reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Cocca ja podobnie.Wcześniej odciągałam po 60 ml z jednej piersi a po tym stresowaniu się to ok 50 ml z obu piersi.... Mam nadzieję że laktacja jeszcze wróci.Muszę się udać do poradni laktacyjnej.

reklama
To co robić jak młoda niby najedzona, odbije sie jej, uleje ze 2, 3 razy, a ona dalej garnie sie do cyca, szuka go i chce ssać, może smoczek jest dobrym wyjściem, tylko jaki???? ....żeby nie zaburzyć odruchu ssania cyca..:baffled:
Mojemu moze sie nie ulewa ale pamietam ze w szpitalu jak mi sie zaczal nawal to Samiego nie moglam oderwac go od cyca bo musial go cyckac i tak jadl i spal przez kilka godzin a potem chyba z przejedzenia to juz go brzuchol bolal i stwierdzilam ze synus ma straszna potrzebe ssania i dalam mu smoka (a mam z Aventa smok 0+) i jak narazie to nie zauwazylam zeby sie mu zaburzalo ssanie,cycka ssie jak smok,butle tak samo a smok go uspakaja i pomaga mu zasnac i jak juz zasnie to go wypluwa sam od siebie :-);-)

hej!!
ja własnie w sprawie smoka, tez musiałam swojej Królewnie dać, też mam aventu. Niektóre dzieci mają silny odruch ssania i to jest taki uspokajacz dla Dzidzi. Pamietam, że z pierwszy Dzieckiem tez mialam obawy, nawet poklocilam sie o to z mężem, ale ostatecznie po dwoch tygoniach dalismy i byl duzo spokojniejszy zwlaszcza wieczorami. Aczkolwiek sa Dzieci które odrzucają smoka i w ogole nie chcą ich używać. Niestety później jest problem z odzwyczajeniem, nam sie to udalo dopiero przed drugimi urodzinami, ale nie zaburzyło to laktacji (karmilam do 10 miesiaca).

Dziewczyny mam do was pytanie w ciągu jednego karmienia piersią dajecie jedną pierś czy obie???? kurcze bo ja już sama nie wiem ja daje jedną a nawet tak robiłam że dawałam jedną zjadła trochę już nie chciała poleżała z 2h a potem znowu dawałam te samą pierś i nie wiem czy dlatego mała załatwiać się nie może a to płacze spać nie może może za ciężko jej na żołądku czy jak???

ankusch ja daję na zmianę, jedno karmienie jedna pierś, drugie karmienie druga pierś. Jak ją ostatnio położna ważyła to wyszło, że przez 2 tyg przybrała pół kilo więc nam to służy :tak:

a ja nieraz zachaczam o drugą, jak Mała sie kreci i widzę, że jej mało, wtedy nastepne karmienie zaczynam od tej nieskończonej, ale u mnie to dopiero trzecia doba, wiec ta moja laktacja średnio wyregulowana jest.

ankusch ja daję na zmianę, jedno karmienie jedna pierś, drugie karmienie druga pierś. Jak ją ostatnio położna ważyła to wyszło, że przez 2 tyg przybrała pół kilo więc nam to służy :tak:
aqua robilam tak samo, a teraz czasem muszę podać drugą, bo Poliszonek je jak smok, też w ciągu 2 tyg pół kg przybrała, rosną nam te dzieciorki!

aqua przy wypisie ze szpitala dostalam zalecenie aby isc do pediatry nim dziecko skonczy 7 dni i tak tez zrobilismy, jednak zdaniem pediatry i poloznej srodowiskowej to bylo bez sensu, bo po to przychodzi polozna do domu aby dziecka nie ciagnac po przychodniach zbyt szybko. Z tego co pamietam przy Macku to pierwsza wizyta miedzy 4-6tygodniem zycia i w 6 tyg juz pierwsze szczepienie.
Zawsze mozna isc skontrolowac wage jesli jakas mama ma obawy o maly przyrost wagi.

No i ja tak samo daje Kubie tylko jedna piers na jedno karmienie i nawet nie wyjada z niej wszystkiego. Na kolejne karmienie druga piers - na zmiane. Zeby nie pomylic piersi, ktora jest w kolejce to sobie podkladam kawalek husteczki higienicznej i tak piers sobie znacze, bo juz mi sie zdarzalo ze wstalam w nocy i nie pamietalam ktora juz mu dalam ostatnio.
Potrafi najesc sie w 5-10 min, to pozniej tylko odbijanie długo u nas trwa :( Z kazdym dniem coraz gorzej z tym odbiciem jest, bo z kazdym dniem zjada coraz wiecej. Przez pelny brzuszek czasem z godzine sie meczy - a to uleje, a to sie zadlawi,, a to poplacze.
Poki co problemy z odbijaniem i lekkie wzdecia to nasz problem. Kuba robi rzadko kupy i sa dosc male, a najczesciej w okresie poludniowym ma taki "atak" ze sie pręży, poplakuje i sama nie wiem czy to przez moje odzywianie sie czy poprostu jego uklad pokarmowy jeszcze nie dojrzal. To taki dylemat jak ma wiekszosc z nas ;)

Aha! A smoczka tez mam Aventu. Przy Macku tez uzywalam tej firmy. Z tym ze Maciek potrafil dlugo trzymac go w buzi. Kubus ciagnie smoka tylko jak go cos boli, a jak sie uspokoi to spi juz bez smoka.

Ostatnia edycja:
Majuska, anus Moja Tosina też czasem po jedzonku dalej dziobek otwiera i smok okazał się super wyjściem, bo błyskawicznie się przy nim uspokaja i zasypia a wtedy go wypluwa. Ja jestem cała szczęśliwa, że ona chce smoka i pije też z butli, bo mój synek smoków nie tolerował, w związku z czym byłam do 5 miesiąca uwiązana do niego, bo nie chciał pić z butli. A zamiast smoka ssał palec, prawie do 4 roku życia! :szok: Także uważam, że smok to lepsze wyjście, bo można go zawsze wyrzucić a ręki z palcem nie bardzo:-D Mam smoka Aventu 0+

ankusch Ja karmię raz z jednej, raz z drugiej piersi, Małej to wystarcza jak narazie.

Ostatnia edycja:
reklama
A ja postanawiam odciągnąć troszkę mleczka i spróbować dać małej bo niedługo wracam na studia i będziemy częściowo w weekendy się butelkować i o dziwo Niunia zjadła 80 ml beknęła i odrazu poszła spać ( a zwykle po jedzeniu ze 2 godz leży i czuwa) i nie wiem czy to przez butle czy po prostu zbieg okoliczności. Jeśli tak działa karmienie butelka to wprowadzę chyba w nocy bo standardowo wczoraj od 2 do 7 Niunia nie spała a dzisiaj od 4 do 8. ehhh...

Do góry