reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy z USYPIANIEM dziecka

Zależy jaka dzidzia jest duża, bo wiadomo maleńkiej kruszynce to zawsze mamusi będzie brakować. Więc pozostaje wyjść z dzidzia lub zostać w domku. Mi Zuzia już od 4 miesiąca przesypiała do 2 w nocy więc miałam trochę czasu:-)

reklama
Mój maluszek zasypia ok godziny 22 budzi się za pół godziny i jest gotowy do zabawy. Musi mieć odstęp trzy godziny aby zaś zasnąć. Bawię się z nim, noszę. Jednym słowem dostaje szału. Próbowałam go przetrzymywać w dzień ale to już wogóle katastrofa bo wtedy zmierzły jest. Nie wiem co mam robić. Jak go przestawić. POMOCY

NIE przetrzymuj w dzień to nic nie da. Raczej więcej snu w dzień. Jak Ci śpi? kiedy ma ostatnią drzemkę. Bo zasypianie po 22 to tez masakra. U nas zawsze o 20 jest święty spokój a jak miał 5 miesięcy to nawet o 19 no i na pewno się z nim nie baw (matko teraz policzyłam 22.30 + 3 to Ty biedna chodzisz spać o 1.30) ani nie noś nie zapalaj światła, raczej do niego nie mów absolutne minimum, unikaj kontaktu wzrokowego. Po prostu bądź obok niego żeby czuł się bezpieczny ale nie bezkarny i życze cierpliwości

No on ostatnią drzemkę ma różnie ale kończy się koło 19 potem do 22 i 22 30 nie śpi. jeżeli go nie wezmę to boję się, że tak się rozpłacze, że go nie uspokoję. A nie kiedy pada o 20 ale i tak drzemka do 20 30 i bawienie do 24. Już sama nie mam pojęcia jak do niego podejść. Nie wiem czy wszystko pogasić. A mam córkę, która ma 2 i pół roku nie raz mały ją budzi i mam masakrę na całego :angry:

Witaj w klubie, mam to samo.Budzi mi się w nocy córcia i jest skora do zabawy:-) Może to taki etap ? ja przez to jestem chodzące zombie;-) ja próbuje usypiać,jeśli nie pomaga,to bujany leżaczek,huśtawka,mata i znów usypianie,czasem przy cycu,czasem w leżaczku i tak w kółko, do skutku ;-)Za trzecim,czy czwartym razem zasypia.

Ale kiedy w końcu twoja malutka zasypia bo mój dopiero po trzech godzinach. A trwa to już dwa miesiące to nie mam pojęcia czy to jest etap czy już tak będzie mieć. Wyspać się wyśpię bo śpimy do 10 z jedną przerwą na mleko. Próbowałam herbaty dawać, nosić, bujać kompletnie nic nie działa. W końcu bawię go i czekam aż się zmęczy. Padam spać masakra

Do dwóch godzin,czasem trzy.Ostatni miesiąc taki,wcześniej było ok i nie było problemu ze spaniem.Ale za to długo śpicie,u mnie pobudka koło 6-7 rano ;-)

Dziewczyny a nie uważacie że koniec ostatniej drzemki o 19 to trochę za późno? wtedy takie dzieci powinny już raczej zasypiać żeby rodzice mieli chwile dla siebie. tutaj jest problem chyba dziecko jest wyspane wieczorem zamiast w nocy. Strasznie rzeczy opowiadacie:) u nas ostatnia drzemka kończy sie o 15 góra 16 a takiemu maluszkowi pozwoliłabym spać góra do 17.30.

Ja swoją córcię kładę spać około 20-ej po kapieli.Później mi się wybudza między 21,a 23.W ciągu dnia śpi mało,do południa raz (krótko) i na spacerze,to wszystko...

reklama
Dziewczyny a nie uważacie że koniec ostatniej drzemki o 19 to trochę za późno? wtedy takie dzieci powinny już raczej zasypiać żeby rodzice mieli chwile dla siebie. tutaj jest problem chyba dziecko jest wyspane wieczorem zamiast w nocy. Strasznie rzeczy opowiadacie:) u nas ostatnia drzemka kończy sie o 15 góra 16 a takiemu maluszkowi pozwoliłabym spać góra do 17.30.

u mnie jest podobnie jak u Ciebie ostatnia drzemka zazwyczaj jest do 17 potem bawi się do 19 o której jest kąpiel i o 19:30-20 już śpi, w środku nocy budzi się na mleczko po którym zaraz zasypia i śpi do 6 rano

Do góry