reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Ja używam jeszcze pieluszek pampersa ale chyba spróbuję biedronkowych bo są o połowę tańsze i może jak nie będą uczulać i będą ok to na nich zostanę bo na 1,5 tyg kupuję pampersy 2 za 60zł, a te dada kosztują 28zł. No zobaczymy.

reklama
hmmm ja za DADA PREMIUM zapłaciłam 38pln :/ Są różne rodzaje tych Dada? Ja kupiłam jakieś droższe czy co? Kurcze... wyszło przecież niewiele taniej niż Pampersy... Oświećcie mnie proszę z tymi pieluszkami.

Ostatnia edycja:
Ja płace za dade 28 zł, w sumie nie widziałam drożej. Teraz jeszcze wykanczam ostatńie pamprersy i chce tylko byc na Dadzie. Moje dzieci uczulone są na Hugisy. Teraz tez Antkowi wprowadziliśmy Dada, chociaż zawsze tylko Pampresrsy mu służyły, a i tak ciagle bepanthen szedł w ruch taki chłopiec wrażliwy, teraz Dada są ok, no ale on ma już 21 mc.

Moze skusze sie na te Rossmannowe, chociaż do biedronki mam najbliżej a to tez zaleta tych Dada.

Martynce zakłam rozm 3 już jakiś czas i są oki jak na razie używamy pieluszek pampers bo w ciąży zapasy robiłam i są oki dla mnie fajne bo używałam dady to mała tak pupkę sobie odparzyła szok nie mogłam jej podleczyć poza tym mała ma bardzo wrażliwą skórę i to pewnie dlatego ale tormentiolem smarowałam kilka dni i przeszło
Wczoraj kupiłam pampersy z lidla i muszę wypróbować a cenowo jak biedronkowe

Ech a jednak za wczesnie sie pochawalilam tym rozchulaniem laktacji :(
To ze mlody najadl sie z piersi na jedno karmienie bylo czystym przypadkiem - bo teraz widze ze on tak czasem ma, ze zje na jedno karmienie tylko troszke (tzn obie piersi i nie jest juz glodny), a na kolejne juz jest strasznie glodny (zje z obu piersi i jeszcze ok 60ml MM).
No i żarłoczek z niego jest.... Na piers sie rzuca jakby chcial ja polknac. Wkurza sie gdy tylko przestaje leciec szybko mleko. Placz jest niesamowity. Uspokaja go tylko butelka z MM - ok 60ml dopija.

Jestem przez to wykonczona przez ostatanie dni, bo karmimy sie nie systematycznie (jak to bylo co 3h) tylko roznie - czasem co 1h, czasem co 3h. Nieraz karmienie trwa 20min a nieraz godzine. Rytm dnia mamy juz calkiem rozwalony, a Maciek na tym cierpi najbardziej. Bywa ze nie mam czasu zeby zrobic mu kanapke, albo samej cos zjesc.

W nocy karmie juz tylko MM, bo brak mi sil na walke z cycem. Zreszta moja noc wyglada tak ze pospie 2h, potem karmienie i znow pospie z 2h.... i juz czas wstawac.

Chyba już koniec marzen o bezproblemowym karmieniu, jak bylo na poczatku :(

pieluszki
uzywamy Huggies 2 bo byly na dobrej promocji, a ja zazwyczaj kupuje te ktore najbardziej sie oplaca. Pamprs rozm 3 juz mozna dostac na dobrej promocji, wiec jesli sie ebdzie4 oplacac to na pewno wezme. a jak nie to bede lojalna wobec Baby Dream z rosmanna - przy Macku mnie nie zawiodly.

dopajanie
- przyznam ze Macka karmilam modyfikowanym juz od 4 msc zycia i nie pamietam abym go dopajala.
A jednak fakt faktem MM moze bardziej zapierac. Jak dalam Kubie po raz pierwszy MM to przez dwa dni sie meczyl bez kupy. juz zakupilam czopki glicerynowe na wszelki wypadek - ale w koncu kupa poszla i teraz idzie :-)

Ostatnia edycja:
to teraz moje spostrzeżenia nt pieluszek

Pampers premium care - delikatne, zero odparzen, nie przeciekaja, jak dla mnie super pod kazdym wzgledem tylko cena odstraszajaca
huggies - przeciekaly (na poczatku myslalam, ze nie umiem ich zakladac, ale jakbym sie nie starala efekt byl ten sam), cena tez bez rewelacji
dada - przede wszystkim glowny plus to cena - 28 zl to naprawde nie duzo, narazie nie zauwazylam, zeby dzialo sie cos niepokojacego, troche zostaje slad od gumek, ale jak do tej pory to jedyny minus. mam zamiar uzywac ich juz teraz czesciej

Dziewczyny jak karmicie dzieci mlekiem z piersi i dokarmiacie MM to jak podajecie witaminy? Ponoc wystarczy sama witamina D, juz bez podania K, ale z drugiej strony maluch nie zjada pelnego zapoetrzebowania na wit K jesli jest tylko dokarmiany sporadycznie, lub malymi ilosciami MM.

Zastanawiam sie co grozi przy przedawkowaniu wit K, albo przy jej niedoborze - wtedy jakis krwotok?

Nimfii to zalezy w jakich proporcjach karmisz piersia i MM, o tym zwykle decyduje lekarz czy podawać dodatkowo wit.K. Przy niedoborze wit.K mogą być krwotoki czy wydłużony czas krwawienia.

Wlasnie zastanawialam sie czy ktoras z Was juz konsultowala to z lekarzem jak podawac wit K? Bo ja mam wizyte dopiero po Świetach a przez te dni dylemat - dawac wit K czy nie....
Ciezko mi policzyc proporcje ile idzie mojego mleczka a ile MM, bo naprawde z tym roznie bywa. Ale jesli juz idzie MM w ruch to ok 60ml po karmieniu piersia (ale nie za kazdym posilkiem tylko np co drugi posilek).

reklama
Iwonka1985 ja polecam na pupe Tormentiol. Jest super. Jesli nie masz możliwośći, żeby kupic to poproś żeby Ci przysłali z Polski. zreszto to nie tylko moja opinia bo któreś z mamuś też tu chwaliły Tormentiol.

Do góry