reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Ja na razie daje mu tylko mój pokarm z butelki(z cycem straszna walka była) później przejdę na modyfikowane. Wiem że w Pl mówią że jak się karmi sztucznym to trzeba dopajać...a tutaj rozmawiałam z laktacyjną i u nich c zegoś takiego nie słyszeli...zapytam jeszcze lekarza jak będę...
Ale ja myślę że jak nie może zrobić kupki przez kilka dni to chyba warto dać jakieś picie...

reklama
Ja karmię tylko piersią ale nie mam pojęcia ile mała wypija. Nie dopajam herbatkami ale Wasze rady są bezcenne bo nie miałam pojęcia, ze jak podam dziecku MM to muszę dopajać herbatką. Dobrze, że jest to forum bo człowiek o wielu rzeczach nie ma pojęcia.
Tak ogólnie to kupiłam jeden kartonik BEBIKO i mam w zapasie-tak w razie czego, gdyby mała była głodna. Na szczęście chyba się najada mimo, iż ssie pierś tylko ok. 7min.
Piszecie, że Wasze dzieciaki to pół godz na cycu wiszą więc jestem w szoku, że moja Olcia sie najada przez te 7 min i to na jakieś 3h.

Mam pytanie jakiego rozmiaru pieluszek używacie?My używamy 2 Pampers ale zauważyłam, ze te gumki wewnętrzne uciskają małą bo zostawiają ślady na ciałku małej. Z drugiej strony jednak dobrze się zapinają w bioderkach.Nie wiem teraz czy przejść na 3, czy te ślady na jej ciałku to normalka i Pampersy tak mają. Co Wy na to?

kasiek ja przeszłam na 3 ale Majka waży już ok 6 kg, także z 2 wyrosła... Pieluszki na pewno zostawiają ślady, wkońcu dzieciaczki mają je cały czas na sobie.. Ja używam dady z biedronki i pampersów- na zmianę ale jak skończą się zapasy pampersów zostaję przy Dadzie. Myślę że nic Ci nie szkodzi kupić 3 i zobaczyć jak Tobie będą pasować- na pewno sie nie zmarnują. Dla mnie mogłyby być nieco mniejsze- wg mnie jest duża rożnica miedzy 2 a 3..

Myśmy używali Pampersów 2 i Zosia nie miała żadnych odgnieceń, ale... dostała ogromnego uczulenia na sikuli: takie czerwone krostki, jakby wrzątkiem oblane. Nie mogłam tego niczym wyleczyć, nie działał ani Sudocrem, Bepanthrn, Linomag, maść szpitalna, puder Nivea, krem na odparzenia Nivea :( W międzyczasie zmieniłam pieluszki na DADA z Biedronki, też 2 i pojawiły się odciski od gumek. Uczulenie wyleczyłam TORMENTIOLEM. Teraz sprawdzamy różne pieluszki. Poniżej napiszę swoją opinię, może którejś z Was się przyda:
- Papmers 2: uczulają, brak odgnieceń, nie przemakają, nie wylewa się boczkami. Nigdy więcej tych pieluszek.
- Dada 2: ok, małe ogdniecenia, j.w., j.w., rozważam ich ponowne kupno.
- Huggies 2: ok, brak odgnieceń, nie przemakają, ale... ZA KAŻDYM RAZEM KUPKA WYCHODZIŁA OBYDWOMA BOKAMI I GÓRĄ NA BRZUSZKU. Nigdy więcej tych pieluszek.
- Babydream z Rossmana 2: używamy teraz, już drugą paczkę, są odgniecenia, nie przemakają, nic nie wycieka i SĄ NAJTAŃSZE: 38 gr/szt.
- Kupiłam jeszcze z Tesco 3, ale jeszcze nie używaliśmy.

Szczerze przyznam, że tak na stałe to waham się pomiędzy Rossmanowymi a Biedronkowymi, chociaż te z Biedronki są niewiele tańsze niż Papmersy z promocji, co mnie mega zadziwiło.

Dziewczyny, jakich firm używacie pieluszek dla swoich maleństw? Bo co do rozmiarów, to ja planuje za jakiś tydzień przejść na 3. Nie wiem ile teraz waży Zosia, ale 6 grudnia było 4,690 kg z tym, że ma szczuplutką pupkę. A "3" są zdaje się od 4-9 kg strasznie duża różnica wagi pomiędzy dolną a górną granicą na tych pieluszkach.

Ostatnia edycja:
Ja używałam pieluszek kilku firm:
-Happy 1 uczulają i kupki wypływały bokiem
- baby Dream(Rossman) 1 bardzo fajne, ładna skórka i polecam
-Huggies 1 fajne pieluszki ale od czasu do czasu równiez cos wypływało bokiem
-Pampersy fajne, nie uczulaja ale teraz mam problem z tymi gumeczkami wewnętrznymi. Nieważne jaki rozmiar to zostawiaja odgniecenia na udkach małej.

Ostatnia edycja:
my używamy hugges 2 bo pampersy uczulają małą do tego teraz robi tyle kupek że nie mogę jej tego zaleczyć :-( próbowałąm już sudocremem, jakąś próbką z johnsona, pudrem w kremie aventu, bepathenem (jest po nim lepiej trochę ale niestety pupa czerwona dalej), nie wiem co jeszcze mogę spróbować bo mieszkam w uk.

my używamy pampers premium care bo po dadzie tak mamy pupke zaognioną że od 3 tyg już to leczymy. Jest trochę lepiej ale do ideału daleko

reklama
kasiek2511 widze że nie tylko ja zauważyłam że pampersy zostawiają odgnięcienia, my jeszcze nawet czasami 1 używamy ale 2 i tak slady zostawiają, nie wiem czy jest to spowodowane tym że jednak dziecko leży cały czas, czy co?

Do góry