reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

pixi.nova Mówiłam Paśnikowi kazał mi brać. A kiedy zapytał sie go o colostrum bo niektórzy go biorą na obniżenie NK zabronił hmmmm

Porzeczka1234 Mi paśnik bo wynikach NK i Testu CBA. Stwierdził że nie będę miała szczepień bo nie byłam w ciąży bo to odpada. Nk wysokie zbić, cytokiny intel 10 podnieść do góry i intel 2 w dół. Stwierdził że nie jest źle. I zalecił 2 wlewy + encorton. I jak w ciągu 2 cykli mi się nie uda zajść to mam do niego jechać to coś innego wymyśli.
A jak zapytałam się czemu nie dał mi na 2 cykl intralipidu stwierdził że wystarczy i badań mam nie powtarzać. A ja sobie badania powtórzyłam.
a mlr nie kazał robić bo mam i tak 0 - stwierdził.
A u kogo się leczysz??

Ja leczę się u Malinowskiego a broń Boże nie podważam Paśnika decyzji ale wiesz 4 lata nic a po szczepieniach w pierwszym cyklu wiesz pewnie o jakim szoku pisze jak długo się starasz. Moja koleżanka miała mrl 12 %i nigdy nie była w ciąży a Paśnik ja szczepił dlatego zapytałam co powiedział i jak to uzasadnił.

reklama
Porzeczka1234
Wiesz może dojdę do takiego pułapu że jednak poleci mi szczepienia, bo tak może byc że nic u mnie nie zadziała...
a miałaś szczepienia męża czy obcego człowieka. Ile takich szczepień jest? I podchodziłaś potem znowu do IUI czy naturalnie się wam udało?

@Porzeczka1234 i mi się tak wydaje że jedno drugiemu przeczy
Mały już albo dopiero 2 kg waży i jak się nauczy jeść to chcą to wypisywać trochę strach bo drugi przedszkolak w domu i nie wiedzą co zrobić czy do przedszkola posylac bo chorobę może stamtąd przywlec a jak jest w domu to trudno sobie poradzić.
A maila do Maliny to na ten gynemed piszesz?

Ostatnia edycja:
@iveo tak na ten gynemed one pójdą i go zapytają opisz wszystko. Niezmiennie trzymam kciuki za maluszka

@kiciula ja byłam trudnym przypadkiem bo miała 3 szczepienia od męża mrl 0, później 3 mieszane dawca mąż mrl 0 i na koniec 3 od dawcy czyli obcej osoby i mrl 47% w końcu i dostaliśmy zielone światło na starania na 5 miesięcy. Pierwszy cykl postanowiliśmy naturalnie się starać i udało się za pierwszym razem . Obecnie jestem w ciąży 34+1 tydzień . Zazwyczaj są to trzy szczepienia i można się starać. W ciąży szczepiłam się jeszcze 2 razy Malina ma taki sposób leczenia.
Dodam że też mam skopane cytokiny i test CBA po szczepieniach trochę się poprawiły brałam encorton 15 mg i fraxiparyne 0,6 teraz 0,8

Porzeczka1234
To faktycznie dużo się natrudziłaś. I sporo szczepień miałaś. Czyli najlepiej brać od obcej osoby. Koszt może i droższy ale powodzenie może być lepsze. A jakie są odstępy między szczepieniami i co szczepienie jest powtórka badań czy po serii 3 szczepień?

kiciula widzę ze koleżanki z forum już się zajęły Tobą jak należy, a, że porzeczuś mnie wywołał to i ja spróbuje coś pomóc ... o ile oczywiście dam radę
choć tu @edloteh bym wywołała;)
kiciula ja mam wysokie nk, nie biorę pod uwagę szczepień, od marca po zbadaniu poziomu i aktywności kom nk zdecydowałam się na wlewy z intralipidu liczbę miałam 27% aktywność ponad normę i wzięłam po 2 wlewy w 1 cyklu plus do tego w czasie owu encorton 10 mg i to był bład:baffled::baffled::baffled:
bo nk skoczyły mi do 36% liczba
pozniej myknełam do dr janosz ona stwierdziła że wlewy co 2 tygodniowe mogły spowodować że nk wzrosły,
obecnie biorę 1 wlew na m-c moja liczba nk obecnie to 24%, ale co najważniejsze
to nie liczba a aktywność komórek nk!!!
test cba mam w miarę spoko,
pozdrawiam was i całuje w brzuszki jak będę mieć czas to spróbuje choć część postów nadrobić
tyle że przy wysokich nk nie jest wystarczające wzięcie wlewu raz, czy dwa tylko należy powtarzać co miesiąc(przez kilka mcy), tak przynajmniej ja czytałam, 1 czy 2 wlewwy są wystarczające ale osobom które nie mają wysokich nk ale nie zachodzą w ciąze łatwo i wtedy wlew np przed in vitro jest pomocny,
dr sydor mi ostatnio powiedział że nie należy łączyć intralipidu i sterydu:confused:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja dziękuję każdej z was za pomoc;*
Kazdy wasz przypadek jest inny i zawsze coś może pomóc.

mickey
Ja miałam 2 wlewy w pierwszym cyklu stymulowanym.i do tego encorton od 1DC do dnia dzisiejszego codziennie.
Ostatnie badanie robiłam kiedy w obecnym cyklu nie miałam już wlewów. Czyli ostatni mój wlew był 37 dni temu. Więc jak w tym cyklu nie brałam intralipidu to komórki NK powinny spaść.

Moze trzeba wybrać albo intralipid w cyklu bez sterydu albo sam steryd hmmmm

Staram się od 1,5 roku bezskutecznie o dziecko.
W lipcu robiłam badanie komórek Nk wyszly mi 20%
dostałam na to Intralipid 2 razy na 1 cykl + encorton 10mg

Zrobiłam powtórkowe badanie i zamiast spadku komórek NK jest wzrost 34%

wie ktos czym spowodowany jest wzrost? Czy encorton nie powoduje czasem aktywności NK?

Gin nie wie jak leczyć, te zalecenia miałam u pasnika.

No to mnie zmartwilas bo ja na obnizenie NK tez mam encorton. Tez sie lecze u Pasnika. Ale niektorym dziewczynom encorton obnizyl NK wiec wyglada na to, ze nie ma jednego panaceum.
Dostalas propozycje szczepien?

reklama
@bertha Dziękuję kochana. Czy temat clexane jest aktualny? Wybacz ale zapomniałam kompletnie o tym... Widzę, że badałaś Kiry, jeżeli mozesz napisz gdzie?
Jeszcze pytanko Pasnik nie proponowal Ci szczepien czy ty nie chcialas?
Dziewczyny czy badałyście HLA zgodność tkankową?
Clexane bardzo aktualny :*

Kiry robiłam we Wrocławiu w Instytucie immunologii na ul. Weigla.
Ja powiedziałam ze na razie szczepienia nie bo za 2 tyg zaczynam ivf wiec muszę mieć coś na już.
Ale mówił mi ze jeśli lct wyjdzie ujemny to albo próbujemy na samym encortonie i heparynie a jakby nie wyszło to szczepienia.

Do góry