reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

reklama
Dałaś mi nadzieję, że może jednak nie wszystko stracone:-) P/c. p. kardiolipinie miałam robione i wyszły w normie , jedynie co homocysteina wyszła delikatnie za normę. Ana 1, Ana 3 wszly dobrze. Ostatnią ciążę prowadziłam na clexane, acardzie , Encortonie, metylowane witaminy mimo to nie udało się oszukac mojego organizmu i poroniłam.
Na mój gust to za mała dawka sterydu, ja miałam mieć 20, ale przez wzgląd na guza na wątrobie miałam 15 encortonu i chwilę 1000 sioforu.

Co do Sachy, to on jest raczej hematologiem niż immunologiem, ale może nie jestem już na bieżąco. Ja byłam u Sydora.

@rose34 jeszcze jedno homocysteiny do starań najlepiej jak jest w granicach 5-6.

@Żana10 nie byłam u dr M, ale brałam encorton 15 do 16tc, potem o 1/4 tabletki (a miałam piątki) schodziłam co tydzień.

Ostatnia edycja:
Na mój gust to za mała dawka sterydu, ja miałam mieć 20, ale przez wzgląd na guza na wątrobie miałam 15 encortonu i chwilę 1000 sioforu.

Co do Dachy, to on jest raczej hematologiem niż immunologiem, ale może nie jestem już na bieżąco. Ja byłam u Sydora.

@Żana10 nie byłam u dr M, ale brałam encorton 15 do 16tc, potem o 1/4 tabletki (a miałam piątki) schodziłam co tydzień.
Najprawdopodobniej sobie nazwiska lekarzy pomyliłam. Bo tyle ostatnio czytałam informacji i mogło mi się coś pomieszać. Na spokojnie zacznę od wizyty u mojego lekarza i co on zapraponuje :-)

Cześć dziewczyny mam pytanie do osób które leczyły się u prof Malinowskiego i którym udało się zajść w szczęśliwa ciąże do którego tygodnia ciąży brałyście sterydy ? Mój czas ze sterydami zaczyna się kończyć i oczywiście ogarnia mnie przez to strach..🤦🏼‍♀️🙉🙈
Cześć kochana ja pacjentka Malinowskiego mi kazał odstawić encorton a brała dawkę 15 mg w 16 tygodniu ja się bałam i w obu ciażach brałam na własną rękę dłużej w pierwszej ciąży do 21 tygodnia ciąży a w drugiej do 18 tygodnia.
Hej Laseczki
emoji6.png

Dawno mnie tu nie było
emoji16.png
trafiłam na fajny artykuł o inozytolu i stwiedziłam, że może się tu przyda dziewczynom z PCOS i IO
emoji4.png

Buziaki
emoji8.png
Kochana co u Ciebie?

Dałaś mi nadzieję, że może jednak nie wszystko stracone:-) P/c. p. kardiolipinie miałam robione i wyszły w normie , jedynie co homocysteina wyszła delikatnie za normę. Ana 1, Ana 3 wszly dobrze. Ostatnią ciążę prowadziłam na clexane, acardzie , Encortonie, metylowane witaminy mimo to nie udało się oszukac mojego organizmu i poroniłam.
Witaj od kiedy encorton od testu pozytywnego czy owu? Na moje oko malutka dawka zdecydowanie. Może zamiast do Sydora czy Sachy bo rozumiem że jesteś z KRK umów się do Przybycienia . On zbada Ciebie i partnera również pod wzgledem ginekoligicznym i nie boi się dawać innych leków np accofilu którego nie brałaś a wielu tu pomógł. Zresztą ma szeroki umysł i kieruje na szczepienia imunoglobiny itd jeśli widzi taka potrzebę warto go odwiedzić lub Łodz prof Malinowski
Dziewczyny czy zawsze po poronieniu dostawałyście zielone światło po 3 mies?mój lekarz do którego mam wątpliwe zaufanie mówi że w pierwszej owulacji po poronieniu(czyli miesiąc po łyżeczkowaniu)możemy się starać bo ciąża była bardzo wczesna, zabieg trwał 8 min.Tutaj czytam że w przypadku problemów immunolog przeciwciała które mogą zagrażać ciąży utrzymują się do 3 mies po poronieniu i mogą spowodować kolejne poronienie nawet na lekach.Do wizyty mojej zaufanej lekarki mam jeszcze 2 tyg
Ja szczerze powiedziawszy radziłbym się porządnie przebadać a później podchodzić do kolejnej ciąży. Wiele poronień na pewno nie odbije się dobrze na twojej psychice
Cześć ..jestem tu nowa
Dziewczyny...jestem po siódmym transferze zdrowego zarodka...beta rusza i spada. Nie mam już sił. 1.5 roku szczepilam się u Malinowskiego, przy 6 transferze zaszłam w ciążę...po drugim szczepieniu w ciąży dziecko umarło. Rok przerwy. Teraz 7 transfer przy wlewie z immunoglobulin dwa dni przed transferem...beta ruszyła i od razu spadła. Nie mam już sił. Robi ktoś tu wlewy z immunoglobulin ??? Mam jeszcze dwa zdrowe zarodki...błagam was o pomoc 😭😭😭😭😭może slyszalyscie o podobnym przypadku. Generalnie jestem przebadana na lewo i prawo...ponoć okaz zdrowia.
Witaj bardzo mi przykro. Wiele przeszłaś! Była tu dziewczyna która miała wylew @Auri_a wywołam ale nie wiem czy jeszcze nas podczytuje. Urodziła córeczkę to na pewno. Jakie leki brałaś ? Co lekarze mówią dlaczego ta beta nie rusza lub spada? Co prof na to lub lekarze z kliniki ? Czy z macicą wszystko ok? Acofil brałaś intralipid bo widzę ,że już wszystkiego próbujesz.

Cześć kochana ja pacjentka Malinowskiego mi kazał odstawić encorton a brała dawkę 15 mg w 16 tygodniu ja się bałam i w obu ciażach brałam na własną rękę dłużej w pierwszej ciąży do 21 tygodnia ciąży a w drugiej do 18 tygodnia.

Kochana co u Ciebie?

Witaj od kiedy encorton od testu pozytywnego czy owu? Na moje oko malutka dawka zdecydowanie. Może zamiast do Sydora czy Sachy bo rozumiem że jesteś z KRK umów się do Przybycienia . On zbada Ciebie i partnera również pod wzgledem ginekoligicznym i nie boi się dawać innych leków np accofilu którego nie brałaś a wielu tu pomógł. Zresztą ma szeroki umysł i kieruje na szczepienia imunoglobiny itd jeśli widzi taka potrzebę warto go odwiedzić lub Łodz prof Malinowski

Ja szczerze powiedziawszy radziłbym się porządnie przebadać a później podchodzić do kolejnej ciąży. Wiele poronień na pewno nie odbije się dobrze na twojej psychice

Witaj bardzo mi przykro. Wiele przeszłaś! Była tu dziewczyna która miała wylew @Auri_a wywołam ale nie wiem czy jeszcze nas podczytuje. Urodziła córeczkę to na pewno. Jakie leki brałaś ? Co lekarze mówią dlaczego ta beta nie rusza lub spada? Co prof na to lub lekarze z kliniki ? Czy z macicą wszystko ok? Acofil brałaś intralipid bo widzę ,że już wszystkiego próbujesz.

Jestem pacjentką Przybycienia , jestem z okolic Rzeszowa. Ostatnią ciążę prowadziłam z kolei w Lublinie u doktora od " trudnych ciąż" i to on zaproponował takie dawki. Ja myślałam że na tym żelaznym zestawie się w końcu uda donosić ciążę a tu zonk:-( Enkorton, zastrzyki z clexane brałam jak tylko dowiedziałam się o ciąży .

Jestem pacjentką Przybycienia , jestem z okolic Rzeszowa. Ostatnią ciążę prowadziłam z kolei w Lublinie u doktora od " trudnych ciąż" i to on zaproponował takie dawki. Ja myślałam że na tym żelaznym zestawie się w końcu uda donosić ciążę a tu zonk:-( Enkorton, zastrzyki z clexane brałam jak tylko dowiedziałam się o ciąży .
Czasem dawki są za małe i dlatego nie pomaga, czasem warto dodać accofil, bo masz są, u ciebie na pewno warto go włączyć. Sydor może ci go zaproponować. Tylko on mowil o wlewie domacicznym, a z opinii ludzi wynika, że lepiej się sprawdza ten podskórny. Czasem trzeba leki przesunąć na czas owulacji lub podawać już od pierwszego cyklu. A czasem partner musi też brać steryd, ale takie czary, to robi Malinowski. To wnioski z opisów dziewczyn...

Ostatnia edycja:

Co do Sachy, to on jest raczej hematologiem niż immunologiem, ale może nie jestem już na bieżąco. Ja byłam u Sydora.

@rose34 jeszcze jedno homocysteiny do starań najlepiej jak jest w granicach 5-6.

A encorton można dzielić ???? Bo wydaję mi się, że nie.. Ja w sumie od początku biorę 5 mg (obecnie 28+5) i lekarz twierdzi, że powinnam go brać aż do 35 tygodnia 🤷

Dziewczyny odebrałam dzisiaj wyniki w kierunku trombofilii wrodzonej, pomóżcie, mam tylko nieprawidlowy PAI 1 heterozygotyczny, czym to skutkować moze i czy podczas starań i ciąży należy brać jakieś leki? Biore juz acard zapobiegawczo dany przez gina, poronienie mialam zatrzymane w 8 tygodniu

reklama
Sówka ja dzieliła na pół brałam 15 mg dziennie rano 10 mg do śniadania i 5 mg do obiadu
Ja mam jutro wizytę i zapytam, bo internet i ulotki mówią, żeby nie dzielić tych 5mg.. w sumie mogłabym brać 1 mg X2, no i w ten sposób schodzić z dawki.. Ostatnio się jakoś nakręciłam, że powinnam to odstawić, ale lekarzem nie jestem i nie chce nic robić na własną rękę, skoro mój lekarz twierdzi inaczej...

Do góry