Konwalijka doczytałam Twoja wiadomość ale pozwól odp tutaj [emoji4]
Więc tak przed planowaną ciąża ze względu na mamę która ma guza na tarczycy sprawdziłam i ja , ale wyniki byly ok .
Zaszłam w ciążę poszłam na usg w 8tc , poronilam ciaza zatrzymała sie w 6tc+3d . Później zrobiłam badanie TSH - 10.5 ... ft3 i4 było ok , ponadto anty TPO dobre , anty TG bardzo wysokie ale tutaj lekarze mówią że niby się zbić tych przeciwciał nie da ( nie prawda ) .
Poszłam na usg ewidentnie pokazało przewlekłe zapalenie tarczycy , niedoczynność tarczycy . Wywołane ciąża,wcześniej było ok ale hormon zaczął wariowac .
Od tamtego momentu letrox w dawkach zależnych od wyniku .
Kolejna ciąża tylko na letroxie ale jak zaszłam to zwiększyłam dawkę no ale ciaza poleciała , kolejne dwie ciaze na acardzie heparynie encortonie metylkach z letroxem dobranym do wyniku polecialy obie , przy czym tarczyca nie była jakaś zła wtedy ... co lepsze anty TG spadło do norm po encortonie po 3 ciąży więc w tej 4 straconej już miałam dobre .
Tabletki na tarczyce oczywiście już do końca życia nieustannie .
Obecna ciąża od początku start z tsh ok. 0.80 pozytywny test tarczyca w górę lekko i ft4 letrox zwiększony spadło do norm , i tak cały czas biorę letrox 1.5 tabl 0.75 , i tarczyca współpracuje
Czy tarczyca jest przyczyną poronienia... uważam ze sama w sobie nie jednak .
Ona może się przyczyniać ale myślę , że coś więcej tutaj ma wpływ . TSH w ciąży nie jest tak istotne poznałam dziewczyny co miały TSH po 22 i dzieci mają .
W ciąży ważne jest Ft4 i całość badania aby nie było wad rozwojowych bo temu można ciążę stracić . Unornowanie hormonu jest o tyle ważne żeby zajsc wgl, bo czasami są problemy . Także ja bym tutaj szukała dobrego endokrynologa i często badała ta tarczyce . Ja w ciazy raz na miesiąc badam do końca 1trym co 2 tyg robiłam.
Jak masz takie skoki to tutaj musisz mieć dobrego lekarza, który dokładnie zbada dlaczego tak się dzieje . U mnie tylko w ciąży skakalo tak jak zbilam to utrzymywalam na tym samym poziomie około .
Prolaktyna do zbicia ja bym zrobiła też po obciążeniu czy jest ok czy nie, bo jak ktoś wspominał trzeba wykluczyć guza przysadki i to nie jest tak że zabrałaś raz było ok to teraz też jest , lepiej zobaczyć .
Ja miałam hiperprolaktynemie ale po obciążeniu brałam dostinex obecnie najlepszy na rynku w zbijaniu tego dziadostwa .
Co do zbijania homocysteiny ja miałam 10.5 po miesiącu metylkami zbilam do 5 i utrzymywała się już tak cały czas 4/5 . Przy czym w tej ciąży nie jadłam już metylkow . Wraz z testem przerzucilam się na prenatal i dobra moja decyzja była, magnez biorę slow mag bez B6 bo tej mam w wit wystarczająco . Nadmiar witamin szkodzi trzeba sobie kontrolować czy nie ma się ponad stan szczególnie szczuple osoby . U mnie metylki przedobrzyly i już ich nie brałam później . Prenatal ma zastosowanie folianow i odpowiednio dobrane dawki wszystkiego dla dzidzia i to nam wystarcza [emoji4]
Oczekujaca moje zdanie jest takie że dzidzia byla niedotleniona , przepływy w ciazy sa podstawą a mikroskrzepu czy mini zatoru Ci lekarz nie stwierdzi ... W ciąży rośnie progesteron sam w sobie zageszcza krew . Ty masz mnóstwo mutacji i to nie takich lekkich , także to jest głównym powodem według mnie . Skracanie szyjki też mogło mieć podłoże w krążeniu w bakterii bo to wszystko ma na siebie wpływ ale skracanie szyjki raczej jest następstwem cZegoś niewydolności spowodowanej czymś.
My tutaj wszystkie na heparynie ciągle siedzimy nosem w labie i badamy krzepliwosc ... U Ciebie skoro nikt tego nie sprawdzał cyferki mogły sobie wojowac a Ty byłaś bez leków nie mówiąc o zwiększaniu dawki . Oczywiście bakterii nie można lekceważyć trzeba wyleczyc , ale według mnie nie ona zabiła dziecko tak do końca, ewentualnie przyczyniła się ale przy bakterii często są wady w rozwoju ona uderza w narządy czy cokolwiek u dziecka tak myślę . Przy krzepliwosci zaburzonej dziecko się dusi serduszko staje po prostu chyba Marshia już o tym pisała i jestem tego samego zdania . Także popatrz na to od strony ze masz wroga łatwy nie jest bo to nie jest tak ze wezmę sobie zastrzyk i jest super tylko tutaj potrzebujesz tez specjalisty nie pseudo gina .
Przepraszam że pisze otwarcie ale mało się tu pokazuje i chciałabym tak bez owijania napisać swoje zdanie może ciut podpowiedzieć oczywiście nie musisz mojej wypowiedzi brac pod uwagę [emoji4]
W każdym razie dziewczyny badajcie sie i wszystkiego dobrego dla Was ;* jeszcze się uda !
Ja acard rano , zastrzyk wieczorem [emoji4]