reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pozytywny wynik na GBS

Fado123

Fanka BB :)
Witam
Dziewczyny czy którejś z Was wyszedł pozytywny test na paciorkowca (GBS)??
Bo ja panikuje ,wydaję mi się że mój wynik jest pozytywny i boję się jak to będzie z dzieckiem ? będzie chore ??
Proszę o radę

reklama
Rozwiązanie
Zatoki leczyłam jakiś rok temu , było ok i znowu wróciło , na razie nic z tym nie robię ,skoro i tak wraca , a helicobkter to chyba tak samo jak paciorkowiec , nie da się wyleczyć eh , wykupiłam dziś ten antybiotyk (3,20) ;) ale chyba nie będę brać ,po co się faszerować ,skoro i tak przy porodzie dostanę
reklama
Witam
Dziewczyny czy którejś z Was wyszedł pozytywny test na paciorkowca (GBS)??
Bo ja panikuje ,wydaję mi się że mój wynik jest pozytywny i boję się jak to będzie z dzieckiem ? będzie chore ??
Proszę o radę
Ja w pierwszej ciąży miałam. Podczas porodu 2 razy dostałam antybiotyk w kroplówce i tyle. Córka zdrowa:)

Dziękuję za odpowiedzi ,ale to co radzicie nie brać teraz tego antybiotyku ? mój gina kazał dziś po recepte przyjechać
Moja ginekolog mi powiedziała, że w ciąży się tego nie leczy, bo to i tak może powrócić, i po prostu podczas porodu dostaje się antybiotyk. Gin znajomej, która jest w ciąży, mówi to samo. Może podpytaj jeszcze innego ginekologa lub położną, jeśli masz taką możliwość. Ja zadzwoniłam też do szpitala, w którym chce rodzić, rozmawiałam tam z dwiema położonymi i mówiły to samo. Teraz kazały się tym totalnie nie przejmować, tylko podczas porodu koniecznie o tym powiedzieć i mieć ze sobą oryginalny wynik tego badania.

Ja uważam podobnie jak dziewczyny. Nawet jak teraz przeleczysz się antybiotykiem, to możesz to i tak złapać przed porodem raz jeszcze. W ogóle dosyć wcześnie miałaś zlecone to badanie. Po twoim pasku wnioskuję, że jesteś około 30 tygodnia, a z reguły to badanie lekarze zlecają po 34 czy nawet 36 tygodniu, z uwagi na to, że właśnie im bliżej porodu tym lepiej.

Tak jestem w 29 tyg ,wiem że wcześniej też właśnie czytam ,że od 34 się zaleca , no ale już wiem że mam , i dlatego pytam dziś jadę do gina bo kazał po receptę przyjechać , i zastanawiam się czy jest sens to leczyć

Tak jestem w 29 tyg ,wiem że wcześniej też właśnie czytam ,że od 34 się zaleca , no ale już wiem że mam , i dlatego pytam dziś jadę do gina bo kazał po receptę przyjechać , i zastanawiam się czy jest sens to leczyć
bie ma sensu, do porodu dużo czasu, tak naprawdę gdybyś wzięła leki nawet tydzien przed to i tak paciorkowce mogą pojawić sie spowrotem w odbytnicy i zarazić dziecko, dlatego ważne by dostać w czasie porodu. Antybiotyk zabija tez te dobre bakterie, po co teraz sie wyjalowic tym bardziej kiedy w ciąży jest organizm dosyć podatny na różne infekcje.

bie ma sensu, do porodu dużo czasu, tak naprawdę gdybyś wzięła leki nawet tydzien przed to i tak paciorkowce mogą pojawić sie spowrotem w odbytnicy i zarazić dziecko, dlatego ważne by dostać w czasie porodu. Antybiotyk zabija tez te dobre bakterie, po co teraz sie wyjalowic tym bardziej kiedy w ciąży jest organizm dosyć podatny na różne infekcje.
No właśnie wróciłam od gina mam receptę na Amotaks , lekarz powiedział mi że jest 50% szans więc dla mnie jest to zupełnie bez sensu , ale z drugiej strony czytałam ,że działa również na zapalenie zatok i helicobakter ,a i jedno i drugie mam i myślę że może chociaż na to pomoże ? i jestem w kropce dopiero jutro pójdę jak coś kupić ,i teraz siedzę i myślę

reklama
No właśnie wróciłam od gina mam receptę na Amotaks , lekarz powiedział mi że jest 50% szans więc dla mnie jest to zupełnie bez sensu , ale z drugiej strony czytałam ,że działa również na zapalenie zatok i helicobakter ,a i jedno i drugie mam i myślę że może chociaż na to pomoże ? i jestem w kropce dopiero jutro pójdę jak coś kupić ,i teraz siedzę i myślę
Ten lekarz pobierał Ci na gbs wogóle próbkę? Bo skoro mówi ze jest 50% szans to tak jak każdy.... Skoro masz zapalenie zatok to powinien raczej Ci to leczyć rodzinny, nie ginekolog. Nie rozumie takiego brania antybiotyku a moze na to, a moze na tamto. Gbs dodatni antybiotyk przy porodzie w kroplowce, inne choroby do odpowiedniego lekarza po dany lek, dawkowanie, kontrole, to tak według mnie powinno wyglądać.

Do góry