Zagubiona-we-mgle
Fanka BB :)
Prawda, ja dostawałam skierowanie od lekarza przyjmującego prywatnie na prenatalne NFZ.aaa to tego nie wiedziałam, to dopytam w takim razie
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Prawda, ja dostawałam skierowanie od lekarza przyjmującego prywatnie na prenatalne NFZ.aaa to tego nie wiedziałam, to dopytam w takim razie
Ale to jest program badan prenatalnych, a nie standardy opieki połozniczejnie musisz mi nic udowadniać. Nawet na stronie rządowej jasno jest opisane co obejmuje program badań prenatalnych, że obejmuje USG I i II trymestru, stąd moje zdziwienie.
Link do: Program badań prenatalnych
tak tak są USG obowiązkowe przy prowadzeniu ciąży i to USG I II i III trymestru ale to nie są badania prenatalne o których mówi program.Generalnie nie masz obowiązku prowadzenia ciąży. Ale tak jest ustawa która mówi co powinno zostać wykonane w danych tygodniach. Mam to gdzieś na komputerze jutro Ci tu wrzucę bo już śpię z bobasem
A powodem nie był wiek albo jakaś choroba przewlekła? Bo wiem że ze względu na tarczyyce np sa refundowane ale też chyba tylko 1 i 2
no ale ja tu słyszę że wymyślam że badanie prenatalne jest refundowane tylko w I i II trymestrze. Badanie prenatalne to nie to samo co standardowe USG. Wątek jest o Badaniach prenatalnych i o tym cały czas tu przecież piszemy.Ale to jest program badan prenatalnych, a nie standardy opieki połozniczej
Prenatalne III trymestru w 28-32tc nie jest refundowane przez NFZ.
Chociaż obecnie powinno być traktowane jako obowiązkowe.
ale to nie jest badanie prenatalne tylko USG III trymestru.Nie.
Dostałam po prostu skierowanie na USG III trymestru na NFZ