reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawa mam - przepisy

Dziewczyny, żadna z was nie wie jak to jest z tą opieką po porodzie? No i boję się, że nie będę miała z kim zostawić Doroty jak pójdę rodzić , a ona z nikim oprócz mnie i męża nie zostanie:-(

reklama
Podbijam pytanie Elki, Melulu, jak to jest. Bo to specyficzny wypadek i zdaje się, że tutaj niepełnosprawnośc intelektualna dziecka też powinna byc wzięta pod uwagę, ale w naszym chorym pod pewnymi wzgledami kraju czort wie...

Dziewczyny orientujecie sie może jak to jest z opieką na dzieci dla męża jak sie idzie rodzić. Z tego co wiem to opieka taka należy się do pewnego wieku dziecka. No i czy dostanie opiekę na nas kiedy już wyjdziemy ze szpitala?
Elka, strasznie przepraszam, jakoś nie zauważyłam Twojego postu. Mea culpa, absolutnie niespecjalnie. :zawstydzona/y:
Kluliczku, dzięki :-)

Standardowo są dwa rodzaje opieki nad dziećmi: jedno nad zdrowym dzieckiem - przysługują co roku dwa dni do 14 roku życia dziecka, niezależnie od liczby dzieci. Te dwa dni może wykorzystać albo mama, albo tata, albo oboje rodzice po jednym.

Drugi rodzaj to opieka nad chorym dzieckiem, a także nad zdrowym dzieckiem, jeśli wymaga opieki, a osoba sprawująca stale opiekę (czyli w tym wypadku Ty) przebywa w szpitalu. Wystarczy do tego zaświadczenie od lekarza ze szpitala o Twoim pobycie. Zwolnienie takie jest płatne 80% (chyba, że zakład pracy ma swoje wewnętrzne korzystniejsze przepisy, np. wynikające z układu zbiorowego). W sumie na dzieci do lat 14 można wziąć takiej opieki w ciągu roku maksymalnie 60 dni (niezależnie od liczby dzieci), nie ma niestety nic w przepisach odnośnie niepełnosprawności dziecka (tutaj korzystniejsze dla rodziców są tylko przepisy o urlopie wychowawczym). Można o tym poczytać np. tutaj.

Tak samo jak na dziecko może mąż wziąć opiekę na Ciebie. Z tą różnicą, że na osobę dorosłą przysługuje max 14 dni w roku kalendarzowym. W sumie dni zwolnienia na dziecko plus na osobę dorosłą nie może być więcej, niż 60 w roku (zwolnienie na dorosłego niestety zmniejsza pulę dni opieki nad dzieckiem).

W praktyce z otrzymywaniem zwolnienia na żonę po porodzie bywa różnie. Generalnie ZUS nie ma ochoty płacić w takich sytuacjach, więc lekarze są rozliczani z takich zwolnień i często nie chcą ich wystawiać. Ale niektóre dziewczyny na tym forum pisały, że bez problemu tatusiowie dostali zwolnienie na żonę, więc jak widać, czasem się udaje. Warto spytać swojego lekarza, albo lekarza w szpitalu. Ty masz dodatkowy argument - dziecko wymagające szczególnej opieki, więc warto powalczyć.

Dziękuję CI bardzo za odpowiedź! Pracuję w dość dużej szkole i mam umowę na czas nieokreślony. Czyli muszę wszystko załatwiać z kadrami tak?
Jeszcze jedno pytanie. Nie wiesz może jak to jest z urlopem wychowawczym potem na drugie dziecko? Mam do niego prawo?
Tak, w szkole to jak najbardziej załatwiasz z kadrami. Wychowawczy na drugie dziecko przysługuje Ci od nowa, czyli 3 lata, do wykorzystania najpóźniej w okresie do ukończenia przez dziecko 4 roku życia, niekoniecznie od razu po macierzyńskim.

Ostatnia edycja:
Ja tutaj z pytankiem: dostałam decyzję - orzeczenie lekarskie z ZUS o przyznnaiu mi zasiłku rehabilit. na miesiąc po skonczeniu tych 182 dni czyli od 28 grudnia do 28 stycznia! Czy ja mam to jakoś zgłosić w zakładzie pracy? jak to wygląda? i czy ja mam tam podać moj numer konta?

Ja tutaj z pytankiem: dostałam decyzję - orzeczenie lekarskie z ZUS o przyznnaiu mi zasiłku rehabilit. na miesiąc po skonczeniu tych 182 dni czyli od 28 grudnia do 28 stycznia! Czy ja mam to jakoś zgłosić w zakładzie pracy? jak to wygląda? i czy ja mam tam podać moj numer konta?
Kasiu, a przypomnij mi, bo już się pogubiłam kto gdzie pracuje - czy Twoja firma wypłaca zasiłki, czy robi to bezpośrednio ZUS (firma wypłaca zasiłki, jeśli liczy powyżej 20 pracowników)?

Witam,
Mam trochę inne pytanko. Podobno lek. gin. może wystawić zwolnienie lekarskie maksymalnie do dwóch tygodni poprzedzających termin porodu. Moja lekarka powiedziała że poźniej muszę iśc do lekarza ogólnego bo tylko on może wypisać mi kolejne. Dzięki za odp.

reklama
Melulu, a ja z innym pytaniem
W czerwcu br wyszłam za mąż ale jeszcze do tej pory nie zmieniłam dokumentów. W akcie małżeńskim mam 2 nazwiska, no i zameldowana jestem oczywiście gdzie indziej aniżeli mój mąż. Powiedz mi co teraz, jak nam się dzidzia urodzi, czy będę mieć problem z załatwieniem żłobka, lekarza itd. ?
Nie mam siły jeździć i zmieniać dokumentów i najchętniej zrobiłabym to po porodzie, ale czy nie będę miałą z tego tytułu jakiś nieprzyjemności (np. w szpitalu?)
dzięki za odpowiedź - wiem że to nie Twoja profesja hihi ale moze będziesz wiedzieć :happy2:

Do góry