reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

prenatalne na nfz

reklama
no ale ja tu słyszę że wymyślam że badanie prenatalne jest refundowane tylko w I i II trymestrze. Badanie prenatalne to nie to samo co standardowe USG. Wątek jest o Badaniach prenatalnych i o tym cały czas tu przecież piszemy.

Ja nie napisałam że wymyślasz. Napisałam że na III USG dostałam takie samo skierowanie jak na to I i II i wykonywałam je oddzielnie (poza usg na wizycie) i nie płaciłam za to 🤷‍♀️ na skierowaniu nie miałam nic co by sugerowało że moja ciąża jest specyficzna i tego wymaga

Bo może to było traktowane jako zwykłe USG w III trymestrze ciąży.

Być może choć to bez sensu skoro na każdej wizycie miałam zwykle USG u prowadzącej a tu dostałam oddzielne skierowanie i normalnie musiałam się na nie umówić tak jak na 2 wcześniejsze do lekarzy specjalizujących się w USG z certyfikatem

Jutro sprobuje znaleźć swoje posty w grupie typowo ciążowej. Może tam mam screen skierowania bo nie pamiętam czy było użyte słowo "prenatalne" czy nie. Chyba że na IKP jestem wstanie jeszcze je podejrzeć 😅

Być może choć to bez sensu skoro na każdej wizycie miałam zwykle USG u prowadzącej a tu dostałam oddzielne skierowanie i normalnie musiałam się na nie umówić tak jak na 2 wcześniejsze do lekarzy specjalizujących się w USG z certyfikatem
może Twój lekarz widział jakieś konkretne wskazanie. Normalnie od czerwca badania prenatalne są dla każdej ciężarnej ale tylko I i II trymestr. Jeśli je miałaś na NFZ to się ciesz, że nie musiałaś płacić.

może Twój lekarz widział jakieś konkretne wskazanie. Normalnie od czerwca badania prenatalne są dla każdej ciężarnej ale tylko I i II trymestr. Jeśli je miałaś na NFZ to się ciesz, że nie musiałaś płacić.

Nie widział bo akurat to pamiętam, że sprawdzałam czy są wypisane "wskazania" i nie było żadnych. Za pappe płaciłam normalnie gdyż to było w 2023 roku 😀

Jak dla mnie te USG prenatalne III trymestru to zwykłe USG - bo mi te wszystkie parametry lekarz na każdej wizycie sprawdzał ;-)
Może dał Ci skierowanie na NFZ, by jeszcze ktoś popatrzył w III trymestrze na malucha. By mieć pewność, że wszystko jest ok :)

Niekoniecznie, mówił mi mój lekarz że jest możliwość aby mieć te 3 badanie też refundowane bez szczególnych wskazań, jednak nie nie jest ono z automatu refundowane.

Jutro sprobuje znaleźć swoje posty w grupie typowo ciążowej. Może tam mam screen skierowania bo nie pamiętam czy było użyte słowo "prenatalne" czy nie. Chyba że na IKP jestem wstanie jeszcze je podejrzeć 😅
nie no nie szukaj 😅 jeśli to przed czerwcem to ogólnie na prenatalne musiałaś mieć skierowanie ze względu na wiek lub wskazania więc może wtedy skierowanie obejmowało wszystkie 3 badania.

reklama
Do góry