reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Tak tu pytacie o te ana, ktoś mówi ana7??? Wtf? Ana4? Też nie słyszałam wcześniej... W moim labie było tylko ana, ana2 i ana3.
Ja zrobiłam ana wyszło dodatnie więc zrobiłam ana2. A ze fajne lab, to jak ana2 wychodzi dodatnie robią od razu profil ana3. Więc dostałam typ święcenia, miano i wszystkie 16 antygenow ilościowo. Robiłam w labie który wyszła to do śląskich laboratoriów analitycznych.

Co do tego że reumatolog daje leki dopiero jak są objawy, to zależy na kogo się trafi. Ja trafiłam u siebie na super lekarke która powiedziała właśnie ze do leczenia się nie kwalifikuje bo wyniki wskazują na tocznia ale nie mam objawów. Ale że staram się o dziecko i straciłam 2 ciążę to przepisała mi lek który można spokojnie brać w ciąży i przy kp. Więc nie zostawiła mnie tak całkiem bez niczego :) tylko nie wiem ilu jest takich lekarzy, pewnie niewielu niestety....

reklama
Hej Dziewczyny,
wywołałyście temat ANA, więc i ja sięgnęłam do swojej "skromnej" teczki =D

Ciekawi mnie Wasza ocena odnośnie poniższego wyniku:) Paśnik nie przyczepił się do tego i uznał, że nie potrzebuję encortonu.

Powinnam się przejmować tym anty - ds DNA?

upload_2018-11-17_22-25-43.jpeg

upload_2018-11-17_22-27-40.jpeg

Załączniki

• upload_2018-11-17_22-25-43.jpeg
    upload_2018-11-17_22-25-43.jpeg
    2,3 MB · Wyświetleń: 5 560
  • upload_2018-11-17_22-27-40.jpeg
    upload_2018-11-17_22-27-40.jpeg
    2,5 MB · Wyświetleń: 3 963
@aspekt nie wiem czy trafiłam na „dobry” dzień u AB czy się zmienił, ale tydzień temu był miły, dowcipny, pomocny i zdecydowanie zachęcający do kolejnego kontaktu (a wizyta na NFZ, wiec nie był miły, bo zapłaciłam).

Z ANA nie pomogę :/.

@bertha tak jak pisala @Zzzzzz jesli chodzi o mnie mam tylko ro-52 a mialam szczegolowy panel ana3 i tam ssa i ssb bylo ujemne, wiec u mnie bardzo nieswoiscie bo zawsze anty ro jest dodatnie z ssa i ssb. W kazdym razie mialam w swoim zyciu 2 epizody choeoby autoimmunologicznej takie zapalenie stawow, po lekach przeszlo na ok 7 lat po poronieniu to samo, przeszlo po paru miesiacach brania lekow ale to tez bylo w trakcie ciazy. Jak jest jeden+ jest to taka wskazowka na przyszłość ze cos sie moze dziac, jak zaczna sie problemy, wiadomo co moze byc przyczyna- przeciwciala. Mysle ze bez objawow, a w ciazy tez moga psocic. Na to dobrze steryd chociaz ja nie mialam bo mialam juz mase badan i stwierdzili ze bez sterydu. U mnie 16-24 tc badanie przeplywow serduszka, czasow av i echo serca, u mnie wszystko bylo idealnie. Ale dodatnie na 1+ przeciwciala moga miec i zdrowi ludzie, ale i tacy ktorzy w przyszlosci moga miec problemy z chorobami tkanki lacznej, tu mozna tez zrobic biopsje, ja robilam np z nadgarstka, wyszlo ujemnie wiec super ale jestem i tak jakas wadliwa. Wiem ze pozytywne nastawienie iest tu wazne. Przeciwciala sie czesto tworza bo pomagaja "wykonczyc sie" posiadaczowi ;) po poronieniu mega dół, chyba bylam podatna na atak choroby. Dieta tu wazna, czasem wrazliwosc na jakis pokarm i organizm wciaz ma stan zapalny i walczy i tez tworza sie przeciwciala. Przy niskich czyli jeden + i malym swieceniu raczej nie daja sterydu szczególnie bez objawow. Jak ieden + warto powtorzyc bo czasem przeziebienie i wynik taki

Hej Dziewczyny,
wywołałyście temat ANA, więc i ja sięgnęłam do swojej "skromnej" teczki =D

Ciekawi mnie Wasza ocena odnośnie poniższego wyniku:) Paśnik nie przyczepił się do tego i uznał, że nie potrzebuję encortonu.

Powinnam się przejmować tym anty - ds DNA?

Zobacz załącznik 917452

Zobacz załącznik 917453

Ja miałam identyczny wynik, tak samo dodatnie dsDNA i dostałam najpierw plaquenil a potem encorton

To ja mam całkowicie inne wyniki. Kontroluje je z lekarzem i powiem na czym stoję. Bo ja chce zajść w ciążę i nie chce drugi raz poronic

reklama
@roki_1991
Kto Ci przepisał plaquenil i encorton? Miałaś coś jeszcze w tym ana dodatnie?

Miałaś jakieś objawy?

Tylko to wyszło mi dodatnie. Reszta była w wartościach mieszczących się w ujemnych. Plaquenil przepisała mi reumatolog, do której trafiłam przypadkiem. encorton dał mi naprotechnolog bo powiedział że inna reumatolog z którą on współpracuje, przepisuje w takich przypadkach encorton. I dobrze bo zależało mi na tym że spróbować na encortonie właśnie. Objawow nie miałam żadnych. Chociaż po wizycie u reumatologa jak powiedziała co może mi być, to oczywiście czułam bóle stawów itp :p

Do góry