reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

prenatalne na nfz

powiem Wam, że ja jestem wykończona służbą zdrowia.. parę lat temu 2 lata borykałam się z codziennym bólem głowy, mam cały segregator wizyt, badań, 6 rezonansów, niezliczona ilość wizyt u wszystkich możliwych specjalizacji, kupa czasu i pieniędzy. Do tego kilka kontuzji a w związku z nimi 7 codziennych turnusów rehabilitacji, które nic nie dały. Zdecydowałam się na prowadzenie ciąży prywatnie i tą drogą pójdę, nie mam siły, żeby wszystko robić równolegle dwa razy. Ale jak mam płacić za krew setki złotych to mnie krew zalewa (biorąc pod uwagę ile składek co miesiąc z wynagrodzenia jest pobieranych).

reklama
powiem Wam, że ja jestem wykończona służbą zdrowia.. parę lat temu 2 lata borykałam się z codziennym bólem głowy, mam cały segregator wizyt, badań, 6 rezonansów, niezliczona ilość wizyt u wszystkich możliwych specjalizacji, kupa czasu i pieniędzy. Do tego kilka kontuzji a w związku z nimi 7 codziennych turnusów rehabilitacji, które nic nie dały. Zdecydowałam się na prowadzenie ciąży prywatnie i tą drogą pójdę, nie mam siły, żeby wszystko robić równolegle dwa razy. Ale jak mam płacić za krew setki złotych to mnie krew zalewa (biorąc pod uwagę ile składek co miesiąc z wynagrodzenia jest pobieranych).
Ale to Twoja decyzja, żeby robić prywatnie, więc to Twoja decyzja, żeby ponosić te koszta 🤷‍♀️
Na prywatne badania skladek nie płacisz.

mam w rodzinie przypadek utraty ciąży przez niedopatrzenie lekarza na fundusz i znam jeszcze parę historii dlatego taka decyzja.
Na wszystkie koszty nie narzekam, tylko na krew 😄

na razie się tylko dowiadywałam na kiedy byłaby wizyta do ginekologa na nfz, aby w ogóle to skierowanie uzyskać i do końca listopada nie ma już terminu
Ale skierowanie może Ci dać Twój prywatny lekarz. Nie musi być od lekarza na NFZ. Bo w ustawie nie ma sprecyzowanego. Musi być na USG wpisany Twój wiek ciążowy - taki jest wymóg. Także możesz dwa zrobić. Jedno na NFZ plus pappa a prywatnie samo USG. Wiele prywatnych gabinetów też robi prenatalne na NFZ - ja tak robilam

jak prosiłam te badania co się robi na początku toxo itp na nfz to powiedziała, że nie ma kontraktu, więc tego też raczej nie będzie mogła dać :/

jak prosiłam te badania co się robi na początku toxo itp na nfz to powiedziała, że nie ma kontraktu, więc tego też raczej nie będzie mogła dać :/
Ale to zupełnie co innego. Nie może Ci dać krwi na NFZ,bo nie prowadzisz ciąży na NFZ, a ona nie ma z nim umowy.

Ale badania prenatalne - czyli USG I trymestru plus pappa oraz USG II trymestru to zupełnie co innego i na to lekarz prywatny jak najbardziej dać może.

reklama
mimo, że zrobię u niego je prywatnie to myślicie, że jeszcze da mi skierowanie, żebym zrobiła je drugi raz za free?
No pewnie, a dlaczego ma Ci nie dać? Przecież Ci się należą.
Jak odmówi, no to słaby lekarz tak naprawdę, skoro nie kieruje się dobrem pacjentki i jej dziecka tylko jakąś urażoną dumą albo fochem.

Do góry