reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Hatice moja najdłuższa szyjka to 3,17 mm. Potem już tylo krócej. Od 20 tyg poniżej 3 - 2,9, potem 2,7. A taz nawet 2,4. Z chorą mamą nie miglam wtedy za bardzo leżeć, wiec polezalam 3 dni. Wydłużyła się do 2,6 i taka została do końca. Także nawrt z takimi wartościami można „przebiegać” całà ciążę :)
@Oczekujaca123 zaraz 34 tc i z bliźniakami dotrwałaś w zasadzie do końca :) :) :)
@olaa90 Ty już tez koncoweczka :) wszystko przygotowane i dopięte?
@marzycielka81 Twoja ciàża i @plastulinka lecą jak z bicza.
@7Martynka88 ktiry tydz u Cuebie?

reklama
@marshia tak,mam już praktycznie wszystko. Dzisiaj mam zamiar spakować torbę, odwlekałam to max w czasie bo się bałam ze jak się spakuje wcześniej to i wcześniej będzie mi potrzebna :unsure: ale teraz to już chyba nie mam wyjścia i spakuje.

Dzięki dziewczynki za info. Czyli u mnie chyba to nie twardnienie na szczęście.
Oczekujaca a mi laska w diagnostyce kiedyś mówiła, że im nie wolno pobierać wymazów z szyjki jak kobita w ciąży. To poproszę ginę na następnej wizycie.
Mi gin mówiła, że mało kto chce pobierać z szyjki, bo bywa, że się krwawi , dlatego zawsze mnie uprzedzala (nie zakrwawilam ani raz) Profesor też pobierał mi z szyjki przed szwem i po szwie, ale fakt położna w laboratorium zrobić tego nie chciała.

@marshia @marzycielka81 no ja się staram nie stresować właśnie dlatego ze mam ten pessar. Ale dziwne to ze szyjka z 4 cm robi się 2,9 :/ dziękuje Malinie za ten pessar. U nas teraz tyle atrakcji, różne wyjazdy majówkowe, spotkania... trochę deprechy od tego dostaje ale tłumacze sobie sobie ze jak wyleże teraz to za rok już wszystko z córeczka. I tak dostałam od Boga więcej niż inni, nadal starający.... dziś wskoczył 26 tydzień (25 plus 0) a do porodu 105 dni.

@marzycielka81 a miałaś jakieś skurcze itd ze dostałaś fenetrol? Rozumiem ze byłaś wtedy w szpitalu? Ja nie mam ( chyba) skurczy.... czasami ten twardniejący brzuch ale chyba nospa forte pomogła

A co do wymazów to ja miałam w ciąży wymaz z szyjki i z pochwy ale to był 17 tydzień. Teraz podpytuje czy mi zrobią wymaz skoro mam pessar i wiadomo wyższe ryzyko infekcji to tylko słyszę ze wizualnie nic nie widać i po co.... ale chyba poproszę o chociaż taki z pochwy

@Hatice ja „z doświadczenia” powiem, ze po 20 tc moja szyjka bujala na lewo i prawo. Na IP wieczorem byla i poniżej 2,5 pare dni później na wizycie porannej miała 3,4. Ja polegiwalam nie prowadziłam reżimu lozkowego bo u mnie bardziej wtedy macica się rozleniwiala i miałam częściej twardnienia... lekarz mi tłumaczył, ze te pomiary są miarodajne tylko wtedy gdy wykonuje je jeden gin. Jak porównywałam zdj usg szyjki to faktycznie, każdy punkt A pomiaru był w innym miejscu ;/ mowil tez, ze pełny / pusty pecherz , ułożenie dziecka , aktywność w ciągu dnia - wszystko to ma wpływ i to nie jest tak, ze ona się wydłuża i skraca... ja nie mam pessara mimo 2 łyżeczkowan no i niezbyt imponującej długości bo właśnie przez te infekcje nie chcial mi go dać.. miałam luteinę i magnez.

A i jeszcze na innym wątku na którym jestem to tam są dziewczyny, które od 20 tc chodza z rozwarciem, są szyjki poniżej 2,5, twardnienia i bóle na porządku dziennym, nie leza bo maja dzieci, żadnych zabezpieczeń i poki co żadna nie urodziła wcześniej... głowa wiec do góry, odpoczywaj, pij melisę i na pewno będzie wszystko dobrze.

Ostatnia edycja:
@Hatice ja w 32 tc miałam bóle krzyżowe i skurcze i byłam w szpitalu. Wtedy na podtrzymanie dostałam kroplowe z feneterolu i wtedy ten lek był dostępny na receptę i brałam go w domu. No i leżałam plackiem do 37 tc a ostatecznie urodziłam w 39 tc l
Dobrze, że masz pessar.

Dziewczyny dostałam wynik przeciwciał przeciwjadrowych ANA i wyszło 1:320 typ ziarnisty. Co to oznacza? Bo rozumiem że wynik jest dodatni ale ten typ to już nie wiem o co chodzi. Wizytę mam u immunologa 23.05 i zastanawiam się czy skoro ten wynik jest dodatni to należy zrobić ANA 2i 3?

@dżoasia w UK nie pobieraja cytologii w ciazy. Nie ma badan wziernikowych, bo nie chca draznic szyjki. No chyba ze sa wskazania medyczne, jak podejrzenie saczacych sie wod itp.

@Destino u mnie wymazy i mocz czysciutkie, a szyjka w 13tc 2,5 cm :/ Wiec u mnie to czynnik mechaniczny. Ale tez jestem zdania, ze dobrze jest to kontrolowac :)

@Hatice ja w poprzedniej ciazy mialam takie twardnienia od 20tc i tez czesto jezdzilam na pogotowie, na szczescie mnie zawsze zapewniali, ze lepiej przyjechac o jeden raz za duzo, niz jeden raz za malo.
Pociesze Cie, ze mimo zalozonego szwu i krotkiej szyjki, te twardnienia, ktore miala czasem i 20 razy na dobe, nie wplynely na donoszenie ciazy. Urodzilam w 40t2d. Porod wywolywany :)

@Paula919191 Suchanek na przeciwciala nie zwrocila uwagi mimo, ze mialam 1:2560 typ drobnoziarnisty. Mowila ze to moze byc przez moje Hashimoto.
W kazdym razie i tak biore Encorton, wiec nie mialo to znaczenia.

Dziewczyny kiedy zaczelyscie odstawiac Encorton?
Moj profesorek mowil o 15-16tc. Teraz mam 14t1d, czyli poczekac jeszcze z tydzien z redukcja? Wtedy skoncze go brac w 21tc skonczonym. Troche sie boje odstawiac, ale profesorek mowil, ze dluzsze branie zrujnuje mi przysadke [emoji51][emoji51][emoji51]

I jeszcze pytanie. Czy mozna brac nospe karmiac piersia?

@dżoasia w UK nie pobieraja cytologii w ciazy. Nie ma badan wziernikowych, bo nie chca draznic szyjki. No chyba ze sa wskazania medyczne, jak podejrzenie saczacych sie wod itp.

@Destino u mnie wymazy i mocz czysciutkie, a szyjka w 13tc 2,5 cm :/ Wiec u mnie to czynnik mechaniczny. Ale tez jestem zdania, ze dobrze jest to kontrolowac :)

@Hatice ja w poprzedniej ciazy mialam takie twardnienia od 20tc i tez czesto jezdzilam na pogotowie, na szczescie mnie zawsze zapewniali, ze lepiej przyjechac o jeden raz za duzo, niz jeden raz za malo.
Pociesze Cie, ze mimo zalozonego szwu i krotkiej szyjki, te twardnienia, ktore miala czasem i 20 razy na dobe, nie wplynely na donoszenie ciazy. Urodzilam w 40t2d. Porod wywolywany :)

@Paula919191 Suchanek na przeciwciala nie zwrocila uwagi mimo, ze mialam 1:2560 typ drobnoziarnisty. Mowila ze to moze byc przez moje Hashimoto.
W kazdym razie i tak biore Encorton, wiec nie mialo to znaczenia.

Dziewczyny kiedy zaczelyscie odstawiac Encorton?
Moj profesorek mowil o 15-16tc. Teraz mam 14t1d, czyli poczekac jeszcze z tydzien z redukcja? Wtedy skoncze go brac w 21tc skonczonym. Troche sie boje odstawiac, ale profesorek mowil, ze dluzsze branie zrujnuje mi przysadke [emoji51][emoji51][emoji51]

I jeszcze pytanie. Czy mozna brac nospe karmiac piersia?
Czyli myślisz że Suchanek nie da mi na to encortonu jeśli pozostałe badania wyszły w porządku?? I czy może orientujesz się które to są Ana 2i 3 z tego cennika UCK?

Załączniki

• IMG_20190510_142107.jpg
    IMG_20190510_142107.jpg
    175,4 KB · Wyświetleń: 79
Ostatnia edycja:
reklama
@SheWolf oczywiscie, ze przyczyn skracania sie szyjki jest wiele. W ciazy jednak infekcje bywaja bezobjawowe, dlatego najpierw sprawdza sie posiewy [emoji8]
Tak Kochana mozna nospe doraznie przy karmieniu piersia. Nawet ketonal pozwalaja w szpitalu, choc osobiscie nie polecam.
Encorton odstawialam w 16tc i konczylam cos kolo 21tc.

Do góry