reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Tak tu pytacie o te ana, ktoś mówi ana7??? Wtf? Ana4? Też nie słyszałam wcześniej... W moim labie było tylko ana, ana2 i ana3.
Ja zrobiłam ana wyszło dodatnie więc zrobiłam ana2. A ze fajne lab, to jak ana2 wychodzi dodatnie robią od razu profil ana3. Więc dostałam typ święcenia, miano i wszystkie 16 antygenow ilościowo. Robiłam w labie który wyszła to do śląskich laboratoriów analitycznych.

Co do tego że reumatolog daje leki dopiero jak są objawy, to zależy na kogo się trafi. Ja trafiłam u siebie na super lekarke która powiedziała właśnie ze do leczenia się nie kwalifikuje bo wyniki wskazują na tocznia ale nie mam objawów. Ale że staram się o dziecko i straciłam 2 ciążę to przepisała mi lek który można spokojnie brać w ciąży i przy kp. Więc nie zostawiła mnie tak całkiem bez niczego :) tylko nie wiem ilu jest takich lekarzy, pewnie niewielu niestety....

reklama
Hej Dziewczyny,
wywołałyście temat ANA, więc i ja sięgnęłam do swojej "skromnej" teczki =D

Ciekawi mnie Wasza ocena odnośnie poniższego wyniku:) Paśnik nie przyczepił się do tego i uznał, że nie potrzebuję encortonu.

Powinnam się przejmować tym anty - ds DNA?

upload_2018-11-17_22-25-43.jpeg

upload_2018-11-17_22-27-40.jpeg

Załączniki

• upload_2018-11-17_22-25-43.jpeg
    upload_2018-11-17_22-25-43.jpeg
    2,3 MB · Wyświetleń: 5 440
  • upload_2018-11-17_22-27-40.jpeg
    upload_2018-11-17_22-27-40.jpeg
    2,5 MB · Wyświetleń: 3 897
@aspekt nie wiem czy trafiłam na „dobry” dzień u AB czy się zmienił, ale tydzień temu był miły, dowcipny, pomocny i zdecydowanie zachęcający do kolejnego kontaktu (a wizyta na NFZ, wiec nie był miły, bo zapłaciłam).

Z ANA nie pomogę :/.

@bertha tak jak pisala @Zzzzzz jesli chodzi o mnie mam tylko ro-52 a mialam szczegolowy panel ana3 i tam ssa i ssb bylo ujemne, wiec u mnie bardzo nieswoiscie bo zawsze anty ro jest dodatnie z ssa i ssb. W kazdym razie mialam w swoim zyciu 2 epizody choeoby autoimmunologicznej takie zapalenie stawow, po lekach przeszlo na ok 7 lat po poronieniu to samo, przeszlo po paru miesiacach brania lekow ale to tez bylo w trakcie ciazy. Jak jest jeden+ jest to taka wskazowka na przyszłość ze cos sie moze dziac, jak zaczna sie problemy, wiadomo co moze byc przyczyna- przeciwciala. Mysle ze bez objawow, a w ciazy tez moga psocic. Na to dobrze steryd chociaz ja nie mialam bo mialam juz mase badan i stwierdzili ze bez sterydu. U mnie 16-24 tc badanie przeplywow serduszka, czasow av i echo serca, u mnie wszystko bylo idealnie. Ale dodatnie na 1+ przeciwciala moga miec i zdrowi ludzie, ale i tacy ktorzy w przyszlosci moga miec problemy z chorobami tkanki lacznej, tu mozna tez zrobic biopsje, ja robilam np z nadgarstka, wyszlo ujemnie wiec super ale jestem i tak jakas wadliwa. Wiem ze pozytywne nastawienie iest tu wazne. Przeciwciala sie czesto tworza bo pomagaja "wykonczyc sie" posiadaczowi ;) po poronieniu mega dół, chyba bylam podatna na atak choroby. Dieta tu wazna, czasem wrazliwosc na jakis pokarm i organizm wciaz ma stan zapalny i walczy i tez tworza sie przeciwciala. Przy niskich czyli jeden + i malym swieceniu raczej nie daja sterydu szczególnie bez objawow. Jak ieden + warto powtorzyc bo czasem przeziebienie i wynik taki

Hej Dziewczyny,
wywołałyście temat ANA, więc i ja sięgnęłam do swojej "skromnej" teczki =D

Ciekawi mnie Wasza ocena odnośnie poniższego wyniku:) Paśnik nie przyczepił się do tego i uznał, że nie potrzebuję encortonu.

Powinnam się przejmować tym anty - ds DNA?

Zobacz załącznik 917452

Zobacz załącznik 917453

Ja miałam identyczny wynik, tak samo dodatnie dsDNA i dostałam najpierw plaquenil a potem encorton

To ja mam całkowicie inne wyniki. Kontroluje je z lekarzem i powiem na czym stoję. Bo ja chce zajść w ciążę i nie chce drugi raz poronic

reklama
@roki_1991
Kto Ci przepisał plaquenil i encorton? Miałaś coś jeszcze w tym ana dodatnie?

Miałaś jakieś objawy?

Tylko to wyszło mi dodatnie. Reszta była w wartościach mieszczących się w ujemnych. Plaquenil przepisała mi reumatolog, do której trafiłam przypadkiem. encorton dał mi naprotechnolog bo powiedział że inna reumatolog z którą on współpracuje, przepisuje w takich przypadkach encorton. I dobrze bo zależało mi na tym że spróbować na encortonie właśnie. Objawow nie miałam żadnych. Chociaż po wizycie u reumatologa jak powiedziała co może mi być, to oczywiście czułam bóle stawów itp :p

Do góry