reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

cześć dziewczyny :)
nie udzielam się zbyt często, jednak jeśli mogę to proszę o radę. jestem obecnie w 34tc biore clexane 0,6 ze względu na niedobór białka s, kwas 15, metylowaną wit b-complex na zbicie homocysteiny. wynik anty xa mam dobry, jednak homocysteina jest na poziomie 11,6.czy powinnam kwas zamienić na formę metylową czy na tym etapie już nic nie robić?
bardzo proszę o pomoc bo nie mogę się skontaktować z immunologiem..

reklama
kurcze ;) wciąż nie mam wyników, na pewno napisze cokolwiek będzie
DZIEKUJE!

ps sama sobie strzeliłam w kolano bo byłam na badaniu w swojej przychodni, zeby podstawowe wziąść od rodzinnej, ale wyniki są zawożone do laboratorium, wiec musimy wszystkie poczekac

Ostatnia edycja:
Tez co chwile zagladam:)
Witaj mamba. Dziewczyny dobrze pisza- trzeba podejsc na full zestawie z heparyna i ew acardem.
Dominmumin- jakos strasznie wysokiej homocysteiny nie masz. Nie sadze aby na tym etapie ciazy mogla jakos zaszkodzic. Z drugiej strony formy metylowane witamin sa generalnie na plus bo lepiej wchlanialne.

nafoczka a ty wiesz o ktrej beda wyniki?

mam wynik tsh 2,49 dziwne mam zwiekszona dawke a tarczyca dalej taka sama cos z nia nie tak;/ zrobilam test owulacja byla 1 listopada ja widze test cienia cieniowatego po prostu miejsce w ktorym powinnabyc kreska ale moj m mowi, że tam nic nie ma wiec nic nie ma:( powtorze jeszcze 12nastego jak gin mowil przed wizyta u endo ale pewnie nic nie bedzie a jak bedzie sie wkurze bo moglam encorton juz wlaczyc i fraxi ale jak moj m nic nie widzi to ja mam omamy

Nafoczko! Fundujesz nam istny koszmar. Współczuję ze musisz tyle czekac. Kochana jestem z Tobą myślami.
ZazdrosCze wszystkim przyszłym mamom. Nawet tym które mają zielone światło do starań...

A ja wreszcie w domu, nie ma sił. Samopoczucie w sumie lepsze (co oczywiście powoduje mega nie pokój u mnie jak tylko się lepiej czuję), rano czuła się tragicznie. Najchętniej poleciałabym jutr na betę ale jest święto więc laboratorium nieczynne. Muszę czekać do czwartku

Plastulinka...a jak u Ciebie ze staraniami? działacie czy na razie robisz przerwę na badania?

Cześć Dziewczyny,
Zaglądałam do Was kiedyś, ale pewnie mnie nie pamiętacie:)
Piszę do Was bo od czasu kiedy tu byłam poronilam kolejny raz...tym razem było to poronienie samoistne...
Dostałam skierowanie do immunologa. Zrobił badania w kierunku zespołu antyfosfolip oraz cytoimunologii. Dziś byłam na kolejnej wizycie i mam wyniki i zalecenia. Czy moge Was prosić o pomoc w tym temacie. Wiem, że został wykluczony żespół antyfosfolip, ale mam dodatnie ANA, czy to jakieś duże wartości?
Czynniki krzepnięcia:
LA-antykoag. tocznia - ujemny;
pciała kardiolipinowe igg 7,1 (00-10,0)
pciała igm - 5,1 (0-20,0)
pciała beta 2 glikop.igg 0,6 (0-20)
pciała beta 2 glikop igm 2,1 (0-20)

anty tpo- 5,99 (0-34)
anty tg <10 (0-115)

witamina D- 61,38

cytoimunologia
Przeciwciała ANA (IIF) typ swiecenia i miano : Metodą IIF na komórkach HEp-2 - stwierdzono obecność pciał przeciwjądrowych o typie świecenia homogennym+ziarnistym w miania 1:1280 (istnieje możliwość identyfikacji pciał anti -ds DNA). [Norma : miano <1:160]
ELISA anty - ENA (nRNP, Sm, Jo-1, SS-A[Ro],SS-B[La],Scl-70): 1,6 RU/ml {wynik ujemny<20; wynik dodatni>=20]

poszerzono diagnostykę o dsDNA (c. lucillae) i ANA profil 3.

Bardzo będę wdzięczna za każdy komentarz do powyższego, bo nie do końca czuję temat.
Rozumiem, że to mogło byc przyczyna poronien? Czy mozemy ponowić starania? , a jeśli tak czy te ANA mogą powodować to ,że mamy trudności w zajściu w ciąże, czy raczej w samym utrzymaniu?

Lekarz powiedział tyle, że jeżeli zajdę w ciąże mam brać heparynę. Czy to wystarczy?

pozdrawiam Was serdecznie i z góry przepraszam za tą prywatę:-)

reklama
Do góry