powiem Wam, że ja jestem wykończona służbą zdrowia.. parę lat temu 2 lata borykałam się z codziennym bólem głowy, mam cały segregator wizyt, badań, 6 rezonansów, niezliczona ilość wizyt u wszystkich możliwych specjalizacji, kupa czasu i pieniędzy. Do tego kilka kontuzji a w związku z nimi 7 codziennych turnusów rehabilitacji, które nic nie dały. Zdecydowałam się na prowadzenie ciąży prywatnie i tą drogą pójdę, nie mam siły, żeby wszystko robić równolegle dwa razy. Ale jak mam płacić za krew setki złotych to mnie krew zalewa (biorąc pod uwagę ile składek co miesiąc z wynagrodzenia jest pobieranych).
reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
Ale to Twoja decyzja, żeby robić prywatnie, więc to Twoja decyzja, żeby ponosić te kosztapowiem Wam, że ja jestem wykończona służbą zdrowia.. parę lat temu 2 lata borykałam się z codziennym bólem głowy, mam cały segregator wizyt, badań, 6 rezonansów, niezliczona ilość wizyt u wszystkich możliwych specjalizacji, kupa czasu i pieniędzy. Do tego kilka kontuzji a w związku z nimi 7 codziennych turnusów rehabilitacji, które nic nie dały. Zdecydowałam się na prowadzenie ciąży prywatnie i tą drogą pójdę, nie mam siły, żeby wszystko robić równolegle dwa razy. Ale jak mam płacić za krew setki złotych to mnie krew zalewa (biorąc pod uwagę ile składek co miesiąc z wynagrodzenia jest pobieranych).
Na prywatne badania skladek nie płacisz.
blanny
Ale skierowanie może Ci dać Twój prywatny lekarz. Nie musi być od lekarza na NFZ. Bo w ustawie nie ma sprecyzowanego. Musi być na USG wpisany Twój wiek ciążowy - taki jest wymóg. Także możesz dwa zrobić. Jedno na NFZ plus pappa a prywatnie samo USG. Wiele prywatnych gabinetów też robi prenatalne na NFZ - ja tak robilamna razie się tylko dowiadywałam na kiedy byłaby wizyta do ginekologa na nfz, aby w ogóle to skierowanie uzyskać i do końca listopada nie ma już terminu
Lady Loka
Ale to są dwie rózne rzeczy. Lekarz na prywatnej wizycie nie moze wystawić Ci skierowania na badania na fundusz. Ale pappa jest rozliczana inaczej i tam może.jak prosiłam te badania co się robi na początku toxo itp na nfz to powiedziała, że nie ma kontraktu, więc tego też raczej nie będzie mogła dać :/
blanny
Ale to zupełnie co innego. Nie może Ci dać krwi na NFZ,bo nie prowadzisz ciąży na NFZ, a ona nie ma z nim umowy.jak prosiłam te badania co się robi na początku toxo itp na nfz to powiedziała, że nie ma kontraktu, więc tego też raczej nie będzie mogła dać :/
Ale badania prenatalne - czyli USG I trymestru plus pappa oraz USG II trymestru to zupełnie co innego i na to lekarz prywatny jak najbardziej dać może.
reklama
blanny
No pewnie, a dlaczego ma Ci nie dać? Przecież Ci się należą.mimo, że zrobię u niego je prywatnie to myślicie, że jeszcze da mi skierowanie, żebym zrobiła je drugi raz za free?
Jak odmówi, no to słaby lekarz tak naprawdę, skoro nie kieruje się dobrem pacjentki i jej dziecka tylko jakąś urażoną dumą albo fochem.