reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problemy z USYPIANIEM dziecka

Zależy jaka dzidzia jest duża, bo wiadomo maleńkiej kruszynce to zawsze mamusi będzie brakować. Więc pozostaje wyjść z dzidzia lub zostać w domku. Mi Zuzia już od 4 miesiąca przesypiała do 2 w nocy więc miałam trochę czasu:-)

reklama
Mój maluszek zasypia ok godziny 22 budzi się za pół godziny i jest gotowy do zabawy. Musi mieć odstęp trzy godziny aby zaś zasnąć. Bawię się z nim, noszę. Jednym słowem dostaje szału. Próbowałam go przetrzymywać w dzień ale to już wogóle katastrofa bo wtedy zmierzły jest. Nie wiem co mam robić. Jak go przestawić. POMOCY

NIE przetrzymuj w dzień to nic nie da. Raczej więcej snu w dzień. Jak Ci śpi? kiedy ma ostatnią drzemkę. Bo zasypianie po 22 to tez masakra. U nas zawsze o 20 jest święty spokój a jak miał 5 miesięcy to nawet o 19 no i na pewno się z nim nie baw (matko teraz policzyłam 22.30 + 3 to Ty biedna chodzisz spać o 1.30) ani nie noś nie zapalaj światła, raczej do niego nie mów absolutne minimum, unikaj kontaktu wzrokowego. Po prostu bądź obok niego żeby czuł się bezpieczny ale nie bezkarny i życze cierpliwości

No on ostatnią drzemkę ma różnie ale kończy się koło 19 potem do 22 i 22 30 nie śpi. jeżeli go nie wezmę to boję się, że tak się rozpłacze, że go nie uspokoję. A nie kiedy pada o 20 ale i tak drzemka do 20 30 i bawienie do 24. Już sama nie mam pojęcia jak do niego podejść. Nie wiem czy wszystko pogasić. A mam córkę, która ma 2 i pół roku nie raz mały ją budzi i mam masakrę na całego :angry:

Witaj w klubie, mam to samo.Budzi mi się w nocy córcia i jest skora do zabawy:-) Może to taki etap ? ja przez to jestem chodzące zombie;-) ja próbuje usypiać,jeśli nie pomaga,to bujany leżaczek,huśtawka,mata i znów usypianie,czasem przy cycu,czasem w leżaczku i tak w kółko, do skutku ;-)Za trzecim,czy czwartym razem zasypia.

Ale kiedy w końcu twoja malutka zasypia bo mój dopiero po trzech godzinach. A trwa to już dwa miesiące to nie mam pojęcia czy to jest etap czy już tak będzie mieć. Wyspać się wyśpię bo śpimy do 10 z jedną przerwą na mleko. Próbowałam herbaty dawać, nosić, bujać kompletnie nic nie działa. W końcu bawię go i czekam aż się zmęczy. Padam spać masakra

Do dwóch godzin,czasem trzy.Ostatni miesiąc taki,wcześniej było ok i nie było problemu ze spaniem.Ale za to długo śpicie,u mnie pobudka koło 6-7 rano ;-)

Dziewczyny a nie uważacie że koniec ostatniej drzemki o 19 to trochę za późno? wtedy takie dzieci powinny już raczej zasypiać żeby rodzice mieli chwile dla siebie. tutaj jest problem chyba dziecko jest wyspane wieczorem zamiast w nocy. Strasznie rzeczy opowiadacie:) u nas ostatnia drzemka kończy sie o 15 góra 16 a takiemu maluszkowi pozwoliłabym spać góra do 17.30.

Ja swoją córcię kładę spać około 20-ej po kapieli.Później mi się wybudza między 21,a 23.W ciągu dnia śpi mało,do południa raz (krótko) i na spacerze,to wszystko...

reklama
Dziewczyny a nie uważacie że koniec ostatniej drzemki o 19 to trochę za późno? wtedy takie dzieci powinny już raczej zasypiać żeby rodzice mieli chwile dla siebie. tutaj jest problem chyba dziecko jest wyspane wieczorem zamiast w nocy. Strasznie rzeczy opowiadacie:) u nas ostatnia drzemka kończy sie o 15 góra 16 a takiemu maluszkowi pozwoliłabym spać góra do 17.30.

u mnie jest podobnie jak u Ciebie ostatnia drzemka zazwyczaj jest do 17 potem bawi się do 19 o której jest kąpiel i o 19:30-20 już śpi, w środku nocy budzi się na mleczko po którym zaraz zasypia i śpi do 6 rano

Do góry