reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawa mam - przepisy

dzięki za odpowiedź Melulu,
ja mam taką sytuację, że mój pracodawca rozwiąże ze mną umowę w dniu porodu...(bo nikt nie wspominał o kontynuowaniu pracy i przedłużaniu ze mną umowy..)
postaram się jakoś grzecznie odmówić tej propozycji dobrowolnego udania się na urlop zdrowotny....bo nie warto ryzykować i zresztą nie lubię oszukiwać w ten sposób (może mój pracodawca "próbował"- widząc, że jestem młoda i mogę nie wiedzieć..)
ale teraz w tej sytuacji jeśli nie podpisaliśmy umowy- to jest ona do dnia porodu..? (troszkę jest to zawiłe dla mnie z tym czasem nieokreślonym:zawstydzona/y::-()
i jak wtedy wygląda np pensja- jest za cały miesiąc, czy kolejne dni do końca miesiąca są odjęte od tej kwoty?

i potem dopóki nie przedstawię wszystkich dokumentów zus mi nic nie da?

reklama
Elete, to wygląda tak: jeśli jesteś w ciąży i umowa kończy Ci się po trzecim miesiącu, to pracodawca ma prawny obowiązek przedłużyć Ci tę umowę do dnia porodu. Ma obowiązek wręczyć Ci dokument (umowę) najpóźniej w pierwszym dniu po zakończeniu poprzedniej umowy. Jeśli poprzednia umowa Ci się już skończyła jakiś czas temu, a przychodzisz nadal do biura i normalnie pracujesz, mimo że nie dostałaś nowego dokumentu, to pracodawca złamał prawo.
I tutaj właśnie jest furtka dla Ciebie, żeby to wrednie wykorzystać. W praktyce prawniczej uznaje się, że jeśli przychodzisz do pracy za wiedzą i zgodą pracodawcy bez umowy, to znaczy, że ta umowa została zawarta w sposób dorozumiany. A że w Polsce (przynajmniej teoretycznie) podstawowym rodzajem umowy jest umowa na czas nieokreślony, to masz podstawy zakładać, że zawarto z Tobą umowę ustalając: wynagrodzenie i stanowisko takie, jak w poprzedniej umowie, czas umowy: nieokreślony. Na Twoim miejscu, skoro i tak pracodawca się z Tobą rozstanie po porodzie, spróbowałabym o taką umowę powalczyć - przy umowie na czas nieokreślony masz tak: teraz musiałabyś pewnie od razu zniknąć na zwolnienie, potem dostajesz macierzyński, po macierzyńskim idziesz na płatny urlop za cały 2009 rok (20 lub 26 dni roboczych - pracodawca nie może odmówić urlopu kobiecie po macierzyńskim), a potem idziesz na wychowawczy. I nadal będąc pracownikiem ze spokojem szukasz sobie nowej pracy. To jest świństwo wobec pracodawcy, ale z drugiej strony to on łamie przepisy, więc sam jest sobie winien.
Odnośnie kwestii wywalczenia umowy na czas nieokreślony zadzwoniłabym do Inspekcji Pracy i spytała, jak to zrobić. Tylko z góry uprzedzam: mimo, że teoretycznie inspekcja nikomu nie podaje, kto zgłosił sprawę, zazwyczaj pracodawca i tak się domyśli (a Ty w inspekcji musisz podać swoje dane, żeby przyjęli zgłoszenie). Ale może bez podawania danych powiedzą Ci, jak sprawę najlepiej załatwić - np. napisać pismo do pracodawcy z prośbą o potwierdzenie dorozumianych warunków zawarcia nowej umowy o pracę, na podstawie której właśnie teraz pracujesz. W Krakowie możesz zadzwonić pod numer: Okręgowy Inspektorat Pracy w Krakowie
Myślę, że taka akcja nauczyłaby Twojego pracodawcę, że umów nie wręcza się z parotygodniowym opóźnieniem. A Ty zarobiłabyś kaskę (urlop - to ponad jednomiesięczne wynagrodzenie) i miałabyś dużo lepszą sytuację szukając pracy po macierzyńskim jako pracownik, a nie jako bezrobotna. Tylko referencji byś pewnie nie dostała... więc Twoja decyzja.

i jak wtedy wygląda np pensja- jest za cały miesiąc, czy kolejne dni do końca miesiąca są odjęte od tej kwoty?
A tego pytania nie rozumiem... :-( Pensja za który miesiąc, ten w którym urodzisz? Dostajesz wynagrodzenie tylko za te dni, kiedy jesteś pracownikiem, czyli jak się umowa kończy w połowie miesiąca, to połowę stawki.

Ostatnia edycja:
Melu jak sie wlicza l4 do zasiłu z Zusu.. Moja księgowa niapisała mi ze niezdolna do pracy od 1 luetgo bo w lutym miałam zwolnienie i w marcu razem 9 dni to były zwolnienia przeziębieniowe.. Pierwsze ciazowe miałam w czerwcu od 4 do 18 potem w lipcu od 1-29 w sierpniu od 1-29 a ciagle mam dopiero od 1 wrzesnia.. W zusie nie potrafili jej powiedziec czy te 9 dni z przed ciazy tez wliczac czy nie..
Czy sredniaz nadgodzin tez sie wlicza do pensji na zwolnieniu ciazowym i czy wysługa lat przysługuje na zwolnieniu bo mi nie licza jej

Ostatnia edycja:
Melu jak sie wlicza l4 do zasiłu z Zusu.. Moja księgowa niapisała mi ze niezdolna do pracy od 1 luetgo bo w lutym miałam zwolnienie i w marcu razem 9 dni to były zwolnienia przeziębieniowe.. Pierwsze ciazowe miałam w czerwcu od 4 do 18 potem w lipcu od 1-29 w sierpniu od 1-29 a ciagle mam dopiero od 1 wrzesnia.. W zusie nie potrafili jej powiedziec czy te 9 dni z przed ciazy tez wliczac czy nie..
Wg mnie u Ciebie odpowiedź brzmi: i tak, i nie :-) Bo mamy tu do czynienia z dwoma różnymi terminami.

Jeden dotyczy wyliczenia podstawy do zasiłku (czyli kwoty do wypłaty): tutaj bierze się średnie wynagrodzenie z 12 m-cy poprzedzających zwolnienie, ale jeśli pracownik był na jakimkolwiek innym zwolnieniu, od którego nie minęły jeszcze 3 pełne miesiące kalendarzowe, to podstawę bierze się z tego poprzedniego zwolnienia (art. 43 Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa). Czyli u Ciebie podstawą będzie kwota wyliczona do zwolnienia w lutym, bo między lutym a marcem nie było przerwy 3 m-cy, między marcem a czerwcem też nie (tylko 2 pełne miesiące: kwiecień i maj), no i potem też nie.

Drugi termin dotyczy wliczania poprzednich zwolnień do liczby dni 182, powyżej której nie przysługuje już zasiłek, tylko trzeba starać się o świadczenie rehabilitacyjne z ZUS. Tutaj jest zasada, że wlicza się poprzednie zwolnienia, jeśli: po pierwsze - były spowodowane tą samą chorobą, po drugie - przerwa między poprzednim a następnym zwolnieniem była nie dłuższa niż 60 dni (art. 9 ww. ustawy). Stąd u Ciebie ja bym liczyła 182 dni od 4. czerwca, bo poprzednie zwolnienia były z innego powodu i była przerwa powyżej 60 dni.

Czy sredniaz nadgodzin tez sie wlicza do pensji na zwolnieniu ciazowym i czy wysługa lat przysługuje na zwolnieniu bo mi nie licza jej
Do podstawy wliczają się te składniki wynagrodzenia, które są pomniejszane w związku z nieobecnością w pracy. Nadgodziny na pewno tak - no bo skoro jesteś na zwolnieniu, to nie masz możliwości wypracowania nadgodzin.
Co do dodatku za wysługę, to nie wypowiem się na 100%, bo w firmach prywatnych go nie ma, ale z ogólnych przepisów wynika, że: jeśli ten dodatek podlegał składkom ZUS, to albo musi być wliczony do podstawy do zwolnienia, albo - co ponoć jest częstą praktyką - powinnaś go otrzymywać normalnie nawet jeśli przebywasz na zwolnieniu i nie dostajesz płacy podstawowej. Jeśli nie ma go ani tu, ani tu, to chyba jest to niedobrze, zwłaszcza w świetle ostatniego wyroku Trybunału Konstytucyjnego (opisany w poście https://www.babyboom.pl/forum/styczen-2009-f240/prawa-mam-przepisy-19685/index10.html#post2809562).

Melu dzięki!!!
oczywiscie miałam zle wypisane ale pani kazała zostawic beda sprawdzac sami bo inaczejwcale sie nie doczekam przed swietami..

W szkole dyr usiłowała na mnie zwalic wine ale sie nie dałam..

Dziewczyny orientujecie sie może jak to jest z opieką na dzieci dla męża jak sie idzie rodzić. Z tego co wiem to opieka taka należy się do pewnego wieku dziecka. No i czy dostanie opiekę na nas kiedy już wyjdziemy ze szpitala?

Witam dziewczyny. Mam pytanie (jeśli była już o tym mowa to przeprasza, nie czytałam całego wątku). Jestem w tej chwili na bezpłatnym urlopie wychowawczym - już trzeci rok - moja córcia ma 2,5 roku. Urlop wychowawczy kończy mi się 31.08.2009. W kwietniu 2009 urodzę drugie dziecko, czyli w trakcie trwania urlopu wychowawczego. Czy w takim wypadku przysługuje mi urlop macierzyński (płatny)? Czy muszę wcześniej zakończyć urlop wychowawcy? Czy mam już powiadomić pracodawcę?
Dziękuje za odpowiedź.

W kwietniu 2009 urodzę drugie dziecko, czyli w trakcie trwania urlopu wychowawczego. Czy w takim wypadku przysługuje mi urlop macierzyński (płatny)? Czy muszę wcześniej zakończyć urlop wychowawcy? Czy mam już powiadomić pracodawcę? Dziękuje za odpowiedź.
Urlop macierzyński przysługuje Ci płatny. Nie przysługuje Ci w tej chwili płatne ciążowe zwolnienie lekarskie, chyba że przerwałabyś wychowawczy i poszła na zwolnienie już jako normalny pracujący pracownik.
Co do długości urlopu macierzyńskiego to jeśli urodzisz w takim momencie, że normalny wymiar urlopu przy drugim dziecku (obecnie 20 tyg., możliwe że po nowym roku 22 tyg.) skończy Ci się już po 31.08, to wykorzystujesz cały powyższy wymiar. Jeśli urlop skończyłby Ci się w trakcie wychowawczego, to dostaniesz go o dwa tygodnie mniej.
Oczywiście zakładam, że przez ten cały czas pozostajesz pracownikiem, czyli masz umowę na czas nieokreślony albo określony, który kończy się dużo później, niż 31.08.2009.
Powiadomić pracodawcę możesz już teraz, jeśli chcesz, ale i tak podstawą do wypłaty zasiłku macierzyńskiego będzie przekazany akt urodzenia dziecka. Jeśli Twoja firma ma ponad 20 osób i wypłaca zasiłki, to wszystkie formalności załatwiasz z kadrami, jeśli jest to mała firma, która nie wypłaca świadczeń ZUS - to bezpośrednio z ZUSem.

Urlop macierzyński przysługuje Ci płatny. Nie przysługuje Ci w tej chwili płatne ciążowe zwolnienie lekarskie, chyba że przerwałabyś wychowawczy i poszła na zwolnienie już jako normalny pracujący pracownik.
Co do długości urlopu macierzyńskiego to jeśli urodzisz w takim momencie, że normalny wymiar urlopu przy drugim dziecku (obecnie 20 tyg., możliwe że po nowym roku 22 tyg.) skończy Ci się już po 31.08, to wykorzystujesz cały powyższy wymiar. Jeśli urlop skończyłby Ci się w trakcie wychowawczego, to dostaniesz go o dwa tygodnie mniej.
Oczywiście zakładam, że przez ten cały czas pozostajesz pracownikiem, czyli masz umowę na czas nieokreślony albo określony, który kończy się dużo później, niż 31.08.2009.
Powiadomić pracodawcę możesz już teraz, jeśli chcesz, ale i tak podstawą do wypłaty zasiłku macierzyńskiego będzie przekazany akt urodzenia dziecka. Jeśli Twoja firma ma ponad 20 osób i wypłaca zasiłki, to wszystkie formalności załatwiasz z kadrami, jeśli jest to mała firma, która nie wypłaca świadczeń ZUS - to bezpośrednio z ZUSem.
Dziękuję CI bardzo za odpowiedź! Pracuję w dość dużej szkole i mam umowę na czas nieokreślony. Czyli muszę wszystko załatwiać z kadrami tak?
Jeszcze jedno pytanie. Nie wiesz może jak to jest z urlopem wychowawczym potem na drugie dziecko? Mam do niego prawo?

reklama
Dziękuję CI bardzo za odpowiedź! Pracuję w dość dużej szkole i mam umowę na czas nieokreślony. Czyli muszę wszystko załatwiać z kadrami tak?
Jeszcze jedno pytanie. Nie wiesz może jak to jest z urlopem wychowawczym potem na drugie dziecko? Mam do niego prawo?

Do góry