reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

margana wiesz co ona nie wydaje się głodna i to wcale tylko ze mało przybiera na wadze i to mnie martwi no bo jak ma przybierać jak ona je 3 minuty i wypycha mi cyca z buzi a jak próbuje jej wsadzic znowu do buzi cyca to jest ryk. Jutro po cycu podam jej butle zobaczę czy wogóle się chyci

asia a bardzo mało przybiera? I jakie przerwy robi między karmieniami? Jeśli teoretycznie robi sobie przerwę na 3 godziny i nie wrzeszczy z głodu to może tylko tyle potrzebuje. Ja powiem Ci tak, że mój z butli to by jadł, jadł i jadł. Nawet jak moim zdaniem nie jest głodny, dlatego staram się mu duzo nie dawać, bo później większość zwraca. Po jednej mojej cycy czasami zje 60 ml. czasami 45, a czasami 30 ml

reklama
marttika zwykle karmię ja co 2 lub 2,5 godziny i wydaje mi się ze przez 3minuty to cięzko się najeść:-(. Kochane jestem załamana płakać mi sie chce, karmiłam teraz Zuzie i oczywiscie 3 minuty ciągnie cyca i dziękuję pojedzone zrobiłam butle myślałam ze moze tamtego mleka doje i nic z tego nie ma szans! Ja juz nie wiem co robić:-(

andzelika po wyjsci ze szpitala 2860g i do pierwszego szczepienia przybrała cudownie bo na szczepieniu byłam z nia 9 stycznia i ważyla 4250g a teraz byłam z nią 20 lutego i 5100g no i wczoraj ją ważyłam to albo mi wychodziło 5100g albo 5200g ciężko zważyć na takiej wadze domowej.

wiesz co mój Alan po wyjściu z szpitala ważył 4050 na pierwszym szczepieniu po 8 tyg od urodzenia miał 5500kg też szybko z początku wystartował, a teraz waży 6400kg przy drugim po 6 tyg ja tam nie widzę żeby twoja mała tragicznie mało przybierała dziecko powinno tyg przybierać od 120dkg do 220dkg chyba tygodniowo w zależnośći od dziecka

asia333 Ty się nie przejmuj bo wcale mało nie waży... moja Nadina jest w wieku Twojej córki i waży 5400 i Pani doktor powiedziała że jest wszystko ok i ładnie wazy.. a ja też karmię tylko cycem :)

asia333 nie martw się wagą maluszka. Ja też karmię tylko piersią i moja Ala przez ostatnie 2 miesiące przybrała tylko 1 kg ale nasz pediatra powiedział ze na cycku tak to jest, najważniejsze ze przybiera. Teraz ważymy 5700 g a urodzeniowa była 3200 g.

mycha ja też tak uważam mój na MM waży tyle, 6400a po wyjściu miał więcej niż wasze bo 4050 no i jest też starszy

asiu - moja Pola wystartowała z wagą w chwili urodzenia 2970 i 50 cm dluga, w chwili wypisu identycznie jak Twoja mala 2860 jest starsza od Waszej niuni i waży 5800 tzn tyle ważyła 20 lutego, karmię też tylko piersią i Polcia 17 stycznia ważyła o ile dobrze pamiętam 5 kg albo 5100, więc nasze bąble przybierają podobnie :) więc nie martw się wszystko ok, ważne, że przybiera, moja pediatra powiedziala, że dobrze przybrala, spokojnie :)
PS i jest 63 cm dluga, strasznie ja wyciaglo i wszystko na 62 juz male od dawna!

reklama
asiu: Patrycja też czasami je tylko krótką chwilę po czym wypluwa cyca i robi tzw "słodką japkę" czyli wielkie oczy, wielkie pucki i buźka w uśmiechu pomazana mlekiem (bo jak próbuję wcisnąć jej jeszcze cyca do buzi to macha głową na boki i ją oblewam) :-D, zdarza się tak czasem cały dzień albo przy pojedynczym karmieniu. Takie krótkie jedzenie nie sprawia że jest szybciej niż zwykle głodna.

Do tego nie ważyłaś jej dokładnie u lekarza tylko na domowej wadze-dotąd ładnie przybierała, zanim jej podasz MM idź do przychodni i poproś żeby ci dziecko dokładnie zważyli po prostu.
Tak jak andrzelika pisała-są dzieci kóre jak poczują że z butli fajniej leci potem piersi nie chcą, a mleko matki nigdy nie będzie dobrze zastąpione MM... tak mi sie wydaje w każdym razie-specjalistką nie jestem...

Mała nie płacze z głodu, jest pogodna, zadowolona-może akurat nie miała apetytu.

A na piersi już w tym wieku aż tak gwałtownie jak dotychczas nie muszą przybierać.

Do góry