reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Dziękuję dziewczyny ;)
Chyba z nadmiaru wrazen glowa mi peka od wczoraj ;p
Niby bylam gotowa, ze moga byc dwa , ale wiecie... wiedzialam, ze blizniaki lubia sobie znikac i nic w tym dziwnego, wiec bylam gotowa na 1 serce, albo na 0 i czekanie znow kilka dni czy sie pojawi. A tu nagle ciaza dogonila czas tak jak wychodzi z OM o dwa dzieciaki sobie pieknie siedzą w brzuszku. Lekarka powiedziala, ze to najlepsza opcja z ciaz blizniaczych, bo kazdy z blizniakow zyje sobie osobno i nie zagrazaja sobie nawzajem ;) ufffff

reklama
@Oczekujaca123 świetnie :) bardzo dobre nastawienie :)
@SheWolf heparyna w ciąży nie zaszkodzi a homocysteina moze być nisko bo bierzesz metyle. Wez sobie encorton tak jak zaleca doktor a jak będziesz w pl to zbadaj nk i ana3. Jak masz ANA2 tak wysokie to i tak prawdopodobnie nie możesz się szczepić.

@Oczekujaca123 teraz już tylko spokój nas uratuje. Odpoczywaj duzo bo po urodzeniu bliźniaków nie będzie już na to czasu :) Mój krwiaczek powoli się wchłania, mąż powiedział że pierwszy raz moje lenistwo się do czegoś przydało :D

Kiedy powiedziałyscie w pracy o ciąży? U mnie już wszyscy wiedzą , bo L4 doszło więc nie miałam wyboru. Mój M powiedział że swojej rodzinie chce powiedzieć w Wielkanoc :D a ja tak się cieszę że najchętniej powiedziałbym wszystkim już teraz, zaraz!

@Oczekujaca123 teraz już tylko spokój nas uratuje. Odpoczywaj duzo bo po urodzeniu bliźniaków nie będzie już na to czasu :) Mój krwiaczek powoli się wchłania, mąż powiedział że pierwszy raz moje lenistwo się do czegoś przydało :D

Kiedy powiedziałyscie w pracy o ciąży? U mnie już wszyscy wiedzą , bo L4 doszło więc nie miałam wyboru. Mój M powiedział że swojej rodzinie chce powiedzieć w Wielkanoc :D a ja tak się cieszę że najchętniej powiedziałbym wszystkim już teraz, zaraz!
U mnie sytuacja z praca troche skomplikowana, ja nadal na l4 od psychiatry, we wtorek dostane ciazowe. Bede musiala w pracy powiedziec mimo, ze mialam wrocic w styczniu to beda w szoku. U mnie wiedza moi rodzice od początku, no bo takie mamy z nimi relacje przyjacielskie, zreszta czasem cos podrzuca, pomoga jak maz duzp pracuje bo ja glownie mam odpoczywac.
Maz po stracie Franka zawiodl sie na swojej rodzinie, i mowil, ze w kolejnej ciazy powie im po porodzie ze ma dziecko... Teraz juz cos wspomina, ze moze mamie by powiedzial (ale wtedy dowie sie cala rodzina....). U mnie nie da sie tego ukryć. Brzuch mi wysadzilo jakbym byla w 16tc... nie jestem szczupla, ale brzuch zawsze mialam ok, wiec nikt nie uwierzy, ze nagle taki balon mi wyrosl ;p tym bardziej, ze w ciazy z Frankiem mialam taki wlasnie dopiero jakos w 5 miesiacu.
Mysle ze sukcesywnie powiemy moim babciom - z tego wzgledu, ze czasem sie z nimi spotykam i sa mi bardzo bliskie.
A co do rodziny meza to caly czas sie zastanwiamy.... my i tak nie mielismy zamiaru na uroczystościach rodzinnych sie pojawiać, chcielismy w taki sposob przezyc zalobe po Franku, ale teraz to tym bardziej nie bede sie wybierac i chyba dla swietego spokoju powiemy.
Jednak u nas to bedzie przekazanie informacji. W tamtej ciazy w 12tc.wszystkim powiedzielismy w wielkanoc jako radosna nowinie cala rodzina byla razem. Teraz juz tak nie potrafie. Teraz bedzie prosta inf kazdemu z osobna z kim sie spotkamy , ze jestem w ciazy musze odpoczywac i koniec. Bez zbednych swietowan ,, planowania zapraszania rodziny itp...

@plastulinka u mnie w pracy szybko sie dowiedzieli, bo od 4tc krwawilam i mialam l4. A rodzina tez, bo lezalam. Natomiast teraz dopiero po prenatalnych sie dowiedzieli o ciazy.

@Oczekujaca123 tez mialam 2krwiaki. Poradzisz sobie, poleniuchujesz troche, a dzieci beda rosly. Z tym brzuchem, w tej ciazy tez mialam szybko duzy. To chyba wynika z tego, ze obie bylysmy swierzo po porodzie i miesnie jeszcze nie wrocily do normy. Sa rozciagniete i latwiej im lapac ciazowy stan. No i u ciebie 2 lokatorow, to swoje robi...

@SheWolf ja przy homocysteinie 5 (bez metyli) dostałam heparynę :)
@plastulinka u mnie w pracy tez już zapewne wszyscy wiedza, mimo ze prosiłam o dyskrecje... w rodzinie wiedza tylko rodzice- powiedziałam im w razie szpitala, wiedza tez moje 2 przyjaciółki - które maja taki sam problem. Tyle... reszcie powiem jak urodzę, no chyba ze po zimie sami zaczną dostrzegać brzuch.. @Oczekujaca123 ja jestem w 10 tc i tez już zaczyna mi chyba rosnąć brzuch- albo to jelita mi wywala... W jeansy S już nie wejdę.

Czy ciągnięcia / rozpierania / kłucia w podwoziu są normalne? Strasznie to jest nieprzyjemne... :(

@plastulinka u mnie w pracy szybko sie dowiedzieli, bo od 4tc krwawilam i mialam l4. A rodzina tez, bo lezalam. Natomiast teraz dopiero po prenatalnych sie dowiedzieli o ciazy.

@Oczekujaca123 tez mialam 2krwiaki. Poradzisz sobie, poleniuchujesz troche, a dzieci beda rosly. Z tym brzuchem, w tej ciazy tez mialam szybko duzy. To chyba wynika z tego, ze obie bylysmy swierzo po porodzie i miesnie jeszcze nie wrocily do normy. Sa rozciagniete i latwiej im lapac ciazowy stan. No i u ciebie 2 lokatorow, to swoje robi...
@Destino No mam nadzieje , ze jakos te krwiaki sie wchlona i nie beda straszyc kolorami na wkladce ;p
Leniuchuje sobie, dobrze , ze sie zimno robi to az tak na dwor nie ciagnie ;)
Jak sie czujesz? Fizycznie? Psychicznie? ;*

@ola90 no jak jestes szczupla to moze byc szybko widac. Ja z duza nadwaga to w poprzedniej ciazy maz nawet mowil ze nie wiele widac ;p a teraz ostatnio wrocil do domu i mowi z przerazeniem "ale masz wielki brzuch ;p i faktycznie jak ubiorę leginsy i dłuższa bluzke to widac balon ;p

A dwoch lokatorow robi swoje. Skoro kazdy ma swoj swiat tam to tez odpowiedni metraz dla siebie musza miec... ;)

Ciezko wybrac odpowiedni moment, zeby mowic. Dla mnie wiem ze nie ma bezpiecznego momentu. Wiec jedyne co zdecydowalam, ze na pewno nie jest to mówienie w formie radosnej nowiny, tylko przekazanie informacji tym z ktorymi sie widzimy, bo przeciez nagle nie zaczne ich unikac. A milo czasem jak ktoś wpadnie i dotrzyma towarzystwa a ja sobie poleze bez wyrzutow ;p
A co bedzie to bedzie...

@olaa90 dzinsy S?!!! Ja na taki rozmiar nawet w sklepie nie zerkam :D ja jestem z tych, no wiesz z tych co jest ich więcej do kochania :) :) :) dzięki pai dietetyk udało mi się zejść do rozmiaru 44;)
Ja też chętnie bym powiedziała mojej mamie, jest mi bardzo bliska, ale boje się kolejnego rozczarowania. Po USG w 12 tyg ( akurat przed świętami) powiem jej. Ale też chyba nie w czasie świąt, tylko przed świętami w bardziej spokojnych okolicznościach. U mnie problem jest jeszcze taki, że mój kuzyn spotyka się z moją koleżanką z pracy (tak, tak to moja zasługa) i boje się że się wygadają w rodzinie

@plastulinka ja szefowi powiedziałam dopiero w..... 19 tc, stwierdziłam, ze na tym etapie powinien juz wiedzieć. Ale moja praca siedząca, bez kontaktu z klientem i wciąż pracuję. Mamie ze względu na jej chorobę w 8 tc, przyjaciolkom najbliższym i bratu dopiero po prenatalnych, bo strasznie się bałam, ale to klątwa ilus nieudanych razów wczesniej, u mnie 5. Tu na forum w 10 tc napisałam. Dopiero po 20 tc zaczęliśmy mówić otwarcie. Np teściom. U mnie ten plus, ze do 21+kilka dni nie było zupełnie nic widać, a samopoczucie tez było cały czas ok.
@Oczekujaca123 @olaa90 ja szczupła i nic nie było widać do ponad połowy. Do 20 tc chodziłam w swoich dżinsach wszystkich. Dopuero w 21 kupiłam ciążowe w him.

reklama
@Oczekujaca123 juz wczoraj po usg napiecie spadlo. Jeszcze jak Nati zaczal jesc po troszku to juz w ogole. U mnie dobry sen duzo robi. A fizycznie? Jak w ciazy, brzuch pobolewa, Helenka czasem kopnie, wracaja mdlosci, czyli tak jak byc powinno.... a i spac moglabym jak niedzwiadek przed zima [emoji6]

@olaa90 no tak to jest, ze te dolegliwosci sa. U ciebie brzuszek sie podnosi i znowu jest przemeblowanie. Pamietaj, ze wszelkie watpliwosci warto obgadac z lekarzem. Niech sprawdzaja, bys byla spokojna i slyszala, ze wszystko jest ok. Lepiej o raz za duzo byc na wizycie niz cos przeoczyc [emoji8]

@plastulinka na to nie masz wplywu. Nie boj sie tych wiesci. Ja jak mowilam mamie to wprost, ze jestem w ciazy, ale nie wiem, czy urodze, bo jest zagrozenie poronieniem. To zamykalo i spekulacje i nadmierna radosc. Tak wiec wszyscy wiedzieli, ze niekoniecznie sie urodzi. A jak sie potem okazalo, to mialam ogromne zaplecze, ktore sie modlilo o dobre rozwiazanie. Czasem prawda jest najlepsza

Do góry