reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@dżoasia w UK nie pobieraja cytologii w ciazy. Nie ma badan wziernikowych, bo nie chca draznic szyjki. No chyba ze sa wskazania medyczne, jak podejrzenie saczacych sie wod itp.

@Destino u mnie wymazy i mocz czysciutkie, a szyjka w 13tc 2,5 cm :/ Wiec u mnie to czynnik mechaniczny. Ale tez jestem zdania, ze dobrze jest to kontrolowac :)

@Hatice ja w poprzedniej ciazy mialam takie twardnienia od 20tc i tez czesto jezdzilam na pogotowie, na szczescie mnie zawsze zapewniali, ze lepiej przyjechac o jeden raz za duzo, niz jeden raz za malo.
Pociesze Cie, ze mimo zalozonego szwu i krotkiej szyjki, te twardnienia, ktore miala czasem i 20 razy na dobe, nie wplynely na donoszenie ciazy. Urodzilam w 40t2d. Porod wywolywany :)

@Paula919191 Suchanek na przeciwciala nie zwrocila uwagi mimo, ze mialam 1:2560 typ drobnoziarnisty. Mowila ze to moze byc przez moje Hashimoto.
W kazdym razie i tak biore Encorton, wiec nie mialo to znaczenia.

Dziewczyny kiedy zaczelyscie odstawiac Encorton?
Moj profesorek mowil o 15-16tc. Teraz mam 14t1d, czyli poczekac jeszcze z tydzien z redukcja? Wtedy skoncze go brac w 21tc skonczonym. Troche sie boje odstawiac, ale profesorek mowil, ze dluzsze branie zrujnuje mi przysadke [emoji51][emoji51][emoji51]

I jeszcze pytanie. Czy mozna brac nospe karmiac piersia?
Ja zaczęłam schodzić w 13tc z 20mg encortonu co 2,5mg. Zeszło mi właśnie do 20tc.

reklama
@Paula919191 mnie przepisala Encorton na wysokie NK. A Ty je robilas?
Ana 2, to chyba byly te Hep-2, ale nie pamietam na 100%. Jak poprosilam o ANA2 przy rejestracji, to pani wiedziala o ktore chodzi.
Tylko nie wiem czy to ma sens, to jak mowilam, mialam duzo wyzsze miano, a Suchanek na to odpowiedziala, ze bez znaczenia.

@Drstino to prawda, ze infekcje moga byc bezobjawowe, dlatego bede cisnela swoich lekarzy o badanie. Choc oni tu sa bardzo minimalistyczni jesli chodzi o profilaktyke. Ale ja nie odpuszczam i walcze o swoje :p
Na razie nospy jeszcze nie potrzebowalam, ale w razie skurczy wole sie upewnic, ze moge brac, a ciezko znalezc na ten temat informacje :/

Ana 2, to chyba byly te Hep-2, ale nie pamietam na 100%. Jak poprosilam o ANA2 przy rejestracji, to pani wiedziala o ktore chodzi.
Tylko nie wiem czy to ma sens, to jak mowilam, mialam duzo wyzsze miano, a Suchanek na to odpowiedziala, ze bez znaczenia.

@Drstino to prawda, ze infekcje moga byc bezobjawowe, dlatego bede cisnela swoich lekarzy o badanie. Choc oni tu sa bardzo minimalistyczni jesli chodzi o profilaktyke. Ale ja nie odpuszczam i walcze o swoje :p
Na razie nospy jeszcze nie potrzebowalam, ale w razie skurczy wole sie upewnic, ze moge brac, a ciezko znalezc na ten temat informacje :/
Nk zrobię dopiero przed drugą miesiączka bo ona podobno tak zaleca żeby nie robić od razu po poronieniu. A myślałam że może przed wizytą zrobię te ana2i Ana 3 ale skoro mówisz że ona na to nie patrzy to już sama nie wiem czy jest sens wydawać kasę. A Ty NK robiłaś po jakim czasie po poronieniu?

@Drstino to prawda, ze infekcje moga byc bezobjawowe, dlatego bede cisnela swoich lekarzy o badanie. Choc oni tu sa bardzo minimalistyczni jesli chodzi o profilaktyke. Ale ja nie odpuszczam i walcze o swoje [emoji14]
@SheWolf mi odradzano nospe przy problemach z szyjka , dopiero w okolicy 29 tc dodano mi nospe jak odlaczyli fenoterol tak to dawali relanium minimalne dawki albo spasmoline

@Paula919191 ja robilam w 2 cyklu po poronieniu, bo akurat wtedy polecialam do Polski. Ale mysle, ze w 1 cyklu tez mozna, o ile wiesz kiedy sie spodziewac @, bo ona zaleca robic badanie 2-4 dni przed @.

@Oczekujaca123 a dlaczego odradzali? Ja bralam jej sporo w donoszonej ciazy, choc kiedy powiedzialam o tym lekarzowi tutaj, to mi zakazal jej beania. Ale tu tak po prostu jest, ze tego leku nie ma. Moj prywatny gin pozwolil brac, ale zapomnialam zapytac czy moge podczas kp :/
Mam nadzieje ze nie bede miala potrzeby tej nospy jesc.
A spasmolina jest na recepte?

@Paula919191 ja robilam w 2 cyklu po poronieniu, bo akurat wtedy polecialam do Polski. Ale mysle, ze w 1 cyklu tez mozna, o ile wiesz kiedy sie spodziewac @, bo ona zaleca robic badanie 2-4 dni przed @.

@Oczekujaca123 a dlaczego odradzali? Ja bralam jej sporo w donoszonej ciazy, choc kiedy powiedzialam o tym lekarzowi tutaj, to mi zakazal jej beania. Ale tu tak po prostu jest, ze tego leku nie ma. Moj prywatny gin pozwolil brac, ale zapomnialam zapytac czy moge podczas kp :/
No właśnie teraz będzie problem z określeniem bo po poronieniu to z pierwszym okresem nie Jestem w stanie stwierdzić kiedy się pojawi, później już po pierwszej @ będę liczyć cykl według tego jaki miałam przed ciążą i wtedy zrobię NK. Dzieki za odpowiedź ;)

Spasmolina na receptę.
Ja od kilku niezależnych lekarzy w różnych szpitalach słyszałam, że nospa działa źle na szyjke. Zmiekcza ja. Mówię tylko co mi.powi3dziano. Po szwie nie miało takiego znaczenia, ale przed zabroniono i dawno inne leki.

reklama
Spasmolina na receptę.
Ja od kilku niezależnych lekarzy w różnych szpitalach słyszałam, że nospa działa źle na szyjke. Zmiekcza ja. Mówię tylko co mi.powi3dziano. Po szwie nie miało takiego znaczenia, ale przed zabroniono i dawno inne leki.

Acha, rozumiem. Ja juz mam szew, wiec moze nie bedzie w razie czego az tak zle. Na razie mam nadzieje, ze nie bedzie zadnych boli i skurczy :)

Do góry