reklama
olka11135
Fanka BB :)
no ale ja tu słyszę że wymyślam że badanie prenatalne jest refundowane tylko w I i II trymestrze. Badanie prenatalne to nie to samo co standardowe USG. Wątek jest o Badaniach prenatalnych i o tym cały czas tu przecież piszemy.
Ja nie napisałam że wymyślasz. Napisałam że na III USG dostałam takie samo skierowanie jak na to I i II i wykonywałam je oddzielnie (poza usg na wizycie) i nie płaciłam za to na skierowaniu nie miałam nic co by sugerowało że moja ciąża jest specyficzna i tego wymaga
olka11135
Bo może to było traktowane jako zwykłe USG w III trymestrze ciąży.
Być może choć to bez sensu skoro na każdej wizycie miałam zwykle USG u prowadzącej a tu dostałam oddzielne skierowanie i normalnie musiałam się na nie umówić tak jak na 2 wcześniejsze do lekarzy specjalizujących się w USG z certyfikatem
może Twój lekarz widział jakieś konkretne wskazanie. Normalnie od czerwca badania prenatalne są dla każdej ciężarnej ale tylko I i II trymestr. Jeśli je miałaś na NFZ to się ciesz, że nie musiałaś płacić.Być może choć to bez sensu skoro na każdej wizycie miałam zwykle USG u prowadzącej a tu dostałam oddzielne skierowanie i normalnie musiałam się na nie umówić tak jak na 2 wcześniejsze do lekarzy specjalizujących się w USG z certyfikatem
olka11135
może Twój lekarz widział jakieś konkretne wskazanie. Normalnie od czerwca badania prenatalne są dla każdej ciężarnej ale tylko I i II trymestr. Jeśli je miałaś na NFZ to się ciesz, że nie musiałaś płacić.
Nie widział bo akurat to pamiętam, że sprawdzałam czy są wypisane "wskazania" i nie było żadnych. Za pappe płaciłam normalnie gdyż to było w 2023 roku
Jak dla mnie te USG prenatalne III trymestru to zwykłe USG - bo mi te wszystkie parametry lekarz na każdej wizycie sprawdzał ;-)
Może dał Ci skierowanie na NFZ, by jeszcze ktoś popatrzył w III trymestrze na malucha. By mieć pewność, że wszystko jest ok
Może dał Ci skierowanie na NFZ, by jeszcze ktoś popatrzył w III trymestrze na malucha. By mieć pewność, że wszystko jest ok
Zagubiona-we-mgle
Niekoniecznie, mówił mi mój lekarz że jest możliwość aby mieć te 3 badanie też refundowane bez szczególnych wskazań, jednak nie nie jest ono z automatu refundowane.może Twój lekarz widział jakieś konkretne wskazanie. Normalnie od czerwca badania prenatalne są dla każdej ciężarnej ale tylko I i II trymestr. Jeśli je miałaś na NFZ to się ciesz, że nie musiałaś płacić.
nie no nie szukaj jeśli to przed czerwcem to ogólnie na prenatalne musiałaś mieć skierowanie ze względu na wiek lub wskazania więc może wtedy skierowanie obejmowało wszystkie 3 badania.Jutro sprobuje znaleźć swoje posty w grupie typowo ciążowej. Może tam mam screen skierowania bo nie pamiętam czy było użyte słowo "prenatalne" czy nie. Chyba że na IKP jestem wstanie jeszcze je podejrzeć
reklama