reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Gogac a u Kurpisza jak wygląda cykl szczepień ?, tez co dwa tygodnie ?
wiem że świra można dostac z tym czekaniem, ale zobaczysz minie nim sie obejrzysz..
ja teraz zyje od wyniku do wynku , i krew mnie zalewała ile cykli ucieka..
mi w przyszłym tygodniu wybije 33 na karku:szok:, wiec u mnie dochodzi jeszcze presja wieku.. mam nadzieje że dostane dobry prezent na urodziny- w postaci pieknego MLR :-)
Enya no nie wierze, zeby u Ciebie juz nie podskoczyło, w końcu teraz dostałas prawdziwie "końska " dawka.. ,musi być dobrze:tak:
An-ma jak tam po wizycie u Tchórzewskiego, opowiadaj !!

reklama
misiajek ja mam 28 lat ale moje amh na poziomie 50:no: ale jak na razie po kuracji medrolem owulka powróciła i jest bardzo ładna potwierdzona testami i monitoringiem
ale ma nadzieje ze jeszcze uda mi się zajść :-)
co do szczepien to jak go pytałam na ostatniej wizycie to mówił ze będą 3 ale nie wiem w jakich odstępach czasu mam nadzieje, że niewielkich chciałabym mieć już zielone światło
na tej wizycie zapytam go jak to wygląda bo nic nie wspominał o tych testach MLR ale chyba tez to będę miała
no i zapytam tez czy dostanę madrol w ciązy no i oczywiście clexane

Życie nie zawsze kwaśne jest jak cytryna... a jeśli nawet życie karmi cię cytrynami, zrób z nich lemoniadę :)))
Wesoło mi dziś Kochane, bo cały czas was podczytuję, ale nie piszę, bo cóż mam pisać, skoro poszłam dziś do gin po tabsy na torbiel, a okazało się, że mojej ogromnej torbieli nie ma, zniknęła sobie, a razem z nią widmo 3-miesięcznej kuracji antykoncepcyjnej i nie daj Boże laparo :) Tak więc zielone światło jest od listopada, ale coś kusi mnie, żeby spróbować jeszcze w tym cyklu, dostałam dupka, mam brać 2 x dziennie od 16. dnia cyklu, może zacznę brać już acard, bo mam w domu, a heparynę dostaje się chyba po pozytywnym teście? Dziewczyny jak przyjmowałyście duphaston, acard i tę heparynę (clexane)? Podpowiedzcie, bo moja gin kazała mi przyjść pod koniec października, ma być po sympozjum i może jeszcze coś podpyta, ale ostatecznie zdecydowałam, że nie chcę na razie sterydu, bo zresztą ona tego nie praktykuje, zrobimy tak, jak ona postępuję w tego typu przypadkach, steryd sobie jeszcze zostawię, jakby co... Nie chcę czekać do listopada, bo też mam 30. na karku i tak straciłam ze dwa cykle przez torbiel, więc póki jest ok, to chyba warto spróbować, zwłaszcza, że może nie być tak prosto jak zwykle...

Cześć dziewczyny:) Ja też śledze forum codziennie, ale nie zawsze mam coś ciekawego do powiedzenia... Ja jestem po 2 poronieniach 6/7tydz no i ciąża biochemiczna.. Pierwsze MLR 17,7% po szczepieniach u dr Sachy 54,3%.. Teraz mamy 2-gi cykl starań. W badaniach dodatkowych wyszła mi tylko mutacja heterozygotyczna MTHFR. Byłam 2 dni temu i ginekologa i oto co mi zalecił: Acard 75 cały czas, Femibion natal 1 cały czas ( ważne żeby to był ten przy mutacji MTHRF bo tylko on ma częściowo zmetabolizowany kwas foliowy), kwas foliowy 5mg cały czas, vit b6 2x50mg cały czas no i Duphaston 3x1 po owulacji (jeśli nie jestem pewna czy już była to lepiej zacząć 2 dni późnij niż wcześniej bo można ją zatrzymać) no i Clexane 0,4 około 2-3dni po owulacji do okresu lub do końca ciąży...:) oczywiście mam nadzieje na to drugie...:) Podobno są jakieś nowe badania o białkach utrudniających prawidłową implantację, nie ma jeszcze testów laboratoryjnych ale Acard i heparyna drobnocząsteczkowa pomagają...

Ostatnia edycja:
witam :)
właśnie wrócilismy z łodzi od dr Tchórzewskiego. Dr mówił, żeby juz po pierwszej szczepionce sie starac, bo nasze 10% hamowanie dobrze wróży, bo nie zaczynamy od 0%.
ogólnie jesteśmy zadowoleni z wizyty. warto było jechac te ponad 300 km :) zmiescilismy się w 1300 zł (razem z paliwem i zapłacona konsultacja telefoniczna). jutro muszę jeszcze leki wykupić.
Mam istotne dla mnie pytania:
- dr mówił, zeby leki brac odrazu, a mam je przepisane na 25 dni. natomiast pani w recepcji powiediala, ze lepiej najpierw poczekac na wyniki meza, a potem, jak juz bedzie wiadomo, ze moze byc dawca, to wtedy dopiero zaczac brac leki. ja juz wczesniej rabilam test cytotoksyczny i wyszło, że nie mam przeciwciał przecieko limfocytom męża. Proszę napiszcie, jak było z tym u Was?
- i drugie pytanie. po ilu dniach mialyscie wyniki badan swoje i meżów? chodzi o te robione w APC w Łodzi.

proszę o odpowiedzi.
pozdrawiam!

i co dla nas ważne, dr uznał wszystkie moje badania, które miałam juz robione. Ale i tak musialam dorobić 3, a mąż chyba ze 6... teraz czekac na wyniki i szczepienie pozostało ;)

Hej,
wczoraj dostałam wyniki mutacji jakie robiłam i w jednej jest napisane: wykryto mutację A222V w jednym allelu badanego genu w układzie heterogygotycznym. Co to znaczy??????????????????????
Pozostałe mutacje ok:-)

Iza To znaczy, że w jedna z dwóch kopii danego genu jest nieprawidłowa, czyli (jeśli chodzi o mutację MTHFR, bo nie napisałaś o jaki gen chodzi) aktywność enzymu biorącego udział w przemianie kwasu foliowego jest zmniejszona (jest on słabiej przyswajalny). Jeśli chodzi o gen dla MTHFR to powinnaś przyjmować więcej kwasu foliowego (5mg/d), vit B6 (np. 2x50mg) oraz najlepiej Femibion natal 1 bo jak już wcześniej pisałam zawiera on częściowo zmetylowany kwas foliowy. Napisz o mutację jakiego genu konkretnie chodzi... Bo przy genie protrombiny albo przy mutacji czynnika V typu Leiden postępowanie jest inne...

reklama
Iza więc masz tak jak ja mutację w genie MTHFR typu A. Heterozygota oznacza że wadliwy gen odziedziczyłaś po 1 z rodziców, gdybyś miała homozygotę oznaczałoby to że po obydwoje rodziców miała mutację. Tak jak pisze karola mamy zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy, ja też łykam femibion natal:)
Anma ja chyba czekałam 3 tygodnie??? Ale tak szczerze to już nie za bardzo pamiętam:)
Guenevere acard łyka się jeszcze przed starankami, dupka tak jak piszesz ok 2 dni po owu a Clexane od pozytywnego testu:) Ja w pod koniec grudnia skończę 32 lata:(

Ostatnia edycja:
Do góry