reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

kurde ale jak udowodnię w urzędzie pracy, że byłam na macierzyńskim ? bez tego nie dostanę zasiłku!
kurcze ja o tym nie pomyslałam. Ja teraz ide do pracy na 2 miesiące a potem na zasiłek ale tez nie wiem czy dostanę
, bo może mnie po prostu do jakiejś pracy wyślą sezonowej np :(
a moze akt urodznie dziecka wystarczy? Bo w sumie urlop macieżyński jest obligatoryjny. Jak się dowiesz to daj znać

Ja zadzwonilam do Zusu i podyktowali mi, ze prosze o udzielenie dodatkowych 2 tgodni zasilku maciierzyńskiego od dnia.... i kazali kierowac do działu zasiłków. Wysłałam dziś axem

reklama
nie ma wracasz po macierzynskim do pracy i moga cie zwolnic chyba ze piszesz podanie o zmniejszenie godzin pracy i wtedy rok czasu okres ochronny

Kasiula niezła kadrowa by z ciebie była :-)
Serio -widzę, że elegancko czytasz przepisy !
Ja tylko dodam, że to co napisałaś to prawda pod warunkiem, że podanie o zmniejszenie wymiaru etatu się złoży pracodawcy zanim wróci się do pracy.
Pracodawca podanie musi uwzględnić.
A jak pracownik wraca bez podania to może się w kazdej chwili spodziewac wypowiedzenia.

I jeszcze jedno tej 12 miesięcznej ochrony nie ma w przypadku gdy w firmie zwalnia się na mocy ustawy o zwolnieniach grupowych.
dzięki:-)
czyli że jeśli po macierzyńskim pójdę na urlop zaległy, bierzący i na te 2 dni opdzz a dopiero potem na wychowawczy to przez ten czas jak będę na urlopie pracodawca może mnie zwolnić tak??

Dziewczyny nie miałam pojęcia o możliwości skrócenia czasu pracy po urlopie macierzyńskim - jesteście niezastąpione ze swoją wiedzą !!!
Teraz mocno się nad tym zastanawiam (szefowa już bardziej mnie przecież nie znienawidzi), 3/4 etatu ułatwiłoby nam życie dopóki juniorek nie podrośnie - jutro chyba napiszę wniosek.

kurcze ja o tym nie pomyslałam. Ja teraz ide do pracy na 2 miesiące a potem na zasiłek ale tez nie wiem czy dostanę
, bo może mnie po prostu do jakiejś pracy wyślą sezonowej np :(
a moze akt urodznie dziecka wystarczy? Bo w sumie urlop macieżyński jest obligatoryjny. Jak się dowiesz to daj znać

Ja zadzwonilam do Zusu i podyktowali mi, ze prosze o udzielenie dodatkowych 2 tgodni zasilku maciierzyńskiego od dnia.... i kazali kierowac do działu zasiłków. Wysłałam dziś axem

Byłam dziś w ZUS i na 2 dni przed końcem macierzyńskiego mam przyjść do nich z wnioskiem, że potrzebuję pismo do UP, że miałam zasiłek macierzyński i wtedy dostaję takie pismo i po kłopocie :)

Byłam dziś w ZUS i na 2 dni przed końcem macierzyńskiego mam przyjść do nich z wnioskiem, że potrzebuję pismo do UP, że miałam zasiłek macierzyński i wtedy dostaję takie pismo i po kłopocie :)
o super! Tylko szkoda, ze ja mam tak daleko do Zusu, moze listownie sobie zazyczę?

Dziewczyny nie miałam pojęcia o możliwości skrócenia czasu pracy po urlopie macierzyńskim - jesteście niezastąpione ze swoją wiedzą !!!
Teraz mocno się nad tym zastanawiam (szefowa już bardziej mnie przecież nie znienawidzi), 3/4 etatu ułatwiłoby nam życie dopóki juniorek nie podrośnie - jutro chyba napiszę wniosek.
Ja jeśli wrócę do pracy to tez tak zrobię :)))) Tylko ja bym wtedy chciała pracować od poniedziałku do czwartku i piątki wolne! Nie wiem ile to etatu ?!?!

Ja przedwczoraj wyslalam do firmy pismo o dodatkowy urlop macierzynski i o zalegly wypoczynkowy. I teraz mam pytanie odnosnie tego okresu ochronnego ze zemniejszonym etatem. Czy to pismo trzeba pisac jeszcze na macierzynskim, czy jak juz bede na wypoczynowym(pod koniec jego) to wtedy moge to zrobic? Czy juz za pozno? Caly czas u mnie jest niejasna sprawa z moim powrotem, wiec nie wiem, czy sie zabezpieczac, czy nie...

reklama
nie moze bo nei ma cie w pracy :p masz urlop jeden drugi i wychowawczy ale po wychowawczym moze ...
na pewno??
dobra znalazłam że nie może wypowiedzieć ale może rozwiązać :
W czasie urlopu umowa o pracę może rozwiązać się:

• za porozumieniem stron,
  • w wyniku wypowiedzenia złożonego przez pracownika,
  • bez wypowiedzenia z winy pracownika,
  • bez wypowiedzenia z winy pracodawcy,
  • z upływem czasu, na który była zawarta,
  • z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta
http://urlopy.wieszjak.pl/wypoczynk...iec-umowe-w-czasie-urlopu-wypoczynkowego.html
czyli co??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry