reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy z USYPIANIEM dziecka

reklama
Pediatra powiedziała, że jak w czerwcu będzie to samo to zrobimy echo serca... Hmm nie wiem zabardzo czy czekać do czerwca czy iść wcześcniej, no nic muszę dojrzeć do tego, bo w sumie jestem zaskoczona, Mała wielokrotnie była osłuchiwana i to w sumie przez 4 różnych lekarzy i dopiero wczoraj stwierdzono jakieś szmery:( bleeeeee. Czy choć przez chwile życie nie może by toczyć się z górki, tylko zawsze pod górkę, a czasem i góre??

Nam kardiolog powiedzial, ze takie szmery moga byc do 12 lat u dziecka. Z Ania wyjezdzilismy sie po kardiologach juz od samego jej urodzenia. Najpierw 2 dni po urodzeniu lekarz cos uslyszal, przy wypisie, ze jest ok ale kontrola za 6tyg. i po tych 6 znow ok, a 2 miesiace temu znow przy okazji zapalenia ucha pediatra uslyszal szmery i kazal skonsultowac, pojechalismy i kardiolog stwierdzil - serce jak dzwon, a ze sie ciagle intensywnie rozwiha to takie szmery - niegrozne - wystepuja u 70% dzieci nawet do 12 roku zycia. A pediatrzy czesto wysylaja dzieci do kardiologow bo akurat przy okazji innych chorob jak u nas zapalenie ucha - serce ciezej pracuje i sa te szmery.

pedro dzięki, ponieważ pamiętam właśnie Ani szmery, że tak napisze:) to jestem dość spokojna, aczkolwiek hmm zastanawiam się czy jako matka powinnam czekać do czerwca czy coś wcześniej konsultować. No pomyśle pomyśle...

Nam tez pediatra na gwalt nie kazal jechac, ale dla wlasnego spokoju pojechalismy szybko do konkretnego specjalisty i od tamtej pory nawet nie myslimy czy ma czy nie ma szmerow i czy to moze byc grozne.

Jejku ja już nie nadążam za Wami i za tymi postami :) Czas chyba wziąć się do regularnej lektury.
U nas po katarze ani widu ani słychu, ale mała pomimo tego, że łagodnieje i więcej się uśmiecha - nadal coś ją męczy po 2 godzinach marudzi i marudzi - mleka staram się w nią nie pchać, bo jak ostatnio byłam na kontroli to lekarz za głowę się złapała ile przybrała na wadzę:no: Ale wiem, że to nie jest z głodu - bo ona tak stęka kwęka, sama nie wie co chcę, ani na ręce, ani w foteliku, ma dni - że jest super ładnie śpi itdm a dni, tak jak dzisiaj, że śpi po 10 minut i się kręci.

Kilka dni temu byłam na wizycie kontrolnej na osłuchanie po katarze, na szczęscie nic nie zostało na płucach, ale nie ominie nas badanie refluksowe i dodatkowo USG mózgowia - brzmi groźnie, nie wiem czemu pediatra stwierdziła, że ma dużą główkę,
a wszędzie 40 cm, gdy dziecko skończy 3 miesiąc to norma.
Ale pójde dla świętego spokoju, bo jeszcze ciemiączko jest nie zrośnięte.
Może te marudzenia to refluks hmmm - często ma czkawkę - praktycznie po każdym jedzeniu, ulewa nawet po2h i nawet odbija Jest nawet taki odgłos jakby jej jedzenie podchodziło do góry.

No dobra wracam do lektury waszych wypowiedzi :)

mialam okropny dzien dzis...mala dostala mojego cycka 2 razy i dwa razy zrobila mi koncert pisku po 3 godziny...meczyla sie niemilosiernie po prostu...jej jest ewidentnie duzo gorzej po mleku z piersi...nie wiem...moze rzeczywiscie tak jak mowila lekarka mleko matki ma wiecej laktozy niz sztuczne...
co do mleka to zmienilam tak jak kazal mi ten durny pediatra na NAN HA ...i byly zaparcia, dzis po czopku zrobila mega duzo mega zielonej kupki...kupilam Bebiko1
dziewczyny na razie robie tak...zmienilam mleko na Bebiko, bede podawac ten Debridat i enzym rozkladajacy laktoze...poczekam kilka dni jesli poprawy nie bedzie tylko mala po kazdym posilku bedzie piszczec to wlacze Nutramigen i wale ten enzym...nikt mi nie chcial wypisac recepty na ten Nutramigen bo pediatra mowi ze minie samo a lekarka prywatna ze szkoda karmienia piersia...ale jesli to podawanie tego enzymu nie pomoze ja go wlacze sama...kolezanka wypisala mi recepte i nutramigen mam juz w domu...

Emilka trzymaj się dzielnie.
Moja mała niedługo będzie musiała się pożegnać z cyckami,
ja coraz bardziej chudne i mam złe wyniki :( A po cyckach też całkiem inaczej się zachowuje niż po sztucznym, ale ja jestem na Enfamilu i jest ok :)

a Enfamil to co?:-)
tez na recepte? wogole to jakie sa preparaty dla dzieciakow z nietolerancja laktozy? wszystkie sa na recepte nie?

:) Artisti, a jak duża jest klatka piersiowa w stosunku do główki, bo głównie to nie chodzi o samą wielkość główki tylko główka do klatki.

Emilko, wiem, że masz mało pokarmu, ale spróbuj to pierwsze mleko odciągnąć i dopiero podepnij Małą, wiem, że dużo napisały dziewczyny wcześniej na ten temat,ale może warto spróbować??

reklama
kaatia - nie wiedziałam, moja ma główke 40 a klatkę piersiową 43, poszuka w necie coś na ten teat bo nie wiem jaki to stosunek

Emilka - Enfamil nie jest na recpete, ale nie jest to mleko dla dzieci z nietolerancją laktozy, chyba że mają jakiś taki rodzaj, ale oja chętnie je to mleczko.

Do góry