Niuniunia20
Fanka BB :)
niuniunia jak czytalam twoj post na "bilansie maluszka" to pomyslalam ze dajesz jej paracetamol w czopkach? Mysle ze lepiej paracetamol niz vibrucol Bo paracetamol jest przeciwbolowy i przeciwgoraczkowy. Co prawda w tej przychodni mi nic nie mowili, ale jak chodzilam ze starszym synem na szczepienia do szpitala to tam mu zawsze przed szczepieniem dali czopka z paracetamolu i kazali dawac co 6h.
Tylko jakbys kupowala to powiedz w aptece ze musisz miec dawke paraceamolu odpowiednia dla malego niemowlaczka! To wazne, bo sa rozne dawki w czopkach.
No i przy Macku i teraz przy Kubie sprawdza mi sie paracetamol. Mlody spal mi spokojnie w nocy. Nad ranem chwile bolal go brzuszek, ale to raczej od szczepionki rota.
Nimfii jak kupowałam eferalgan bo tak się moje czopki nazywają to on ma 80mg i babka mówiła bym małej dawała 3/4 czopka bo jest jeszcze za mała na całego czopka. Narazie dałam jej o 11 viburcol teraz dam jej koło 17-18 już ten eferalgan (paracetamol) bo zbliża się wieczór
Andrzelika własnie pożyczyłam tę książkę od koleżanki i mam zamiar sie zabrać za czytanie.
Jesli chodzi o viburcol to podobno już nie ma w aptekach. Tak mi powiedziała farmaceutka, że został wycofany. Zmienił sie jeden skladnik tych czopków i teraz nie nazywa sie to viburcol tylko viburcol....(coś tam coś tam, nie zapamiętałam). W każdym razie ta nowa nazwa jest również dla dzieci ale juz starszych a nie dla niemowląt.
Mimo, iz dostałam przedwczoraj recepte to teraz nie mam gdzie jej zrealizować.
Któraś z Was cos o tym słyszała?
Wobec powyższego zaopatrzyłam się w paracetamol dla niemowląt.Szkoda słyszałam, ze ten viburcol dobrze mieć w domku nawet przy ząbkowaniu się przydaje.
Ja kupiłam w mojej aptece Viburcol i nie mówili nic o jakiejś innej nazwie. Dałam za niego 30zł na opakowaniu napisane jest własnie o ząbkowaniu, kolkach itp
Dziewczyny a czy zmieniacie dzieciom ubranka na dzien? Ja tak robiłam Antkowi, od razu w dzien i w noc chodził w czymś innym, teraz tego nie robię ze względu na to ze sie źle czuje a to dodatkowe stanie przy przewijaku, przebieramy mała przy kąpieli, tym bardziej ze i tak tylko chodzi w rajstopkach bo wszystko inne ja uciska przy tej jej szynie.
Jak Wy robicie?
Ja małą kąpie co 2 dzień ale przebieram ogólnie 2 razy dziennie chyba, że jest potrzeba to i więcej
Nóżki po szczepionce można moczyć przy kąpieli?