reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Homocysteina w pierwszych badaniach 12, później razem z bhcg trzeciej ciazy koło 8 a teraz już 6,25 ;) zbite Prewenit Intensive. Sprawdzałam poziom kwasu foliowego i był ok.

Ufam swojemu lekarzowi ale dobrze czasem porozmawiać z kimś tak po ludzku :) A dziś wieczorem idę do ginekologa więc zobaczymy czy utrzyma wersję 'żelaznego zestawu. No i zaraz zobaczę o co chodzi z tymi metylami;)
Kochana ponawiam pytanie do kogo chodzisz ,jaki to ginekolog?;)

reklama
Dziewczyny z trojmiasta, polecam dr Olszewska jeśli Wam zależy na żelaznym zestawie. Po dwóch poronieniach nie ma problemu żeby prowadziła ciąże na tym zestawie.
Dr Suchanek nie polecam, mi mówiła ze da mi encorton w ciąży, potem zmieniła zdanie a jak straciłam ciaZe to się pytała czemu nie brałam.... eshhhh

Dziewczyny z trojmiasta, polecam dr Olszewska jeśli Wam zależy na żelaznym zestawie. Po dwóch poronieniach nie ma problemu żeby prowadziła ciąże na tym zestawie.
Dr Suchanek nie polecam, mi mówiła ze da mi encorton w ciąży, potem zmieniła zdanie a jak straciłam ciaZe to się pytała czemu nie brałam.... eshhhh
No właśnie Dr Suchanek mi napisała, że nie zaleca sterydów i się zastanawiam czy Ginekolog pomimo tak jasnej informacji od immunologa pozwoli na sterydy. Mam nadzieję, że się uda. Bez tego nie chce już próbować. @Hatice masz już jakieś doswiadczenie? Jesteś w ciazy na tym zestawie?

Chciałam jeszcze zapytać od kiedy, jakiego dnia zaczyna się brać te leki? Mi lekarz powiedziała, że jak będę miała pozytywny test ale u mnie dochodzi do poronien w 5 tygodniu więc wydaje mi się, że to nie będzie miało już sensu..

No właśnie Dr Suchanek mi napisała, że nie zaleca sterydów i się zastanawiam czy Ginekolog pomimo tak jasnej informacji od immunologa pozwoli na sterydy. Mam nadzieję, że się uda. Bez tego nie chce już próbować. @Hatice masz już jakieś doswiadczenie? Jesteś w ciazy na tym zestawie?

Chciałam jeszcze zapytać od kiedy, jakiego dnia zaczyna się brać te leki? Mi lekarz powiedziała, że jak będę miała pozytywny test ale u mnie dochodzi do poronien w 5 tygodniu więc wydaje mi się, że to nie będzie miało już sensu..

Ja zaczelam brac Encorton juz od staran. W 3cs sie udalo zajsc. Dodatkowo biore Acard, Clexane i duuuzo progesteronu (800mg/dobe).
Balabym sie zachodzic w ciaze bez tych lekow.

Dziewczyny "tarczycowe" doradzcie proszę. Odebralam dzis wyniki:
Tsh 0.09 ulU/ml (0.25-5)
Ft3 3.8 pmol/l (4-8.3)
Ft4 13.6 pmol/l (10.6-19.4).
Normy są ogólne nie dla ciężarnych.

Biorę obecnie eutyrox 75. Poprzednio jak tsh bylo nisko a ft3 w dolnej granicy to miałam podniesiona dawkę z 50 na 75. Dziś lekarz poz na odległość przekazał że dawka jest ok i nic nie zmieniamy. W piątek mam ginekologa to jego też podpytam ale już poprzednio mnie odsyłał do poz w tej kwestii.

Wiem że samo tsh w ciazy ma inne normy a jak jest z ft3 i ft4? Zna któras normy?

Karolina a czy dr Paszkiewicz pomimo tego że Suchanek nie chce dać Ci encortonu, da Ci go sama ??

Karolina a czy dr Paszkiewicz pomimo tego że Suchanek nie chce dać Ci encortonu, da Ci go sama ??
No właśnie nie wiem. Dziś idę do niej to zobaczymy. Jak nie będę szukać innego lekarza, może właśnie Dr Olszewska.
@SheWolf i jak na tym zestawie? Ciąża ok? Jak się czujesz?
Ja mam nadzieję, że nam wyjdzie za pierwszym razem, ale to planujemy dopiero pod koniec czerwca. Do tej pory nie mieliśmy problemu z zajściem, gorzej z utrzymaniem :(

No właśnie nie wiem. Dziś idę do niej to zobaczymy. Jak nie będę szukać innego lekarza, może właśnie Dr Olszewska.
Ja mam nadzieję, że nam wyjdzie za pierwszym razem, ale to planujemy dopiero pod koniec czerwca. Do tej pory nie mieliśmy problemu z zajściem, gorzej z utrzymaniem :(

U mnie problem i z zajsciem i z utrzymaniem.
Ogolnie po Encortonie duzo chorowalam, ale teraz jest ok. Powoli zaczynam go odstawiac.
Co ciekawe jedna ciaze donosilam na Acardzie i progesteronie. Ale nie chcialam ryzykowac 3 poronienia. 2 ciaze stracilam w 10 i 11tc. Teraz jestem w 16tc. Ciaza zagrozona, ale przez krotka szyjke macicy, bo dzidzia sie rozwija prawidlowo.

reklama
To daj znać koniecznie co Ci powie. Ja mam jutro wizytę u Piątkowskiego w Gdyni, też jestem ciekawa co może mi zaproponowac.
Do Olszewskiej chyba prędko się nie dostaniesz bo dzwoniłam ostatnio to terminy najniższe na drugą połowę lipca.

Do góry