reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

a ten kir to jakis skrot ? nie moge nigdzie w necie znalezc czy w gdansku to robia ;-(
pewnie jakas inna nazwa jest

test LCT jest na nietolerancje laktozy?
Genotypowanie KIR, haplotyp KIR - tak sie moze badanie nazywac. Poszukaj czy macie jakis Instytut immunologi w Gdańsku. Mi dziewczyna z forum znalazła tak to badanie w laboratorium w instytucie immunologi we wro. jesli nie ma to łódź. Link do: Medyczne laboratorium diagnostyczne APC w Łodzi – kontakt

test LCT - to test limfocytotoksyczny. pokazuje czy nie jest organizm agresywny w stosunku do czynnika meskiego.

reklama
bylismy u genetyka , kariotypy prawidlowe
co jeszcze moze genetyk zlecic?
w jakim czasie powinnam zrobic :
allo mlr, cytokiny, kiry, ana, test lct od poronienia?
mąż cos musi badac? moze plemniki ma wszystkie uszkodzone ? robil tylko podstawowe badanie nasienia.
M moze zrobic jeszcze z nasienia Chromatyne - inaczej fragmentacje DNA.

Nie wiem czy trzeba czekac z badaniami od poronienia. moze ktos wie?
Pasnik mowil, ze nie trzeba robic jednoczesnie allo-mlr i cytokin, bo w zasadzie badania wskazuja na to samo, a sa drogie. Jak zobaczyl moje rozwalone cytokiny to powiedzial, ze allo mlr nie ma sensu robic, bo to wiadomo ze wyjdzie zle, wiec po co 500zł wydawac.

Kochane jestem po bolało aż płakałam najprawdopodobniej miałam niedrożne obydwa jajowody.Nie wiem czy się śmiać czy płakać.Lewy udało się udrożnić prawego nie. Ryczeć mi się chce.Pytanie ile płaciłyście za drożność.?
@magda1208 jeden jest więc to jak dla mnie dobra wiadomość i wiesz na czym stoisz.
Aktualnie w SalveMedica w Łodzi koszt 600 zł robią na śpiocha.
Przy czym ja za miesiąc planuję n NFZ w Matce Polsce zrobić mam dostać skierowanieod mojej gin. jak w tym cyklu nie wyjdzie nic z bobo.
Dziewczyny robiłyśmy może drożność w Matce Polce w Łodzi? Robią na śpiocha? Myślicie, że będzie szansa zrobić to za 1,5 m-ca?

Moja koleżanka, która poroniła w ostatnim czasie po raz kolejny (prosiłam was ostatnio o informację odnośnie badań) była na wizycie u genetyka w Prokocimu w zeszłym tygodniu. I Pani doktor z listy Przybycienia nie pozwoliła jej od razu badać tylko D-dimerów. Nie była pewna co do MLR. Resztę można od razu.

1505914712-aaaaaa.jpeg

Ostatnia edycja:
AZF i CFTR u faceta

Ale może najpierw wyślij go na posiew nasienia, bo może ma jaką bakterie, a to bardzo tanie badanie jest...
Tylko jak juz odda nasienie do kubeczka (a wiem jak faceci tego nie lubia), to od razu zrobilabym tą chromatyne.. moze rowniez przeciwciala przeciwplemnikowe...

czyli mamy taka liste:

M:
- AZF
- CFTR
- posiew z nasienia
- fragmentacja dna nasienia
- pc przeciwplemnikowe z nasienia (chyba test MAR sie to tez nazywa)

Ty:
- ANA
- Test CBA (cytokiny)
- Test LCT
- KIRy
- i ewentualnie Allo-mlr
- do zalecenia brania heparyny mozesz jeszcze zrobic Pai-1, ale heparyne juz masz zalecona na cala ciaze, wiec moze nie ma sensu.

reklama
Przeciwciała antyfosfolipidowe do 6tygdni po

przy badaniach immunologicznych najbardziej wiarygodnie wyniki uzyskuje sie max do 6 tygodni po poronieniu.

@dżoł wysoka homocysteina też może być powodem poronień na wczesnym etapie, jeśli nie badałaś to dorzuciłabym do listy. Szczerze, lista badań jest długa i kosztowna. Umówiłabym się na twoim miejscu od razu do Paśnika, a on zleci ci tylko te najpotrzebniejsze badania...

Ostatnia edycja:
Do góry