reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Cocca jak Franek robi kupki to niczym się nie przejmuj jest najedzony jak by przestał tzn , że coś jest nie tak u mnie Tosia nie robiła prawie 2 tyg i to nas bardzo niepokoiło, ale lekarze mówili, że tak może być.Co się okazało potem, że nie.
Teraz Korneliusz robi kupę 2 razy w nocy mu wychodzi najlepiej.

Co do gazów w brzuszku i odbijania mojemu najszybciej się odbije jak go położę sobie na ramieniu (brzuszkiem na ramieniu) i chwile pochodzę,Bo jak jest głodny to najpierw się nałapie powietrza i w połowie karmienia musi mu się odbić przebieram go i dalej zjada resztę z butelki.

Miedzy czasie popruta i jest na razie ok.

Jak dzieciom się ulewa to znaczy, że się najadają lub przejadają.Aby przy tym nie płakały bo płacz przy odbiciu i ulaniu może oznaczać refluks( niedojrzałość zwieraczy przełyku) tak miał synek mojej koleżanki.Dopiero któryś lekarz zgadł co mu jest, ale on płakał jak mu się ulewało w trakcie już spania po jedzeniu.

reklama
To co robić jak młoda niby najedzona, odbije sie jej, uleje ze 2, 3 razy, a ona dalej garnie sie do cyca, szuka go i chce ssać, może smoczek jest dobrym wyjściem, tylko jaki???? ....żeby nie zaburzyć odruchu ssania cyca..:baffled:

dziewczyny czy któraś z was pielu****e synka?? Mi położna kazała wiecie ile czasu trzeba to robić??? Jeśli chodzi o kupki ciężko mi je zliczyć mój robi je niemal, że ciągle co druga pielucha to kupa a jak robi to słychać odrazu, ale nie płacze jej robiąc.............................................................................................................................................No i mam pewien problem mojemu małemu pępuszek wisi już prawie nie dotykam nawet czekam, aż odpadnie czyszcze mu spirytusem, ale w koło pępuszka i pod zbiera się pomarańczowy brud i taki mokry w środku nie smierdzi to , ale mnie martwi nie chcę żeby to jakieś zakażenie było.

ja dziś idę na spacer na 15 minut a alanek ma 11 dni, dziewczyny nie które już były na spacerze wcześniej odemnie, a mają maleństwa w tym samym dniu :) ale jaja gwiazki są bo napisałam pieluch uje.....

Cocca jak Franek robi kupki to niczym się nie przejmuj jest najedzony jak by przestał tzn , że coś jest nie tak u mnie Tosia nie robiła prawie 2 tyg i to nas bardzo niepokoiło, ale lekarze mówili, że tak może być.Co się okazało potem, że nie.
Teraz Korneliusz robi kupę 2 razy w nocy mu wychodzi najlepiej.

Co do gazów w brzuszku i odbijania mojemu najszybciej się odbije jak go położę sobie na ramieniu (brzuszkiem na ramieniu) i chwile pochodzę,Bo jak jest głodny to najpierw się nałapie powietrza i w połowie karmienia musi mu się odbić przebieram go i dalej zjada resztę z butelki.

Miedzy czasie popruta i jest na razie ok.

Jak dzieciom się ulewa to znaczy, że się najadają lub przejadają.Aby przy tym nie płakały bo płacz przy odbiciu i ulaniu może oznaczać refluks( niedojrzałość zwieraczy przełyku) tak miał synek mojej koleżanki.Dopiero któryś lekarz zgadł co mu jest, ale on płakał jak mu się ulewało w trakcie już spania po jedzeniu.
Kochana Ja robie dokladnie tak samo,klade sobie malego na ramieniu tak zeby glowke mial wysoko i delikatnie sobie go poklepuje i masuje plecki,i odbija sie mu ladnie,beka jak prawdziwy chlop czasem :-D

A z tym refluksem to nie ma zartow nie wiem czy powinnam pisac ale jak bylam w szpitalu to byla ze mna dziewczyna na oddziele i miala coreczke wlasnie z tym refluksem i lekarze jej nie umieli pomoc,mala zjadala wszystko ladnie ale przy odbijaniu zwracala kompletnie wszystko to co zjadla przed chwila i znowu glodna,niestety ale chyba nie musze konczyc jak sie ta historia skonczyla.......poprostu az mi bylo zle bo oni przezywali swoje a Ja na przeciwko nich ze swoim synkiem usmiechnieta szczesliwa,Boze jak sobie to wspomne to az mi sie plakac chce ile to dziecko wycierpialo juz na samym poczatku.........

Ja dzisiaj jestem po jakiejs dziwnej nocy,maly sie obudzil o 00:00 na jedzonko a potem przebralismy sie az 2 razy :D i maly juz nie chcial isc spac dalej ) bylam juz taka padnieta ze ledwo stalam na nogach :( a on se tak grymasil do 2:00 i przyszla moja pora odciagania ,stwierdzilam ze nie dam rady robic tego i tego jednoczesnie wiec postanowilam lekko odciagnac mleczko z lewego cyca i sprobowac go przystawic gdyz po odciaganiu jedynie w tym cycu ta brodawka jakos wyglada i fajnie ja wyciaglo dziewczyny udalo nam sie przystawilam malego i to bez kapturka silikonowego a on sie tak swietnie przyssal i jadl tak z dobrych 10-15minutek a godzinke przed tym wytrabil jakies 60ml :D niesamowite uczucie i kolejny raz dane jest mi go czuc :D no ale z prawego odciagam bo nadal maly nie potrafi sie przyssac do niej no ale z tego to odciagam i podaje mu przed karmieniem cycem tak zeby byl mniej nerwowy :D az zbudzilam mojego zeby zobaczyl i tak sie ucieszyl i patrzyl na mnie dumnie ze taka
dzielna i twarda jestem ze sie nie poddalam z tym karmieniem :D ale jak malemu sie super spalo potem poszedl spac o 2:30 i wstal o 6:00 i tez ta sama rutyna najpierw mleczko z butli 80ml mojego odciagnietego a potem znowu cyc przez jakies 10minutek :D no a to co zostaje bo oczywiscie nie oproznia mnie calkiem odciagam i chomikuje na nastepne karmienie na start :-D a rano jak poszedl spac po 6:00 to spal az do 10:30 :happy::laugh2: i mialam problem bo mlodemu nie spodobal;a sie butelka:nerd: i chcial od razu cyca,wiec za rada kochanej Margany zrobilam mu numer i przylozylam go do nagiej piersi i dalam mu butle i dopiero zaczal ja pic kombinator maly ale kochaniutki :-D
---———- Dziewczyny nawet nie wiecie jaka szczesliwa jestem ze znowu go karmie i to chociaz tym jednym cycem :D on nadal spi sobie teraz:laugh2::laugh2::laugh2::happy::happy::happy:

No a moj wlasnie spi w wozeczki w naszej jadalni gdzie jest dosc chlodno i sie powolutku werandujemy,stopniowo bo moj troszke sceptycznie do tego podchodzi i strasznie sie boi ze maly zachoruje:baffled: Ja mu tlumacze ze przeciez jest cieplutko ubrany w body z dlugim rekawiek do tego kaftanik welurowy i spioszki welurowy i owiniety cieplym kocykiem i czapeczke ma bawelniana no ale on taki nadopiekunczy jest i chyba chcialby zebysmy calymi dniami siedzieli zamknieci w pokoju :-D:-D no ale chyba mu wszystko wytlumaczylam i jest OK :happy:

Ostatnia edycja:
Ssabrina moje wielkie gratulacje!!! Ciesze sie bardzo, ze Ci sie udało! I jednoczesnie zazdroszcze. Ja juz powoli trace nadzieje, ciagle mam doła:-(

Sabrina gratuluję sukcesu w karmieniu :tak: dzielna jesteś, że tak nadal próbujesz :tak:
kasiek2511 nam położna kazała się zacząć werandować jak Zuzia skończyła tydzień od 15 minut zaczęliśmy, codziennie 15 minut dłużej (w otwartym balkonie) po 4 dniach werandowania poszliśmy na pierwszy spacer i od tego czasu już codziennie spacerek ;-)

Margana kochana nie trac wiary,musisz byc silna dla malutkiej i zobaczysz ze i Tobie sie uda juz w krotce ;-) mi sie tez o 10:00 juz nie bardzo chcial przyssac do cyca bardziej to wygladalo jakby sie synek bawil moim cyckiem niz z niego pil wiec roznie to bywa raz mi sie uda adrugi raz nie :tak:
aqua wiesz ze jakos nie przychodzilo mi to nawet teraz do glowy zeby probowac go przystawiac znowu bo chcialam troszke laktacje rozruszac najpierw i te brodawki zeby wyssac bardziej ale wczorajsza noc dala mi tak w dupe bo bylam juz na nogach od 7:30 rano i nie mialam zadnej drzemki w ciagu dnia a poszlam spac o 3:00 nad ranem wiec jak on tak szalal od tej 00:00 do 2:00 to az balam sie go na rekach trzymac bo usypialam na stojaco a jak juz z cycow mi sie zaczelo lac bo trzeba odciagnac to myslalm ze zwariuje i chyba z desperacji poprostu wzielam i go przystawilam i sie udalo :-D ale musze przyznac ze z lewej ciagnal jak smok a prawa zalewala i mnie i jego :tak::happy::happy: staram sie byc dzielna ale czasem padam na ryjek szybko ;-) i boje sie ze kiedys tak opadne z sil i zostawie to wszystko i sie poddam wiec musze jakis plan opracowac zeby nie zwariowac od tego :-D:-D

Pytanie do mamusiek karmiacych butlami i odciagajace :-D
Jak czesto sterylizujecie flachy i odciagacz po kazdym karmieniu i odciaganiu czy tylko kilka razy dziennie czy jak ?? bo tutaj uslyszalam od dwoch roznych poloznych dwie rozne wypowiedzi i nie wiem juz teraz:baffled::nerd:

reklama
SSabrina ja usłyszałam że raz na dobę się sterylizuje i tak robie.Po każdym użyciu myję w ciepłej wodzie i wycieram do sucha papierowym ręcznikiem.Nie zakupiłam sterylizatora zadnego dlatego ja wygotowuję.

Do góry