Elka2808
Zadomowiona(y)
Dziewczyny, żadna z was nie wie jak to jest z tą opieką po porodzie? No i boję się, że nie będę miała z kim zostawić Doroty jak pójdę rodzić , a ona z nikim oprócz mnie i męża nie zostanie:-(
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Elka, strasznie przepraszam, jakoś nie zauważyłam Twojego postu. Mea culpa, absolutnie niespecjalnie.Dziewczyny orientujecie sie może jak to jest z opieką na dzieci dla męża jak sie idzie rodzić. Z tego co wiem to opieka taka należy się do pewnego wieku dziecka. No i czy dostanie opiekę na nas kiedy już wyjdziemy ze szpitala?
Tak, w szkole to jak najbardziej załatwiasz z kadrami. Wychowawczy na drugie dziecko przysługuje Ci od nowa, czyli 3 lata, do wykorzystania najpóźniej w okresie do ukończenia przez dziecko 4 roku życia, niekoniecznie od razu po macierzyńskim.Dziękuję CI bardzo za odpowiedź! Pracuję w dość dużej szkole i mam umowę na czas nieokreślony. Czyli muszę wszystko załatwiać z kadrami tak?
Jeszcze jedno pytanie. Nie wiesz może jak to jest z urlopem wychowawczym potem na drugie dziecko? Mam do niego prawo?
Kasiu, a przypomnij mi, bo już się pogubiłam kto gdzie pracuje - czy Twoja firma wypłaca zasiłki, czy robi to bezpośrednio ZUS (firma wypłaca zasiłki, jeśli liczy powyżej 20 pracowników)?Ja tutaj z pytankiem: dostałam decyzję - orzeczenie lekarskie z ZUS o przyznnaiu mi zasiłku rehabilit. na miesiąc po skonczeniu tych 182 dni czyli od 28 grudnia do 28 stycznia! Czy ja mam to jakoś zgłosić w zakładzie pracy? jak to wygląda? i czy ja mam tam podać moj numer konta?