reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@Zzzzzz nie czytaj kochana. Jeśli możesz wstawać idź do pielęgniarki i ja opierd....przepraszam za słownictwo ale cholera mnie bierze że jak można położyć jedną w ciaży i drugą roniącą!

@iveo masz rację ale te wszystkie informacje trochę mi do głowy za bardzo weszły.

@magda1208 który Ty masz tydzień ? Daj znać po ktg? Duża ta twoja dziewczynka

@Marthi ja już nie pamiętam co te stosunki oznaczają ale teraz jest lepszy niz w marcu 2017

znalazłam cusik takiego

FSH i LH u kobiet
Cykl owulacyjny nadzorowany jest przez podwzgórze, przysadkę i jajniki. Gdy podwzgórze wyśle do przysadki odpowiedni sygnał, ta produkuje trzy rodzaje hormonów gonadotropowych, które wpływają na funkcje narządów płciowych:

• Folitropinę - FSH
  • Lutropinę, czyli hormon luteizujący - LH
  • Prolaktynę - PRL.
Cykl menstruacyjny dzielimy na dwie fazy: folikularną i lutealną, które są przedzielone szczytem wydzielania (dni płodne) obydwu hormonów (folitropiny i lutropiny) tzw. pikiem. U kobiet poziom FSH oraz LH zmienia się w zależności od fazy cyklu, a jajeczkowanie następuje krótko po piku, czyli około połowy cyklu.

To właśnie pod wpływem folitropiny w jajniku wzrasta i dojrzewa pęcherzyk Graafa i produkowane są estrogeny. Natomiast LH pobudza owulację. To pod jego wpływem pęknięty pęcherzyk Graffa zmienia się w ciałko żółte, które zaczyna wydzielać progesteron. Hormon ten sprawia również, że błona śluzowa macicy rozpulchnia się, a w przypadku gdy nie doszło do zapłodnienia komórki jajowej, złuszcza się i zostaje wydalona w trakcie miesiaczki

Ostatnia edycja:
reklama
@iveo @Marthi omg........ a mi się moja tak NIEPRAWDOPODOBNIE wlecze.... ;) ale to już widać taki paradoks...... czyjaś jak z bicza, własna się ciągnie jak glut z nosa przedszkolaka. Byle teraz doczekać do połówkowych. Potem do 30 tyg jak Ty iveo. Chwila moment i bedzuesz tulić maluszka.
@Marthi z hormonami nie pomogę. @Destino jest dobra w te klocki :)

Jutro jest dokładnie 37+6 czyli w sobotę mam 38 :D No dlatego nie chciałam iść 9 Września trochę za wcześnie mi się wydawało chociaż pokusa była olbrzymia :D I nie ja się nie nadaje na żywioł cc się boję ale chyba porodu bałabym się bardziej :D

@Marthi, ja tez wiecej o hormonach nie wiem. Mam wrazenie ze ginowie ten stosunek olewaja. Mi gin ta hinduska ostatnio natomiast zwrocila uwage na obnizony stosunek i mowi, ze widzi Pani, czyli przysadka nie do konca prawidlowo funkcjonuje, takze potwierdza sie ze to glowa blokuje.. wiec ktos w koncu na to zwrocil uwage, ale zinterpretowala to w taki niekonwencjonalny sposob. w kazdym badz razie ciekawe to... ja chodze na aku teraz, staram sie wyciszac, medytowac, moze to pomoze usunac blokady, uwolnic glowe. zobacze za jakis czas czy wyniki sie zmienily.

reklama
@Marthi nie pomoge, bo o zbyt malym stosunku lh do fsh nic nie wiem. Wiem natomiast, ze pomimo, ze pozostaja w normach, to ten stosunek jest istotny, zwlaszcza, jesli lh jest wieksze od fsh. Moze to wskazywac na cykl bezowulacyjny i warto wtedy hormony obserwowac. Zreszta one ciagle moduluja i np Milewicz uwaza, ze powinno sie je badac co 3 mce.

Do góry