reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
@nafoczka bym wolała żeby byl zamknięty jednak zwracamy sie tam po imieniu zdjecia wstawiamy piszemy gdzie mieszkamy itd
Ja się zgadzam z @Porzeczka1234.... Myślę że jest dobrze tak jak jest.... Wątek został utworzony, ponieważ na tym forum były głosy że bolesnym jest czytanie o przygotowaniach do macierzyństwa i do opieki nad maluchami. Trafiają do niego dziewczyny które wcześniej długo pisały tutaj... I uważam że nie powinien moc tam wejść każdy, bo wiadomo że jak kie będzie to wątek zamknięty to może wejść tam literalnie każdy.
Jasne

Przepraszam wprowadziłem Was w błąd, nie 15 a 5 mg kwasu foliowego . MTHFR genetyk powiedziała, że nie warto tego robić i nie jest to zgodne z nowymi wytcznymi.
Jakiegoś panelu badań hormonalnych nie robiłam ale jakieś wybiorcze, zalecone przez ginekologa, wszystko w normie. NK robiłam, nawet dwukrotnie. Wyszła mała liczba komórek ale o nieco poniesionej aktywności. Dr Suchanek, pod której opieka byłam, powiedziała, że to na pewno nie powód i nie ma wskazań do włączania leczenia immunopresyjnego (encorton). Takze u dr Suchanek nie mam już czego szukać.

Co macie na myśli pisząc żelazny zestaw? To acard+encoeron+heparyna? Dużo znalazłam info właśnie o dziewczynach, które po paru poronieniach bez znalezienia przyczyny donosily ciąże na tym zestawie. Macie jakieś doświadczenie?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

Przepraszam wprowadziłem Was w błąd, nie 15 a 5 mg kwasu foliowego . MTHFR genetyk powiedziała, że nie warto tego robić i nie jest to zgodne z nowymi wytcznymi.
Jakiegoś panelu badań hormonalnych nie robiłam ale jakieś wybiorcze, zalecone przez ginekologa, wszystko w normie. NK robiłam, nawet dwukrotnie. Wyszła mała liczba komórek ale o nieco poniesionej aktywności. Dr Suchanek, pod której opieka byłam, powiedziała, że to na pewno nie powód i nie ma wskazań do włączania leczenia immunopresyjnego (encorton). Takze u dr Suchanek nie mam już czego szukać.

Co macie na myśli pisząc żelazny zestaw? To acard+encoeron+heparyna? Dużo znalazłam info właśnie o dziewczynach, które po paru poronieniach bez znalezienia przyczyny donosily ciąże na tym zestawie. Macie jakieś doświadczenie?

Witaj.
Przeglądnij sobie ten wątek
Znajdziesz tu informacje o żelaznym zestawie i nie tylko. Może nasunie ci się jakas wskazówka

Jesli masz ginekologa, który przepisze Ci encorton, to chyba nie ma sensu placic za ANA. A mutację PAI badalas?

Nie bać się tego encorton? Nie słyszałam nawet o PAI....?
Witaj

Perzykro mi z powodu twoich strat. Dwa pronienia to nie przypadek wiec nie bój sie encortonu ja bralam 15 mg donosilam ciąże mimo 2 strat wcześniejszych strat bez leków. Jesli chodzi o mutacje pai mthfr ja badałam tylko mthfr i brałam heparynę 0,6 w donoszonej ciąży także myślę , że jednak ma to znaczenie. Zmienilabym na tewoim miejscu syntetyczny kwas foliiwy na metylowany. Badałaś homocysteinę? Jaki masz wynik jesli tak? Jesli masz mthfr a tego nie wiesz to zwykły kwas foliowy krąży w twoim organiźmie jako zanieczyszczenie organizmu i wcale nie pomaga tylko szkodzi.

Trzeba ufać swojemu lekarzowi ale dobrze sie dokształcać samej bo to my tracimy ciąże przezywamy dramaty a dla lekarza jesteśmy kolejnymi trudnymi przypadkami

Ps ja byłam u 2 genetyków i mam zaświadczenie na ryczałtowaną heparynę w ciąży ich zdaniem mogło to być przyczyna poronień. Takze co lekarz to opinia . Zdaniem tych lekarzy w normalnym zyciu mhtfr mi nie "przeszkadza" ale w czadie ciazy moj organizm "wariuje" i bez heparyny nie donoszę ciazy jaka jest prawda nie wiem

Ostatnia edycja:
reklama
Homocysteina w pierwszych badaniach 12, później razem z bhcg trzeciej ciazy koło 8 a teraz już 6,25 ;) zbite Prewenit Intensive. Sprawdzałam poziom kwasu foliowego i był ok.

Ufam swojemu lekarzowi ale dobrze czasem porozmawiać z kimś tak po ludzku :) A dziś wieczorem idę do ginekologa więc zobaczymy czy utrzyma wersję 'żelaznego zestawu. No i zaraz zobaczę o co chodzi z tymi metylami;)

Do góry