reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Ja po wyjściu ze szpitala kąpałam przez kilka dni codziennie i teraz znów od kilku dni codziennie. Uważaj tylko na ręczniczek (jeśli ręcznikiem małą wycierasz) bo może się zabrudzić ja zawsze podkładam pieluchę.

Margana
rzeczywiście jesteś zawzięta z tym odciąganiem:tak:Powiedz ile odciągasz za jednym razem w ciągu tych 15 minut??

Ostatnia edycja:
reklama
Czy ktorys dzieciaczek ma łuszczaca sie skóre?

My wg zalecenia kapiemy w Oilatum Soft i dodatkowo smaruje Alantanem, albo Linomagiem, ale u Kuby skóra ciągle sie złuszcza. Całe nózki i raczki i na czole to jak skóra węża. Zastanawiam sie ile to jeszcze potrwa. W zasadzie nic wiecej sie nie da zrobic....

Nimfii u nas się nalożył trądzik i łuszczenie i kąpalam w fiolecie a nóżki dodatkowo smarowałam oliwką z nivea i dość szybko Mai się złuszczyło:tak: Nóżki miała tak przesuszone że na zgięciach miała ranki:-(

Margana nie załamuj się, wiem, że Ci strasznie ciężko, ale może pocieszy CIę to, że położna, która do nas przychodzi, mówiła mi ostatnio, że jak się bardzo chce to można karmić: miała kobietę, która miała wcześniaka, 2 miesiące w inkubatorze, miesiąc walczenia z piersią i... teraz karmi tylko piersią!!! trzymam kciuki.

Powiem Wam, że ja nie mam pojęcia co to ból sutków, czasami mnie bolą, ale jest to raczej chwilowe i znośne.
My dalej walczymy, żeby móc odstawić w nocy Franka od piersi, żeby nie wisiał na mnie 3 godzin. Nie chce ssać smoczka, złości się strasznie, nie wiem co na to poradzić. Odstawić się nie da od piersi, chyba że pozwolę Frankowi wydzierać się godzinami... a do tego nie mam serca:eek:

onanana to jest po 15 minut na każdą pierś, razem 30 minut za kazdym razem. Jak zaczynałam przygodę z odciaganiem to było w sumie 10-20ml, doszłam do 50-60 (po dłuzszej przerwie zdarzało się 80ml). Potem zaczęły się te problemy z zapaleniem i było 20 góra 30 ml:-( Teraz już zdarza się znowu po 40ml. To wszystko jest z obu piersi, więc jak widzisz nie za fajnie:baffled:

cocca no jeszcze się staram, ale coraz bardziej się boje, ze nie uda sie przez te problemy z piersiami albo okarze sie, ze mała ma jakiś problem neurologiczny:-(
Kurcze, widzę, ze Ty masz przeciwny problem. Mam nadzieję, że mały załapie w końcu smoka. A dużo smoczków wypróbowałaś? Musisz próbować po kolei wszystkich dostępnych na rynku, bo niektóre dzieci załapią tylko jeden konkretny i nigdy nie wiadomo który.

nimfii może spróbuj smarować go po kąpieli oliwką , mój Kuba był przenoszony i miał straszną skórę i tylko dzięki oliwce skóra szybko doszła do dobrego stanu :tak:
margana kiedyś czytałam że jak się ściąga pokarm to dobrze jest wtedy patrzeć na dziecko albo o nim myśleć :tak: ,to ponoć wzmaga laktację ;-) , no i dzielna jesteś że walczysz ,mam koleżankę która wydawało się że nie da rady karmić nawet miesiąca ale się zawzieła i udało się 9 miesięcy :tak: aż się mały sam odstawił

Margana kochana no cóż... nie powiem że dużo Ci się udaje ściągnąć... bo sama wiesz że nie:-( Ja się niedawno cieszyłam ze tak fajnie mi idzie odciąganie a jest coraz gorzej... Teraz ledwo na jedno karmienie wyrabiam. No ale na szczęście jutro jadę do doradcy więc mam nadzieję że wrócę na dobry tor:tak: Czuję że w jednej piersi jest jeszcze mleko ale nie chce zejść...
dziewczyny trzymajcie kciuki żeby jutrzejsza konsultacja coś pomogła i żeby w końcu przestalo boleć,.. bo teraz nawet odciąganie bardzo boli:-(

kochane, ja mlekiem z piersi to dokarmiam, a mm to główny posiłek ;) i nie stresuję się jakoś " bo cyc to jedyna poprawna forma karmienia" ;)
Młody ładnie przybiera na wadze, teraz waży 4538g :)
nam pomaga 6kropli espumisanu przed karmieniem i dodatkowe 3 krople w trakcie karmienia, przy przejściu z cyca na butle :) i kolki trwają góra 30-45 minut a nie 3-4h jak wcześniej więc jest postęp :)

Dziewczyny, nas karmienie ok, pokarmu mam b. dużo i Pola waży już 4,03 kg! Ale kuźwa jak nie śpi ( pokarm mi starsznie leci) to karmienie zamienie się w krztuszenie, drapanie mnie, szczypanie, wyginanie się małej i jeden ryk, bo dla niej to za szybko. W rezultacie ona cala w mleku, ja cała w mleku i stresie (raz przez to pokarmu nie miałam , tak się zestresowałam). Próbowałam raz podać butlę i za żadne skarby mała nie chciała (nie wiem może nie umiała) chwycić.
onanana trzymam kciuki za dzisiejszą konsultację! &&&&&&&
nimfii Poa miała łuszczącą się skórę na stopkach i rączkach, w zagięciach najbardziej, kąpana codziennie w oilatum i dodatkowo smaruję ciałko linomagiem A+E i szybko jej zeszło ( wcześniej smarowałam oliwką niemieckiego Penaten - i nie pomagało zbyt, krem się dobrze sprawdził)

reklama
Dzieki dziewczyny za opinie.... Polozna radzila mi stosowac Oilatum Soft bo mial lepiej dzialac iz oliwka. Mimo to co drugi dzien smarowalam go tez oliwka. Czyli w sumie uzywalam Oilatum + oliwke + Linomag i Alantan na zmiane tam gdzie bylo najbardziej suche. Co prawda widac poprawe, ale nadal nie jest ta skórka tak gładka jak byc powinna. No nic uzbroje sie w cierpliwosc i go natłuszczam dalej ;-)

A propo tego to przy takiej łuszczacej sie skórze to mozna stosowac krem ochronny na twarz? Mam jeden z Bambino ochronny ale on jest z tlemiekm cynku, wiec moze dodatkowo wysuszac jak podejrzewam? Dlatego zastanawiam sie czym mu smarowac buźke przed spacerem... Moze Alantan by starczyl?

cocca
no wlasnie sproboj roznych smoczkow :) Moj Maciek nie chcial wcale kauczukowych o standardowym ksztalcie, tylko te z Avent silikonowe sie sprawdzily, wiec tym razem dla Kuby tez kupilam te i one dzialaja ;)
No bo z tego co piszesz to podejrzewam ze maluch wcale nie placze dlatego ze jest glodny... moze wlasnie przejedzony jak dlugo siedzi na piersi? Kubus jest taki niespokojny jak sie przeje, albo jak go brzuch boli i tez zachowuje sie jakby chcial dalej ssac piers, ale po podaniu smoczka sie uspokaja.

Ostatnia edycja:
Do góry