reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@mokka25 to normalne według mnie , dzwoniąc do lekarza mówiłam to samo ze zaraz nie wiem co będzie takie bóle a on mówił że i tak mi nic nie zrobią ewentualnie królowke przeciwbolowa która długo działać nie będzie...oczywiscie jak uważasz zrób tak z3bys była spokojna ;*

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
@mokka25 to boli jak diabli do pewnego momentu wydalenia zarodeczka. Kochana bierz srodki przeciwbolowe. Ja chyba co 2 godziny bralam. Latwiej bylo na lezaco. Mocno leci krew i nienadazalam podpasek zmieniac a moj m sprzatal po mnie podloge ze krwi. Tak to jest. I grzalam brzuch pod koldra. To mi pomagala. Zawsze jak sie boisz mozesz jechac do szpitala na zabieg. Mnie gin mowila, ze wystrasze sie i ostatecznie i tak skonczy sie zabiegiem. Wytrzymalam.

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Tak jak Destino pisze dokładnie... wydaje mi się że w szpitalu zbytnio się nie przejmą. Ja się skulilam zwijalam aż w tym bólu zasnęłam w pewnym momencie

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

@mokka25 bole sa parte i im blizej wydalenia tym intensywniejsze, czestrze i bolesniejsze. To troche jak porod. Macica po prostu sie oczyszcza. Termogoru nie polecam bys nie dostala krwotoku. Koc, czy koldra w zupelnosci wystarczy. I wspolpracuj z cialem. Paracetamol moze byc za slaby. Lepszy ibuprom w kapsulkach albo nimesil czy aulin jak masz. Tylko te ostatnie na recepte

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Madziu jesli prof nie widzi potrzeby ifv to chyba bym mu zaufala:)
Uzupelniajac tylko jego info to chcialabym ci dopowiedziec a propos ilosci zarodkow - jesli z jednej procedury uzyskalibyscie np 1-2 zarodki, to nie jest oplacalne badanie takiej ilosci ze wzgl na koszt. Ale jest opcja kilku stymulacji, np 2-3 i albo zapladniacie komorki za kazdym razem na swiezo i po wyhodowaniu zarodkow do 5tej doby pobiera sie od nich material i potem mrozi sie zarodki i material i tak za kazdym razem, a wysyla sie komplet do badan, albo mozecie mrozic komorki i zaplodnic dopiero jak uznacie, ze ilosc juz jest ok, wtedy hoduje sie wszystkie zarodki razem itd.
Jesli chodzi o uszkodzenie zarodkow przy biopsji (czyli pobraniu materialu do badania) to nam na warsztatach w klinice embriolog mowila, ze ryzyko jest prawie zadne. Material pobiera sie z trofoblastu, nie z czesci zarodkowej, wiec tym bardziej ryzyko spada. Ale, budowa zarodka jest mozaikowa (mozna sobie tu wyobrazic pilke taką do gry w nogę, gdzie są biale i czarne pola - te biale to komorki zdrowe, a te czarne to chore), tzn ze moze sie zdarzyc tak, ze do badania trafia akurat tylko dobre i wada moze nie zostac wykryta, lub moze byc wykryta wada, ale jest szansa, ze z tego urodzi sie jednak zdrowe dziecko. To tak dla rozjasnienia:)

Oo, a gdzie takie warsztaty były?
Nie wiedziałam o tej mozaikowatosci.

Jeszcze trzeba natomiast dodać ze to czasem nie takie łatwe uzyskać 5-cio dniowe zarodki. Ja już jestem po drugiej próbie i w sumie z 7 zapłodnionych komórek tylko jedna w bólach dotrwała do stadium z 5-tego dnia dopiero w 7-mym dniu. Reszta padła lub się zatrzymała na wcześniejszych stadiach.

Oo, a gdzie takie warsztaty były?
Nie wiedziałam o tej mozaikowatosci.

Jeszcze trzeba natomiast dodać ze to czasem nie takie łatwe uzyskać 5-cio dniowe zarodki. Ja już jestem po drugiej próbie i w sumie z 7 zapłodnionych komórek tylko jedna w bólach dotrwała do stadium z 5-tego dnia dopiero w 7-mym dniu. Reszta padła lub się zatrzymała na wcześniejszych stadiach.
Takie warsztaty mielismy bezplatnie w mojej klinice - macierzynstwo z krk. Madzia akurat w ciaze zachodzi tylko plody mialy wady, wiec u niej poniekad pgd mialoby sens. A ty kochana przy endomendzie niestety z gory jestes "skazana" na slabe komorki... moze uda ci sie je podrasowac tymi specyfikami i jak naturals nie wyjdzie to kolejna proba ivf bedzie udana. Myslisz jeszcze w ogole o ivf czy na razie tylko naturalsy lub iui? Moze warto by teraz u ciebie pomyslec o tym podlozu embriogen do hodowli zarodkow? A czym bylas w ogole stymulowana w novum?

@bertha a swoja droga niezle jest to, ze u ciebie byla ciaza naturalna a teraz zarodki sa kiepskie a u mnie ciazy z naturalsa 0, z iui 0 a przy ifv max ladnych zarodkow... gdzie tu logika :/

Takie warsztaty mielismy bezplatnie w mojej klinice - macierzynstwo z krk. Madzia akurat w ciaze zachodzi tylko plody mialy wady, wiec u niej poniekad pgd mialoby sens. A ty kochana przy endomendzie niestety z gory jestes "skazana" na slabe komorki... moze uda ci sie je podrasowac tymi specyfikami i jak naturals nie wyjdzie to kolejna proba ivf bedzie udana. Myslisz jeszcze w ogole o ivf czy na razie tylko naturalsy lub iui? Moze warto by teraz u ciebie pomyslec o tym podlozu embriogen do hodowli zarodkow? A czym bylas w ogole stymulowana w novum?
Embriogen miałam i za pierwszym i drugim razem.
W nOvum miałam menopur+gonal i gonapeptyl. W Parensie krótki protokół na samym menopurze. A ty czym byłaś stymulowana?

Ivf oczywiście kolejne będzie. Nie wiem ile jeszcze prób bo mój M mówił o jednej ale mam nadzieje ze jak się nie uda to zgodzi się na kolejne...

@bertha a swoja droga niezle jest to, ze u ciebie byla ciaza naturalna a teraz zarodki sa kiepskie a u mnie ciazy z naturalsa 0, z iui 0 a przy ifv max ladnych zarodkow... gdzie tu logika :/
Dokładnie..... po prostu jakimś cudem dobra komórka się trafiła wtedy. Dlatego myśle ze szanse na naturalsa mam jak tylko trafi się dobra komorka...

@bertha kochana a Ty z tymi bebe cytokinami to chorujesz/chorowałas? Jakieś infekcje czy tez zdrowa jak koń prawie całe życie... ?

A tak w sumie rzadko choruje. Zdarza się jakieś przeziębienie raz w roku. A rok temu to nawet miałam jelitówke i jakaś grypę czy coś takiego bo z gorączka. Ale generalnie uważam ze dużo nie choruje patrząc na innych.

reklama
Dobrze @bertha pisze. Nie jest łatwo uzyskać 5 dniowe zarodki. Ta sama kobieta przechodząc kolejny raz stymulacje może mieć lepszej/gorszej jakości komórki. To samo dotyczy jakości nasienia. No i z tego mogą być lepsze/gorsze zarodki.
Pamiętajcie, że ładny/brzydki zarodek to tak naprawdę ocena embriologa, oczna. Nie są one badane więc nie wiadomo jaki potencjał niosą. Niejednokrotnie piękna blastka 4aa nie daje rady, a z wczesnej blastki 1ab jest ciąża.... to loteria...
Wiadomo, że na to nakładają się różne czynniki....
Tak jak kiedyś pisałam, piękne zarodki nie zawsze wróżą ciążę. Niestety.
@mickey* mocno trzymam kciuki. A do doktorka napisz może maila, przypomnij się [emoji41] może ma mnóstwo roboty. Mi kiedyś powiedział że jak nie odpowiada to żeby mu się przypomnieć. No to nie krępuj się [emoji23]

Do góry