reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych pociech

Ja przyłączam się do grona osób będących pod wrażeniem umiejętności dziewczynek!!!
i baaaardzo zazdroszczę:tak:

tak już bym chciała z Maksem pogadać ....

a Maks tylko tata, dada, baaaaam, baba oraz "to" - pokazując na różne przedmioty i obrazki w książeczkach i oczekując odpowiedzi co to jest

ale po swojemu mówi bezustannie:sorry2:

zastanawiam się czy my mu troszkę w głowie nie namieszaliśmy, bo Maks ogląda bajki tylko i wyłącznie po angielsku i ja wtedy też mówię do niego po angielsku, czasami tłumacząc na polski, albo śpiewam mu piosenki z nich po angielsku - te bajki oglądamy razem raz -dwa razy dziennie po ok 20 min (zwłaszcza wieczorem przy kolacji) na kanale baby TV (polecam, jest rewelacyjny, bajki są króciutkie, proste, ładne i z ładnymi piosenkami) no i wczoraj zauważyłam, że jak były części ciała to próbował powtarzać za panią z telweizora tyle że nazywając je po angielsku:baffled:

koga ja też o tym myślałam .....bo mój patryk telewizję ma po angielsku ...w parku dzieci po angielsku lub po polsku ...lub .....jeszcze w innym jezyku ....no i jak gdzies idziemy to ja po angielsku mówie ...a on to słyszy......więc może coś w tym jest

reklama
tereskaa a jak ząbki Patrynia? Sytuacja się poprawiła czy nadal sie kruszą?
lolcia jest troszeczke lepiej ....tzn lewa górna dwójka skruszyła sie bezpowrotnie ...prawa tez jest w opłakanym stanie ..........jedyne co nas w tej chwili ratuje to mycie ząbków i branie witamin....fluoryzowanie zakończone ......idziemy do kontroli za 5 miesiecy .....ale to mycie zębów wygląda u nas tragicznie ...bo patryk jak zobzczy ze "cokolwiek" sie zbliza do jego buzi wpada w szał.....rzuca sie wtedy i krzyczy strasznie no i buzi za chiny ludowe nie chce otworzyć ........wiem że źle robie ale na jakieś 2 tygodnie sobie podarowałam mycie ...i mam nadzieje że sie mu teraz troszeczke zmieni podejscie ....być może przedtem miał w pamięci wszystkie wizyty u dentystów .....fluoryzowanie ....no i grzybka którego leczyliśmy ponad 2 tygodnie -więc może stąd jego lęk.

Wczoraj nas Maja zaskoczyła przytaszczając swoją książkę ze zwierzakami i chwaląc się nowymi słowami - wyszukała stronę z ptakami wskazała jednego i dumnie obwieściła dudek !!! ( i faktycznie ptak podpisany był dudek) kilka stron dalej wyszukała hipopotama i obwieściła hipo. Żaby znajduje w każdej książce i z radościa woła kum kum. jak dzwoni telefon woła alo alo.

Po kilku dniach w domu gdy byla chora, i dodatkowej bajce wczoraj probowala wymusic wlaczenie telewizora - przyniosla pilota i wolala baja. jak tlumaczylam, ze tata przyjdzie i wlaczy bajke probowala protestowac i na lzy mnie wziasc jak wymuszenie nie przynioslo skutku, odczekala do powrotu do domu taty i jak tylko Tomek wszedl do domu zaciagnela go do pokoju z okrzykiem baja ...

Z mowy mieszanej - czasami podlapuje slowka gdy rozmawiam przez telefon sluzbowo i jest jej obojetne czy jest to niemiecki czy angielski chodzi i powtarza jak papuga.

Mój młody to raczej mało mówi. jego słownictwo ogranicza się do standardowych takich jak mama, tata, baba, papa natomiast rozumie dosłownie wszystko. Dziś była m z nim po raz pierwszy u fryzjera ( bo zarósł niemiłośiernie) i lezały na tależyku cukierki ( których nigdy wcześniej nie jadł). Była u fryzjera również 10 letnia dziewczynka której włosy po pas przykuły uwagę miśka no i powiedziałam idź daj dziewczynce cukiereczka. Oczy mi z oczu wyszły jak Misiek to zrobił. Potem opowiadałam to w domu i MIsiek przyniósł mi cukiereczka którego zwinął od fryzjera :)

agawa ale niespodzianka GRATULACJE!!!!

koga my też mamy baby TV ale Maks kompletnie nie interesuje sie telewizją, za to Ola po oglądaniu tego kanału wyraźnie cofa sie w rozwoju:crazy:zaczyna gaworzyć:-D
ale dla takich dzieci jak nasze marcowe to naprawde super kanał:tak:

Maks coraz wiecej słów powtarza ale porównując do Oli to muszę przyznac że dziewczynki chyba wcześniej się rozgadują, bo ona w jego wieku już duużo wiecej mówiła:tak:

reklama
Do góry