reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Zzzzzz nie czytaj kochana. Jeśli możesz wstawać idź do pielęgniarki i ja opierd....przepraszam za słownictwo ale cholera mnie bierze że jak można położyć jedną w ciaży i drugą roniącą!

@iveo masz rację ale te wszystkie informacje trochę mi do głowy za bardzo weszły.

@magda1208 który Ty masz tydzień ? Daj znać po ktg? Duża ta twoja dziewczynka

@Marthi ja już nie pamiętam co te stosunki oznaczają ale teraz jest lepszy niz w marcu 2017

znalazłam cusik takiego

FSH i LH u kobiet
Cykl owulacyjny nadzorowany jest przez podwzgórze, przysadkę i jajniki. Gdy podwzgórze wyśle do przysadki odpowiedni sygnał, ta produkuje trzy rodzaje hormonów gonadotropowych, które wpływają na funkcje narządów płciowych:

• Folitropinę - FSH
  • Lutropinę, czyli hormon luteizujący - LH
  • Prolaktynę - PRL.
Cykl menstruacyjny dzielimy na dwie fazy: folikularną i lutealną, które są przedzielone szczytem wydzielania (dni płodne) obydwu hormonów (folitropiny i lutropiny) tzw. pikiem. U kobiet poziom FSH oraz LH zmienia się w zależności od fazy cyklu, a jajeczkowanie następuje krótko po piku, czyli około połowy cyklu.

To właśnie pod wpływem folitropiny w jajniku wzrasta i dojrzewa pęcherzyk Graafa i produkowane są estrogeny. Natomiast LH pobudza owulację. To pod jego wpływem pęknięty pęcherzyk Graffa zmienia się w ciałko żółte, które zaczyna wydzielać progesteron. Hormon ten sprawia również, że błona śluzowa macicy rozpulchnia się, a w przypadku gdy nie doszło do zapłodnienia komórki jajowej, złuszcza się i zostaje wydalona w trakcie miesiaczki

Ostatnia edycja:
reklama
@iveo @Marthi omg........ a mi się moja tak NIEPRAWDOPODOBNIE wlecze.... ;) ale to już widać taki paradoks...... czyjaś jak z bicza, własna się ciągnie jak glut z nosa przedszkolaka. Byle teraz doczekać do połówkowych. Potem do 30 tyg jak Ty iveo. Chwila moment i bedzuesz tulić maluszka.
@Marthi z hormonami nie pomogę. @Destino jest dobra w te klocki :)

Jutro jest dokładnie 37+6 czyli w sobotę mam 38 :D No dlatego nie chciałam iść 9 Września trochę za wcześnie mi się wydawało chociaż pokusa była olbrzymia :D I nie ja się nie nadaje na żywioł cc się boję ale chyba porodu bałabym się bardziej :D

@Marthi, ja tez wiecej o hormonach nie wiem. Mam wrazenie ze ginowie ten stosunek olewaja. Mi gin ta hinduska ostatnio natomiast zwrocila uwage na obnizony stosunek i mowi, ze widzi Pani, czyli przysadka nie do konca prawidlowo funkcjonuje, takze potwierdza sie ze to glowa blokuje.. wiec ktos w koncu na to zwrocil uwage, ale zinterpretowala to w taki niekonwencjonalny sposob. w kazdym badz razie ciekawe to... ja chodze na aku teraz, staram sie wyciszac, medytowac, moze to pomoze usunac blokady, uwolnic glowe. zobacze za jakis czas czy wyniki sie zmienily.

reklama
@Marthi nie pomoge, bo o zbyt malym stosunku lh do fsh nic nie wiem. Wiem natomiast, ze pomimo, ze pozostaja w normach, to ten stosunek jest istotny, zwlaszcza, jesli lh jest wieksze od fsh. Moze to wskazywac na cykl bezowulacyjny i warto wtedy hormony obserwowac. Zreszta one ciagle moduluja i np Milewicz uwaza, ze powinno sie je badac co 3 mce.

Do góry