie czułam się dobrze - w czerwcu wizyta, TSH 1,6 :confused: sód,potas w samym środeczku, ale postanowiłam zapytać co to za choroba - bo nawet jakby się ktoś pytał - mówi że niedoczynność, to ok , ale pytam czy to nie jest Hashimoto bo czytałam - a ta mi mówi - dosłownie " To chyba od tego Pani się niedoczynność zrobiła. Tak to jest chyba właśnie ta choroba":szok::szok::szok: no i teraz czuje się okropnie - myślę że może od tej arytmii ale to na bank jest od tarczycy pewnie znowu mi spadło poniżej 1, bo z TSH jest tak że ktoś się czuje dobrze przy 1 i zachodzi w ciąże, a inna kobieta ma 2-2,5 i jest rewelacyjnie a przy 1 już ma złe samopoczucie. Rodzinna po wysłuchaniu nawet nie skomentowała i od razu wypisała nowe skierowanie - tylko powiedziała że jeśli antyTPO mam mniej niż 1 to nie mam Hashi :tak:

OMG!!!!! :szok::szok: biedaku nie dziwie się teraz:no:

Kurka 1-2 norma??? ja w 2009 miałam 2,59 oho:no: może dlatego... a moja gin powiedziała że jest ok, no mieściła się w normie, ale na ciążę to szans nie ma... dobrze rozumiem???

z tego co tak słyszałam to niektórzy mówią że poniżej 2,5 ale większość jednak uważa że między 1 a 2 powinno być. Ale też są osoby które przy 4 i więcej zachodziły w ciąże - ale jak jutro odbierzesz to zobacz jaki masz wynik - bo jak rośnie TSH to rośnie też PRL:tak:

reklama
Do góry