reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Trisomia 13, czyli zespol Patau.
Bardzo możliwe, że wada była losowa. Pewnie byłoby dobrze zrobić fragmentację DNA nasienia oraz krzywe cukrowa i insulinowa (podobno insulina uszkadza komórki jajowe).
Jeśli chodzi o immunologie, to z reguły są to badania na takie czynniki, które wpływają najczesciej na poronienia w 1 trymestrze, w sensie ze organizm zwalcza zarodek - cross match sprawdza czy organizm wytworzyl przeciwciala na partnera, allo mlr czy wytwarza się ochrona zarodka, ana3 - antygeny jądrowe, niektóre z nich mogą potraktować zarodek jak coś niebezpiecznego i próbują go zabić I np KIR implantacyjne, jak jest ich mało lub wcale to zarodek może mieć problem żeby się zaimplantowac. Te pierwsze 2 poronienia teoretycznie mogły być spowodowane którymś z tych czynników, bo rzeczywiście ciężko żeby 3 razy pod rząd trafiły się wady przy prawidłowym kariotypie. Jednak chyba najpierw bym sprawdziła to nasienie i insulinę. Badania immunologiczne są drogie, zmienne w czasie a leczenie dość kontrowersyjne.

reklama
Cześć dziewczyny mam pytanie gdzie mogę wykonać badanie allo-mlr mąż+ dawca wiem że w Krakowie awaria sprzętu więc odpada może Oświęcim albo Jaworzno lub Wadowice proszę pomóżcie szukam na już

Dziewczyny powiedzcie badanie allo-mlr (układzie mąż + inny dawca ) co to wogole oznacza ??
Sprawdzają czy wytwarzają się przeciwciala blokujące kiedy zmieszają Twoja krew i męża a następnie sprawdzają czy się wytwarzają te przeciwciala kiedy zmieszają krew Twoja i innego przypadkowego pacjenta. Niestety niektóre problemy immunologiczne dotyczą pary i np. Wy możecie mieć zły wynik a już z innym dawca miałabyś dobry. Czasem lepiej np działają szczepienia pullowane niż limfocytami męża.

Dziewczyny proszę pomóżcie mam wykonać bananie allo-mlr układ mąż+inny dawca jestem po szczepieniach pullowanych,jak takie badanie się nazywa czy jest to zwykłe badanie allo-mlr czy ma jakoś inną nazwę zadzwoniłam do jednego labo i zapytałam o takie badanie jak allomlr (układ mąż +Inny dawca) i pani z kabo nie wiedziała co to za badanie 😔 jeśli robiliście już takie badanie proszę pomóżcie będę wdzięczna

Cześć, czy ktoś miał wizytę u dr Izabeli Winkler - podobno zajmuje sie poronieniami z przczyn immunologicznych. Zastanawiam się czy stosuje wlewy Smoflipid i Accofil?

reklama
Dziewczyny mam pytanie nie wiedziecie gdzie podadzą mi wlew z immuglobiny przed transfer miałam mieć podany w angelusie ale nie chcą bo to jest ukraińska immuglobina i że nie jest w Polsce zarejestrowana czas mnie nagli bo w poniedziałek transfer a oni mi wczoraj dzwonią i mówią że tego nie podadzą miłego dnia

Do góry