reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Cześć dziewczyny 🙂

Jestem po 2 poronieniach 😢😢😢
Pierwsze w październiku 2019 w 6tc, od samego początku było wiadomo że jest źle i drugie tydzień temu, niespodziewanie w 11 tygodniu, na kolejnym USG okazało się, że serduszko przestało bić 😢 Wcześniej w 6 i 8 tc wszystko było dobrze .
Szok jaki przeżyłam jest nie do opisania 😢
Do tej pory ciężko mi się pozbierać 😢
O dziwo mam w sobie jakąś siłę żeby iść dalej , do przodu i poznać przyczynę poronień.

Byłam dzisiaj na wizycie u dr. Litmanowicza, jeśli któraś z Was go zna , będę wdzięczna za opinie. Lekarz bardzo konkretny , wszystko wyjaśnił szczegółowo. Dał skierowanie na mnóstwo badań immunologicznych i w kierunku trombofilii:
- Profil limfocytarny (I cz.)
- Markery aktywacji limfocytu T
- Przeciwciała przeciwjądrowe i podtypy (ANA II)
- CBA (TNF IFN. Cytokiny indeksy)
- Immunoglobuliny Ig A IgG IgM
- Cytomegalia (CMV) IgG
- Przeciwciała przeciwtarczycowe. aTPO i aTG
- Przeciwciala antykardiolipinowe (ACLA) IgG * IgM
- Antygen tocznia
TROMBOFILIA:
- Białko S Białko C
- Mutacja genu protrombiny G20210A
- Polimorfizm genu PAI-1 4G/5G
- CIC Krążące kompleksy immunologiczne
- HLA B27
- Neopteryna (NPT)
- Dopełniacz C3 C4
- Wirus EBV igG/VCA EBNA EA
- Listena
- Różyczka igG
- Homocysteina
- Antytrombina III (ATIII)
- Mutacja genu na V Leyden

Ilość i cena tych badań trochę mnie przeraża 🤨
Czy Wy też robiłyście tyle badań na początku ? Będę wdzięczna za informację 🙂

Przykro mi :( niestety to drogie badania i drogie leczenie, albę warto. Jest tutaj wątek, co koniecznie trzeba zbadać, ale to wszystko tez bym zrobiła. Zrób może tez krzywa insulinowe-glukozowa. Każda z nas tu w dalszych etapach robiła tych badań jeszcze więcej.

Cześć dziewczyny 🙂

Pierwsze w październiku 2019 w 6tc, od samego początku było wiadomo że jest źle i drugie tydzień temu, niespodziewanie w 11 tygodniu, na kolejnym USG okazało się, że serduszko przestało bić 😢 Wcześniej w 6 i 8 tc wszystko było dobrze .
O dziwo mam w sobie jakąś siłę żeby iść dalej , do przodu i poznać przyczynę poronień.

Byłam dzisiaj na wizycie u dr. Litmanowicza, jeśli któraś z Was go zna , będę wdzięczna za opinie. Lekarz bardzo konkretny , wszystko wyjaśnił szczegółowo. Dał skierowanie na mnóstwo badań immunologicznych i w kierunku trombofilii:
- Cytomegalia (CMV) IgG
- Antygen tocznia
TROMBOFILIA:
- Białko S Białko C
- HLA B27
- Neopteryna (NPT)
- Dopełniacz C3 C4
- Listena
- Różyczka igG
- Homocysteina

Tak ja też robiłam tyle badań immunologicznych, jeśli Ci nic z innych badań nie wychodzi to warto je wszystkie zrobic.

Przykro mi :( niestety to drogie badania i drogie leczenie, albę warto. Jest tutaj wątek, co koniecznie trzeba zbadać, ale to wszystko tez bym zrobiła. Zrób może tez krzywa insulinowe-glukozowa. Każda z nas tu w dalszych etapach robiła tych badań jeszcze więcej.
Tak ja też robiłam tyle badań immunologicznych, jeśli Ci nic z innych badań nie wychodzi to warto je wszystkie zrobic.
Dziękuję dziewczyny za odpowiedź, nie znam się w ogóle na tych badaniach ani leczeniu , przeraża mnie to 😓
Badania które robiłam będąc jeszcze w ciąży wszystkie były dobre m.in. TSH i Toxo. Za pierwszym razem miałam niski progesteron , brałam duphaston i poziom się podniósł . W kolejnej ciąży duphaston brałam od pierwszej wizyty u gina.

13 lat temu urodziłam zdrowego synka , bez żadnych komplikacji czy problemów z zajściem , nie spodziewałam się że teraz będzie tak ciężko 😥

Cześć dziewczyny 🙂

- Cytomegalia (CMV) IgG
- Antygen tocznia
TROMBOFILIA:
- Białko S Białko C
- HLA B27
- Neopteryna (NPT)
- Dopełniacz C3 C4
- Listena
- Różyczka igG
- Homocysteina

Faktycznie masz tego sporo, ale dobrze świadczy o lekarzu, bo nie często spotyka się takich lekarzy co dają badania. Jedyne co mogę Ci polecić, to stronę testdna.pl i tam pakiet na trombofilie. Jest 6 genów i wychodzi lepiej cenowo niż w labie z krwi

@Oczekujaca123 super kochana, ze dzieciaki tak łagodnie to znoszą :) ja nadal nie zmieniłam zdania i uwazam, ze dzieci chodzące do żłobka lepiej się rozwijają na pewno w sferze społecznej :)

@kasiula222 - nie wiem, może jak wyniki męża po tych sterydach się polepsza spróbujemy, ale czuje blokadę, ze znów się nie uda i nie wiem jak wtedy zniesie to moja psychika :( Czułam, ze wyszłam na prosta z tematem poronień, ze temat ciąży przepracowałam, ze znalazłam jakiś tam inny sens życia niż ciąża, a tu bach - 2 dni temu dowiedziałam się, ze moja najbliższa przyjaciółka jest w ciąży. I czuje, ze znów wpadłam w te pułapkę, klatkę niepłodności i niepowodzeń. Znów łażę, myśle i chwilami płacze z bezradności, z tej cholernej zazdrości i niesprawiedliwości, ze jedni maja wszystko na pstryknięcie palca, tak jak sobie zaplanują, a tacy jak my nie... :(

@Nadzieja2018 - to aż jestem w szoku z cukrami - super! Glucko brałaś cała ciąże? Dzięki za szczegóły.

@olaa90 - to faktycznie jesteś szczęściara a dziadkowie jak maja fajnie :))
Kochana wiem co czujesz bo moja przyjaciółka za chwilę rodzi a kolejna koleżanka się pochwaliła ze jest z trzecim w ciąży więc wesoło... A mnie kole w sercu ale co zrobię... I wiem że mam już dzieci ale to pragnienie jest silniejsze....Ja jakoś wierzę że się uda.. Nie powinnas się tak negatywnie nastawiać.. Ale wiem to jest dla Ciebie bardzo trudne. Wierzę jednak ze nam się uda. :)

Witajcie. Dziewczyny, obecnie jestem w trakcie kolejnej straty (5 raz), za każdym razem po stracie robiłam zalecone badania. Najwiecej po 4 stracie bo mutacje, trombofile, przeciwciała, tarczyce, prolatyne bylo ich naprawde dużo. Nawet genetyczne miałam zrobione wczesniej. Ciąża zawsze obumiera w6/7 tc.
W nadchodzacy poniedziałek mam zrobic bete żeby zobaczyć czy spada czy potrzeba będzie doczyszczać. Przy okazji kłucia mogę zrobic dodatkowe badania.W zwiazku z tym mam pytanie: jakie jeszcze badanie zrobic biorac pod uwagę że jakies resztki hormonów czy czegos tam mam jeszcze w organiźmie i badanie może wykazać.
Gdzies kiedys czytałam że przyczynę poronienia można wynaleźć w czasie poronienia a nie potem, gdy organizm dojdzie do siebie.
Tymbardziej że sklaniam sie ku myśli że mój organizm odrzuca ciąże samoistnie i dlatego dzieje się jak się dzieje. :(

reklama
Witajcie. Dziewczyny, obecnie jestem w trakcie kolejnej straty (5 raz), za każdym razem po stracie robiłam zalecone badania. Najwiecej po 4 stracie bo mutacje, trombofile, przeciwciała, tarczyce, prolatyne bylo ich naprawde dużo. Nawet genetyczne miałam zrobione wczesniej. Ciąża zawsze obumiera w6/7 tc.
W nadchodzacy poniedziałek mam zrobic bete żeby zobaczyć czy spada czy potrzeba będzie doczyszczać. Przy okazji kłucia mogę zrobic dodatkowe badania.W zwiazku z tym mam pytanie: jakie jeszcze badanie zrobic biorac pod uwagę że jakies resztki hormonów czy czegos tam mam jeszcze w organiźmie i badanie może wykazać.
Gdzies kiedys czytałam że przyczynę poronienia można wynaleźć w czasie poronienia a nie potem, gdy organizm dojdzie do siebie.
Tymbardziej że sklaniam sie ku myśli że mój organizm odrzuca ciąże samoistnie i dlatego dzieje się jak się dzieje. :(
Mąż przebadany? Bo to też może być przyczyna wczesnych strat.
Masz badania w: Link do: Ciaze po poronieniach zakonczone sukcesem- badania, przebieg
Poczytaj.
p.s. Przykro mi z powodu strat;/

Do góry