reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :D

reklama
Mój Alex wczoraj pierwszy raz obrócił się chyba celowo z brzuszka najpierw na boczek a potem na plecki, był bardzo zdziwiony że Mu się udało samemu, hi hi, słodko to wyglądało a potem jak zobaczył że Go obserwuję to posłał mi śliczny uśmieszek kochany.

Zauważyłam że coraz więcej dźwięków wydaje i coraz częściej, gada już nie tylko do mnie i innych domowników ale i do zabawek, karuzelki, a nawet do listków które widzi jak się poruszają na wietrze gdy jesteśmy na spacerku i leży w wózeczku.
Postępem też chyba należy nazwać stały rytm dnia, od 2 tygodni codziennie jest tak samo i w dzień i w nocy, mamy poukładane dokładnie jak w zegarku.

my też już mamy stały rytm i dnia i nocy:happy: to jest jednak wygodne i dla nas i dla Julka:happy:

my też mamy rytm i uważam to za super postep
mała wie kiedy noc a kiedy dzien dlatego w nocy pieknie długo spi... a za dnia mamy rytm z jedzeniem i spacerkiem

czekam aż mata edukacyjna ja bardziej zainteresuje :-)

u mnie mlody wczoraj pierwszy raz swiadomie sie do mnie usmiechnal dwa razy:-) od przedwczoraj gada do przytulanki i do rybki z karuzeli, tak gdzies maks. 10 min bo pozniej juz sie denerwuje:sorry: co do rytmu to juz prawie sie ustala, w dzien spi w poludnie, po poludniu na spacerze, a pozniej dopiero o 22-23, dzis jedynie wyjatek i spi teraz:-) wie juz kiedy noc i karmienie w nocy trwa maks. 20 min po czym klade go do lozeczka i od razu zasypia:-p

Dzisiaj moja córcia pierwszy raz wzięła świadomie zabawkę do buzi, zaśliniona została grająca małpka z leżaczka fisher price. Od jakiegoś czasu Gaja bardzo lubi sobie gadać ze swoim pieskiem, który jest przyklejony do ściany przy przewijaku :-D Potrafi także upomnieć się o włączenie karuzelki jak przestanie grać i oczywiście gada do zwiarzaczków, które na niej są. Stały rytm dnia mamy już od około miesiąca, dwie drzemki w ciagu dnia, około 19-tej kąpiel, papu i lulu. Zasypia około 21-ej. Od dwóch dni zmieniła sobie porę karmienia nocnego z godziny 2-iej na 4-tą... Zobaczymy czy na stałe...

Nie wiem, czy to do postepow zaliczyc, ale moj M nauczyl Juniorka pokazywania jezyka:eek: w odpowiedzi na guganie mojego M:eek::eek:

U nas rytm wzorcowy w nocy - po kąpieli cyc i spanie (czasem usypianie zajmuje z 40 min.) raz pobudka na jedzenie ok. 1, potem ok. 4.30- 5.00 i spanie do 9. W dzień z rytmem gorzej, młoda je na żądanie i czasem żąda częściej...spacer ok. 13 (wtedy śpi), a czasem ok. 17 (też śpi). Kąpiel między 19 a 21 - zależy, kiedy M. wróci z pracy, a z tym różnie....
Podziwiam dziewczyny, które piszą, że rytm jak w zegarku. Moja nie jada codziennie o tej samej porze. Bywa, że jest głodna co pół godz., a czasem ma 4 godzinną przerwę. Ale kuma, że noc to noc;)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry