reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@olaa90 dzinsy S?!!! Ja na taki rozmiar nawet w sklepie nie zerkam :D ja jestem z tych, no wiesz z tych co jest ich więcej do kochania :) :) :) dzięki pai dietetyk udało mi się zejść do rozmiaru 44;)
Ja też chętnie bym powiedziała mojej mamie, jest mi bardzo bliska, ale boje się kolejnego rozczarowania. Po USG w 12 tyg ( akurat przed świętami) powiem jej. Ale też chyba nie w czasie świąt, tylko przed świętami w bardziej spokojnych okolicznościach. U mnie problem jest jeszcze taki, że mój kuzyn spotyka się z moją koleżanką z pracy (tak, tak to moja zasługa) i boje się że się wygadają w rodzinie
Ja zaczelam schodzic z waga nizej, w sumie od kad urodzilam Franka do dzis mam 13kg mniej, ale nadal jestem duza ;p wiec patrzac jak mi brzuch wysadzilo w ciagu 1.5tyg (a schudlam 1kg w tym czasie) to jak ktos by mmie nie znal to moglby stwierdzić ze juz polowa za mna ;p

W poprzedniej ciazy do 12tc moglismy ukrywac, a teraz albo ja sie ukryje albo powoli zaczniemy mowic.

Pewnie jest tak jak @Destino pisze niedlugi odstep miedzy porodami robi swoje.

reklama
@Oczekujaca123 juz wczoraj po usg napiecie spadlo. Jeszcze jak Nati zaczal jesc po troszku to juz w ogole. U mnie dobry sen duzo robi. A fizycznie? Jak w ciazy, brzuch pobolewa, Helenka czasem kopnie, wracaja mdlosci, czyli tak jak byc powinno.... a i spac moglabym jak niedzwiadek przed zima [emoji6]

@olaa90 no tak to jest, ze te dolegliwosci sa. U ciebie brzuszek sie podnosi i znowu jest przemeblowanie. Pamietaj, ze wszelkie watpliwosci warto obgadac z lekarzem. Niech sprawdzaja, bys byla spokojna i slyszala, ze wszystko jest ok. Lepiej o raz za duzo byc na wizycie niz cos przeoczyc [emoji8]

@plastulinka na to nie masz wplywu. Nie boj sie tych wiesci. Ja jak mowilam mamie to wprost, ze jestem w ciazy, ale nie wiem, czy urodze, bo jest zagrozenie poronieniem. To zamykalo i spekulacje i nadmierna radosc. Tak wiec wszyscy wiedzieli, ze niekoniecznie sie urodzi. A jak sie potem okazalo, to mialam ogromne zaplecze, ktore sie modlilo o dobre rozwiazanie. Czasem prawda jest najlepsza

No wlasnie, ja tez zamierzam to tak powiedziec. Ja juz wiem, ze ciaza moze zakonczyc sie zle. Wiec jak mowilam mamie to byly to slowa przez lzy, ze jestem w ciazy a jak powiedziala ze sie cieszy to ja od razu, ze przecież wiesz ze moze sie zle skończyć.. powiedziała , ze wie ale ze trzyma za nas kciuki i teraz musze byc spokojna i myslec pozytywnie. Tata tez wie i tez powiedzial ze bardzo nas wspiera cokolwiek by sie nie dzialo. Wiec im bez skrupolow powiedzialam, bo wiem ze ppdejda do tego zdrowo, zrozumieja, ze to czas obaw a nie radosci... beda wspierac, pomoga, pociesza.... a wiem ze teściowa zrobi zamieszanie powie wszystkim.. a na to ja nie jestem gotowa. Nie chce ukrywać tej ciazy ale tez nie umiem beztrosko sie nia cieszyc i opowiadac jakbym byla pewna , ze za 9 miesiacy bede karmić swoje dzieciaki...

@Destino no to sie ciesze, ze dolegliwosci ciazowe wracaja [emoji14] u nas to pozadany objaw.
A czemu Nati nie jadł? Przepraszam, ale ja nie ogarniam tematów dzieciecych. Po prostu niejadek i tak ma ? Czy jakis bunt czy choroba? U mnie w rodzinie nigdy nie bylo takiego problemu, a coraz wiecej slysze od znajomych, ze dzieci maja problem z jedzeniem.
Ze spaniem doskonale Cie rozumiem... ja codziennie musze soe zdrzemnac w ciagu dnia i to nie tak, ze mi soe troszke chce spac i z nudow drzemie, ale dopada mnie takie zmęczenie, ze jak sie nie przespie to nie kontaktuje co aie dzieje.. porownuje ten stan do tego jak sie czasem czulam po nocnej zmianie jak nie odespalam i bylam prawie 40h na nogach ;p

Witaj, tak jak piszą dziewczyny sposób zaplodnienia nie ma wplywu przy np. ANA.
Bardzo wazne jest abys zrobiła ANA3 to pozwoli Ci uniknac komplikacji w
wciazy.
Encorton daje szanse pytanie w jakiej dawce?
A jakie mogą być komplikacje w ciąży ze względu na Ana? Mogą się pojawic nawet jak bez ciąży nie było objawów?

@roki_1991 plaguenil przyjmowałam OK 4 miesięcy przed ciąża i przez cała ciąże. Lek jest bezpieczny, działa podobnie jak arechin ale tego drugiego w ciąży brać nie można. Ciąża rozwijała się bardzo dobrze. Morfologię miałam tez bardzo dobra.
A miałaś jakieś objawy tego Ana? Bo koleżance M.in Paśnik powiedział ze nawet jak ana2 są dodatnie to póki nie dają jakiś objawów to nie trzeba się tym przejmować w ciąży.

Ja prywatnie, pytalam czy ty na nfz bo zlecila badania a na nfz nie czesto sie zdarza ;p

Nie wierze.... ciaza blizniacza dwuowodniowa dwukosmowkowa najlepsza możliwych. Serduszka bija jednemu 153 drugiemu 161... ! [emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7]

Wowowoowow!! Gratulacje!! :)

A jakie mogą być komplikacje w ciąży ze względu na Ana? Mogą się pojawic nawet jak bez ciąży nie było objawów?

A miałaś jakieś objawy tego Ana? Bo koleżance M.in Paśnik powiedział ze nawet jak ana2 są dodatnie to póki nie dają jakiś objawów to nie trzeba się tym przejmować w ciąży.

Wowowoowow!! Gratulacje!! :)

Totois30 miala prawdopodobnienstwo wystąpienia wady serduszka i dzieciatka przez przrciwciala przeciw SS-A/ RO z tego co pamiętam.

@bertha Trudno mówić o objawach, jestem po niepowodzeniach położniczych tak jak Wy. Chociaż ..jak zaczęłam leczenie przed ciaza to zauważyłam jednak różnice. Tzn wypadały włosy i czasami miałam sucha skore na kolanach. Ale myślałam ze taka moja uroda. Chyba jednak coś w tym było bo nastąpiła poprawa. Miano jest istotne , przypadki różne i nie ma co uogólniać ale wiem ze ANA to zagrożenie . Nawet teraz po porodzie ciagle przyjmuje 5 mg encortonu( bezp dawka nawet przy karmieniu) bo układ immunologiczny może ,, wybuchnąć,, po porodzie- czego bal się mój reumatolog. A co za tym idzie uaktywnienia choroby. Posiadanie ANA niestety niesie za sobą takie ryzyko- jak każda choroba z autoagresji. U mnie w ANA immunoblocie przeciwciała ro52 a to już ma duże znaczenie w ciąży ( kontrola serduszka) .Tak czy siak raz w roku idę na odzdzial na pobyt jednodniowy aby zrobić wszystkie bad bo Makuszek jest na świecie ale mój organizm taki sam. I o tym trzeba pamiętać nie tylko w kontekście prokreacji

reklama
Do góry