reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

prenatalne na nfz

Ale to zupełnie co innego. Nie może Ci dać krwi na NFZ,bo nie prowadzisz ciąży na NFZ, a ona nie ma z nim umowy.

Ale badania prenatalne - czyli USG I trymestru plus pappa oraz USG II trymestru to zupełnie co innego i na to lekarz prywatny jak najbardziej dać może.
Mi lekarz prywatny dał skierowanie na refundowane badania prenatalne pierwsze i drugie. Na drugie sama się miałam zapisać. Trzecie płatne 400 zł

reklama
badanie III trymestru prenatalne ? Program badań prenatalnych na NFZ obejmuje badania w I i II trymestrze.

Tak, normalnie miałam skierowanie i miałam je normalnie wykonane jak 2 pozostałe w szpitalu 🤷‍♀️

Skierowania oczywiście już nie mam, ale mogę zrobić foto wyniku jak ktoś nie wierzy

Poza tym ja nie do końca rozumiem czemu ono nie jest niby refundowane skoro jest w ustawie jako wymagane 🤷‍♀️

Poważnie cos takiego jest? Bo mnie się ludzie starej daty dziwią, że robimy badania prenatalne i właśnie nie bylam pewna czy ono jest konieczne czy kwestia wyboru

Generalnie nie masz obowiązku prowadzenia ciąży. Ale tak jest ustawa która mówi co powinno zostać wykonane w danych tygodniach. Mam to gdzieś na komputerze jutro Ci tu wrzucę bo już śpię z bobasem 🤪

Tak, normalnie miałam skierowanie i miałam je normalnie wykonane jak 2 pozostałe w szpitalu 🤷‍♀️

Skierowania oczywiście już nie mam, ale mogę zrobić foto wyniku jak ktoś nie wierzy
nie musisz mi nic udowadniać. Nawet na stronie rządowej jasno jest opisane co obejmuje program badań prenatalnych, że obejmuje USG I i II trymestru, stąd moje zdziwienie.
Link do: Program badań prenatalnych

reklama
nie musisz mi nic udowadniać. Nawet na stronie rządowej jasno jest opisane co obejmuje program badań prenatalnych, że obejmuje USG I i II trymestru, stąd moje zdziwienie.
Link do: Program badań prenatalnych

Widać moja prowadząca ma gdzieś co piszą na gov.pl i ważniejsze jest zdrowie pacjentki 🤷‍♀️

Serio to że wrzucisz ten link nie zmieni tego, że robiłam III badanie za darmo na NFZ 🙈

Do góry