reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Syl jak pisze Nimfii i Margana teraz będzie szczepienie p/ko odrze, swince i różyczce. Potem Pneumo możesz jakoś pogodzić z 5w1 lub 6w1 ok.18 mż. Jeśli chcesz zaszczepić Małego p/ko meningokokom i ospie wietrznej też trzeba będzie je pogodzić. Odstęp między kolejnymi dawkami szczepionek DTP, IPV (Polio), HIB, nie może być krótszy niż 4 tygodnie, ale o tym powinien wiedzieć was pediatra.

reklama
gola nie te szczepionki są bezpłatne. Dopiero te następne będą takie jakie wybraliśmy na początku, skojarzone albo nie. My właśnie dzisiaj byliśmy na tej potrójnej. Ale była histeria.. Dobrze, że nastepna jest dopiero w kwietniu to Niunia trochę odsapnie.

to juz wymyślili szczepionkę na ospę? ja to bałabym sie tych nowych szczepionek, tak lekarze namawiają bo kase na tym trzepią, a za piec lat znow przeczytamy, że są jakieś skutki uboczne. Nie dziekuję, ja tam szczepie tylko podstawowym schematem, dodatkowo robiłam na gruźlice bo w UK nie robią. Uważam, ze pneumo powinny wejść na stałe w schemat podstawowych szczepień. a w UK nawet nie szczepią na WZW B ,dziwne co? można sie upomnieć, ale nie we wszystkich przychodniach chcą szczepić :-(

anus mnie juz dla Macka proponowano szczepionke na ospe :tak: ale lekarka powiedziala mi ze nieraz dzieci gorzej znosza szczepienie niz chorobe bo to jest zywa szczepionka. Na ospe tez nie szczepie.

Gola nie będziesz płacić, to szczepionka wg kalendarza szczepień.
Każda mama ma swoje zdanie na temat szczepień. Ja uważam, że ospa to wcale niekoniecznie obojętna choroba wieku dziecięcego i Artura będę szczepić.

Angun zgadzam sie, że każda ma z nas swoje zdanie na temat szczepień. Olaf miał rok i na szczescie ospe przeszedł bezboleśnie, miał dużo krostek, ale nie był marudny, nie drapał sie. Ja miałam 13 lat jak przechodziłam ospę i to był koszmar :-( każdy inaczej przechodzi, najgorsze sa chyba dziury po ospie :-( a w jakim wieku szczepi sie na ospę?

reklama
sabrina nie szczepilam na WZW b, Pani w przychodni pytala czy w rodzinie ktos na to chorowal, ja powiedzialam ze nie, to mi odmowili. Wiem, ze jakos jak im udowodnisz, ze masz plan wracac donPolski to zaszczepia. Mojej szwagierce zaszczepili bezplatnie,bezproblemu(w tym samym miescie ale w innej GP), a jak sie przeprowadzila do innego hrabstwa to za ostatnia dawke musiala zaplacic. Ja odpuscilam.

Do góry