reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

My, odpukać, narazie nie mamy problemów kupkowych, Mały robi nawet 3 na dobę, w miarę o stałych porach :-) Zastanawiałam się czy to nawet nie za często jak na "piersiowe" dziecko, ale jeśli b.dobrze przbiera na wadze, to chyba ok.

reklama
U nas z kupkami jest różnie, był czas że mała jak nie zrobiła to się strasznie męczyła, prężyła i płakała :-( to wtedy jej czopka dawaliśmy, a koleżanka mi poradziła żeby dawać w jednym karmieniu mniej MM i ja dawałam np na 180ml 5 łyżeczek a nie 6 i to pomogło :tak: teraz jest 1 raz dziennie i bez napinania i problemu :-)

kasiek - jeśli masz granulkowy rumianek dla niemowlat to na te 40ml wody daj 2 łyżeczki a jeśli masz taki dla dorosłych, to też bez obaw możesz parzyć - pytałam swoją położną o to.

Co do termometru - to smarowałam i pupkę i termometr tłustą maścią np. Linomagiem (co tam używasz do pupci) i delikatnie włożyłam do pupki i kilka razy ruszyłam w tył i przód. Najpierw poszło kilka baczków, przykurczałam równocześnie nóżki Zosi do brzuszka.... i znowu parę ruchów termometrem (wiadomo delikatnie i naprawdę niegłęboko, nie wiem z 2 cm - ciężko to określić) i poszła kuuuuuupa.

kupiłam dziś pieluszki w Lidlu TOUJOURS 56szt. na promocji za 25,99zł będziemy testować

u nas z kupkami nie ma problemu mała robi 1-3 dziennie,bąki puszcza śmierdzące fefe:tak:

margo też tak robiłam podobnie więcej wody, a tyle samo łyżek.

ja małemu daje z 60ml na dzień pić i kupa co dzień o tej samej godzinie :-) rano, albo co dwa dni i nic się nie dzieje, a bączki też lubi puszczać:-D

Dziewczyny dzieki za rady.Udało się. Moja Ola zrobiła dziś pierwszą kupkę po 5 dniach:no:Herbatą rumiankową pogardziła ale ten termometr do pupy chyba pomógł. Włożyłam jej troszkę do pupy i za ok. 30 min była wielka kupa-dinozaur:szok:Mam nadzieję, że trochę ruszą jej jelitka i będzie się wyprózniała bardziej systematycznie.Zobaczymy?

reklama
ja właśnie miałam tragiczne 2h....:-( Młody o 18;30 zaczął strasznie płakać, wcześniej około 18;00 zrobił brązowo-zieloną kupkę dość gęstą. Po chwili zaczął bardzo mocno płakać, aż mu łezki ciekły po policzkach. Nie chciał pić, nie chciał smoczka, kąpiel- wcześniej zbawienna na wszelkie kolki- nie pomogła... Dopiero Paracetamol w czopku zadziałał i młody padł jak kawka... Próbowałam też termometru- puścił pare bączków, wydusił z siebie ociupinkę kupki i znowu w ryk, tak wierzgał nóżkami, że nie mogłam ich utrzymać, więc zrezygnowałam z termometra, co by jeszcze nie zaszkodzić. To było po prostu straszne, tak mi go szkoda było....:( Czy to może być reakcja na szczepionkę? ( tak późno????)
Mam nadzieję, że jak się obudzi na karmienie to już będzie dobrze....

Do góry