reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Dziewczyny odebrałam dzisiaj wyniki w kierunku trombofilii wrodzonej, pomóżcie, mam tylko nieprawidlowy PAI 1 heterozygotyczny, czym to skutkować moze i czy podczas starań i ciąży należy brać jakieś leki? Biore juz acard zapobiegawczo dany przez gina, poronienie mialam zatrzymane w 8 tygodniu
Witaj
Jakie jeszcze badania robiłaś? No przy PAi powinno się brać heparyne w ciąży. Czy masz jakiegoś sensownego lekarza który Cię poprowadzi przy kolejnej ciąży? Badałaś zespół antyfosfolidowy?
Ja mam jutro wizytę i zapytam, bo internet i ulotki mówią, żeby nie dzielić tych 5mg.. w sumie mogłabym brać 1 mg X2, no i w ten sposób schodzić z dawki.. Ostatnio się jakoś nakręciłam, że powinnam to odstawić, ale lekarzem nie jestem i nie chce nic robić na własną rękę, skoro mój lekarz twierdzi inaczej...
Oj kochana ja to sobie byłam trochę lekarzem ja dla odmiany bałam się odstawić 😀😀 każda z nas inna który masz tydzień?

reklama
Robiłam badania w kierunku zespołu antyfosfolidowego, wyszły okej. Moja ginka jest dociekliwa, to ona mi poleciła zrobić badania, zapobiegawczo przepisala wit b6, b12 i właśnie ten acard. Wychodzi z założenia że lepiej znać przyczyne i móc wprowadzić odpowiednie leczenie, zobacze co powie na wizycie. Ostatnio tak spokojnie myślałam o kolejnej ciąży, a teraz im bliżej możliwości podjecia starań mam stresa czy nie powtórzy sie sytuacja z obumarciem ponownie.

Witaj
Jakie jeszcze badania robiłaś? No przy PAi powinno się brać heparyne w ciąży. Czy masz jakiegoś sensownego lekarza który Cię poprowadzi przy kolejnej ciąży? Badałaś zespół antyfosfolidowy?

Oj kochana ja to sobie byłam trochę lekarzem ja dla odmiany bałam się odstawić [emoji3][emoji3] każda z nas inna który masz tydzień?

Robiłam badania w kierunku zespołu antyfosfolidowego, wyszły okej. Moja ginka jest dociekliwa, to ona mi poleciła zrobić badania, zapobiegawczo przepisala wit b6, b12 i właśnie ten acard. Wychodzi z założenia że lepiej znać przyczyne i móc wprowadzić odpowiednie leczenie, zobacze co powie na wizycie. Ostatnio tak spokojnie myślałam o kolejnej ciąży, a teraz im bliżej możliwości podjecia starań mam stresa czy nie powtórzy sie sytuacja z obumarciem ponownie.
A przeciwciała przeciw fosfatydyloserynie i... Zobacz tutaj jest lista badań

A encorton można dzielić ???? Bo wydaję mi się, że nie.. Ja w sumie od początku biorę 5 mg (obecnie 28+5) i lekarz twierdzi, że powinnam go brać aż do 35 tygodnia 🤷
Encorton do 35tc?? Pierwsze słyszę żeby ktoś tak długo brał steryd. Na tym etapie ciazy immunologia juz raczej nie miesza, A długie branie sterydu może się negatywnie odbić na zdrowiu. Ja osobiście też dzielilam tabletkę 5mg. ma przez środek taki rowek, więc po tym przekroilam i jadłam po pół

Dziewczyny odebrałam dzisiaj wyniki w kierunku trombofilii wrodzonej, pomóżcie, mam tylko nieprawidlowy PAI 1 heterozygotyczny, czym to skutkować moze i czy podczas starań i ciąży należy brać jakieś leki? Biore juz acard zapobiegawczo dany przez gina, poronienie mialam zatrzymane w 8 tygodniu
Na pai1 w ciąży heparyna. Ja też mam pai1 i w czasie starań brałam tylko acard, A po pozytywnym teście heparyna

A Tobie sie udało zajść z pozytywnym zakończeniem? [emoji4] Heparyna jest w zastrzykach do robienia?
Encorton do 35tc?? Pierwsze słyszę żeby ktoś tak długo brał steryd. Na tym etapie ciazy immunologia juz raczej nie miesza, A długie branie sterydu może się negatywnie odbić na zdrowiu. Ja osobiście też dzielilam tabletkę 5mg. ma przez środek taki rowek, więc po tym przekroilam i jadłam po pół

Na pai1 w ciąży heparyna. Ja też mam pai1 i w czasie starań brałam tylko acard, A po pozytywnym teście heparyna

Witaj

Oj kochana ja to sobie byłam trochę lekarzem ja dla odmiany bałam się odstawić 😀😀 każda z nas inna który masz tydzień?
Już 28+5, a wiem że wszystkie dużo szybciej odstawiacie i dlatego mi to nie pasuje, że mam brać do 35 tygodnia 😜

Ale co najważniejsze ciesze się że zdecydowałam sie na badania, przynajmnkej mogę próbować zapobiec kolejnemu niepowodzeniu, a nie liczyć że to był przypadek i sie nie powtórzy

reklama

Mój lekarz tak zaleca pacjentkom, więc cóż zrobić, trochę też się boję na własną rękę odstawić.. No właśnie encorton 5 nie ma rowka (przynajmniej teraz, jest na nim tylko taki znaczek - trójkąt), więc nie ma jak podzielić niestety..

Do góry