reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Późna owulacja

reklama
Cześć. Trochę odświeżam post. Cykle bez stymulacji 31 dniowe. Owulacja potwierdzona monitoringiem w 21dc i tak już od trzech cykli. To co mnie zastanawia to śluz płodny pojawia się w okolicy 14dc a później śluz jak w 3 fazie. Czy któraś z Was tak miała? Czy jest to możliwe że owulacja i śluz mogą się tak rozjeżdżać?

Cześć. Trochę odświeżam post. Cykle bez stymulacji 31 dniowe. Owulacja potwierdzona monitoringiem w 21dc i tak już od trzech cykli. To co mnie zastanawia to śluz płodny pojawia się w okolicy 14dc a później śluz jak w 3 fazie. Czy któraś z Was tak miała? Czy jest to możliwe że owulacja i śluz mogą się tak rozjeżdżać?
Ja zazwyczaj owu mam ok. 20 dc, śluz płodny zaczyna się ok 14/15 dc i trwa do 20 dc😄

Rosły wam dobrze pęcherzyki ? Ja jestem stymulowana lamettą 2x1 dzis 14 dzien cyklu i 2- 3pęcherzyki po 12 cm i jeden 15 (nie urósł przez 2 dni). Uważam ten cykl za stracony :( nie wierzę, ze coś moze sie jeszcze zdażyc :(

Ja na sluz nawet niespecjalnie patrzylam, starajac sie uzywalam testow owulacyjnych (takich z apteki) i tez wypadalo mi okolo 21dc :)

I wszystko dobrze miałyście jak była tak późno owulacja ? U mnie jak nie rośl pecherzyk to juz ginekolog mówił ze nic z tego nie będzie. I teraz się zastanawiam czy mógł on jeszcze dalej ruszyć i urosnąć

I wszystko dobrze miałyście jak była tak późno owulacja ? U mnie jak nie rośl pecherzyk to juz ginekolog mówił ze nic z tego nie będzie. I teraz się zastanawiam czy mógł on jeszcze dalej ruszyć i urosnąć
w moim przypadku po prostu zaszlam w ciaze w piatym miesiacu staran (ale ciezko powiedziec czy to tylko kwestia poznej owulacji czy tez tego, ze wczesniej dlugo bylam na tabletkach anty)

niektorzy maja po prostu dlugie cykle - fakt, wtedy moga zdarzyc sie takie gdzie owulacja albo nie ma miejsca albo jajeczko nie jest najlepszej jakosci, ale to nie znaczy, ze kazdy cykl taki bedzie

bierzesz moze tabletki z cynkiem?

w moim przypadku po prostu zaszlam w ciaze w piatym miesiacu staran (ale ciezko powiedziec czy to tylko kwestia poznej owulacji czy tez tego, ze wczesniej dlugo bylam na tabletkach anty)

niektorzy maja po prostu dlugie cykle - fakt, wtedy moga zdarzyc sie takie gdzie owulacja albo nie ma miejsca albo jajeczko nie jest najlepszej jakosci, ale to nie znaczy, ze kazdy cykl taki bedzie

bierzesz moze tabletki z cynkiem?

Super! Gratulacje
Ja jako tako cynku nie lecz w Pregna Start jest 5 mg cynku dodatkowo biorę Ovarin. Jaki wpływ ma cynk ?

reklama
Super! Gratulacje
Ja jako tako cynku nie lecz w Pregna Start jest 5 mg cynku dodatkowo biorę Ovarin. Jaki wpływ ma cynk ?
Cynk pomaga w regulacji hormonow (w tym proestrogenu), wspomaga regularnosc i sam przebieg owulacji (miedzy innymi to czy w ogole to owulacji dochodzi, czy pecherzyk dojrzewa itd.), a potem zagniezdzenie zarodka.

U mnie bylo tak, ze jak zeszlam z tebletek to cykle okazaly 34-35 dniowe. Pozna owulacja (ale regularna). Po trzech miesiacach zrobilismy sobie miesiac przerwy (prawie mowiac przez grype), a ja poszlam do lekarza po skierowanie na badanie krwi. Przy okazji dowiedzialam sie o cynku i udalo sie od razu w nastepnym cyklu.

Tyle jeszcze dodam, ze nie bralam zadnych "wiazanych" suplementow dla kobiet w ciazy tylko kupilam osobne opakowania witaminy B (najwazniejsza jest b6), cynku (25mg) i kwasu foliowego.

Do góry